Ons eten heeft een grote impact op het milieu. Dat komt onder andere doordat er veel energie nodig is om eten te maken en er daarbij broeikasgassen vrijkomen. Ook is er veel land en water nodig om al ons eten te kunnen produceren. Duurzame keuzes die jij in de supermarkt maakt, maken een verschil! Lees hier wat duurzame voeding is en wat jij kunt doen om de beste keuzes te maken. 

Wanneer is iets duurzaam?

Duurzaamheid is een term die je veel hoort. Maar wat betekent duurzaam eigenlijk? Bij voedsel wil het zeggen dat eten is geproduceerd én geconsumeerd met respect voor mens, dier en milieu. Wat is bijvoorbeeld de milieu impact van een stuk rood vlees? En heeft de boer wel genoeg geld voor zijn koffiebonen gekregen? Of onder welke omstandigheden zijn de legkippen gehouden? Al deze dingen zeggen iets over de duurzaamheid van een product.  

Bekijk ons hele assortiment duurzame voeding:

Keurmerken duurzame voedingsmiddelen

Soms is het lastig om te weten of iets duurzaam is. Om die reden zijn er allerlei keurmerken waaraan je producten kunt herkennen. Van ieder keurmerk kun je vinden waaraan het product moet voldoen. Pas als een product voldoet, mag het keurmerk op de verpakking. Wij geven je een lijstje van onafhankelijke en betrouwbare keurmerken die je in de supermarkt kunt tegenkomen. 

  • Voor mens en milieu: Fairtrade, UTZ Certified en Rainforest Alliance.
  • Voor dierenwelzijn: Biologisch, Beter Leven, EKO, Demeter en Milieukeur.
  • Voor natuur en milieu: ASC (Aquaculture Stewardship Council), MSC (Marine Stewardship Council), Biologisch, EKO, Demeter, Milieukeur en RSPO, Certified Sustainable Palm Oil

Door de keurmerken kun je binnen een productcategorie voor de meest duurzame optie kiezen. Een voorbeeld: eieren met een Beter Leven-keurmerk, zijn op het gebied van dierenwelzijn, een duurzamere keus dan gewone scharreleieren. Of: vis met een MSC-keurmerk is beter voor natuur en milieu dan vis zonder dit keurmerk. Meer leren over duurzaamheid? Lees dan ons artikel 'Alles over natuurlijke schoonmaakmiddelen'.

Onze tips voor duurzaam eten

Keurmerken zorgen er dus voor dat je producten binnen een productcategorie kunt vergelijken op basis van duurzaamheid. Dat is een goede eerste stap. Maar er zijn meer dingen waar je met je voeding op kunt letten. Dat doe je in de supermarkt en thuis.

  1. Verspil zo min mogelijk voedsel: zorg ervoor dat je al het gekochte eten ook op kunt. Dat geldt ook als je eten kookt. Kook niet te veel of bewaar overgebleven restjes voor de dag erna. Zo voorkom je dat je eten moet weggooien.
  2. Eet niet meer dan nodig. In het Nederland hebben veel mensen overgewicht. Dat komt meestal doordat we meer eten dan nodig is. Al dat eten moet ook geproduceerd worden en zorgt voor een belasting op het milieu.   
  3. Een duurzame keus is om rood en bewerkt vlees regelmatig te vervangen met vleesvervangers. Peulvruchten zoals bonen, linzen of kikkererwten, ongezouten noten en ei zijn voorbeelden van goede vleesvervangers.
  4. Eet en drink niet meer kaas en zuivel dan nodig. Hoewel beide producten gezond zijn, is de impact op het milieu relatief groot. Neem ook van zuivel dus niet meer dan nodig is.
  5. Vervang alcohol, fruitsappen en frisdranken door kraanwater, thee en/of koffie.
  6. Vermijd bewerkte voeding. Als eten heel erg wordt bewerkt, dan gaan waardevolle voedingsstoffen verloren. In bijvoorbeeld snoep of andere snacks zit bijna niets wat ons lichaam nodig heeft. Ook ontstaan er bij de productie vaak rest- en afvalstromen waar we niets meer mee kunnen.
  7. Kies voor milieuvriendelijke lokale groente- en fruitsoorten die in dit seizoen geoogst worden. Zo voorkom je dat jouw eten de halve wereld over vliegt voordat het bij jou in de supermarkt ligt. Of dat het alleen maar rijpt in een verwarmde kas.

Wil jij ook duurzamere keuzes maken? Probeer dan eens de producten van Le Pain des Fleurs, Ma Vie Sans Gluten, Priméal of Lou Prunel.