Voeding

 1. Welke dierenvoeding moet ik kopen?

  Tegenwoordig is er een breed assortiment aan dierenvoeding beschikbaar. Wij begrijpen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Bij Leef.nl staat de gezondheid van de mens centraal. Maar ook voor jouw geliefde viervoeter kun je bij Leef.nl terecht voor het juiste advies. In deze blog worden de verschillende soorten dierenvoer toegelicht voor honden en katten.

  Biologisch dierenvoer

  Biologische dierenvoeding moet net zoals biologische voedingsmiddelen voor mensen aan verschillende richtlijnen voldoen. De Europese Unie heeft een aantal strenge richtlijnen verbonden aan biologische voedingsmiddelen, zodat niet elke producent zijn dierenvoer biologisch kan noemen. Biologisch dierenvoer wordt gemaakt van plantaardige en dierlijke ingrediënten. Als op de verpakking een bio-logo staat is het product geproduceerd zonder gebruik te maken van kunstmatige en chemische stoffen. Als het om vlees gaat, hebben de dieren een veel beter en natuurlijker leven gehad. De veedieren zijn bovendien gevoed met biologische en biodiverse planten. Biologisch dierenvoer is dus met meer zorg en aandacht voor dier en milieu geproduceerd. 

  Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor biologisch dierenvoer. Wij lichten de belangrijkste redenen kort toe:

  • Bij de productie en verwerking van biologisch dierenvoer wordt rekening gehouden met mens, dier en milieu.
  • Je huisdier krijgt minder chemische en kunstmatige stoffen binnen.
  • Bij de productie van diervoeding worden natuurlijke meststoffen gebruikt en wordt het gebruik van antibiotica vermeden, waardoor er veel minder schadelijk afval in de natuur terecht komt.
  • De dieren hebben meer leefruimte, waardoor ze een ‘normaler’ en gezonder leven kunnen leiden zonder te veel stress.

  Biologisch dierenvoer versus natuurlijk en eerlijk dierenvoer

  Natuurlijke dierenvoeding is niet direct hetzelfde als biologische dierenvoeding, maar deze termen hebb

  Lees meer »
 2. Wat is duurzame voeding?

  Ons eten heeft een grote impact op het milieu. Dat komt onder andere doordat er veel energie nodig is om eten te maken en er daarbij broeikasgassen vrijkomen. Ook is er veel land en water nodig om al ons eten te kunnen produceren. Duurzame keuzes die jij in de supermarkt maakt, maken een verschil! Lees hier wat duurzame voeding is en wat jij kunt doen om de beste keuzes te maken. 

  Wanneer is iets duurzaam?

  Duurzaamheid is een term die je veel hoort. Maar wat betekent duurzaam eigenlijk? Bij voedsel wil het zeggen dat eten is geproduceerd én geconsumeerd met respect voor mens, dier en milieu. Wat is bijvoorbeeld de milieu impact van een stuk rood vlees? En heeft de boer wel genoeg geld voor zijn koffiebonen gekregen? Of onder welke omstandigheden zijn de legkippen gehouden? Al deze dingen zeggen iets over de duurzaamheid van een product.  

  Keurmerken duurzame voedingsmiddelen

  Soms is het lastig om te weten of iets duurzaam is. Om die reden zijn er allerlei keurmerken waaraan je producten kunt herkennen. Van ieder keurmerk kun je vinden waaraan het product moet voldoen. Pas als een product voldoet, mag het keurmerk op de verpakking. Wij geven je een lijstje van onafhankelijke en betrouwbare keurmerken die je in de supermarkt kunt tegenkomen. 

  • Voor mens en milieu: Fairtrade, UTZ Certified en Rainforest Alliance.
  • Voor dierenwelzijn: Biologisch, Beter Leven, EKO, Demeter en Milieukeur.
  • Voor natuur en milieu: ASC (Aquaculture Stewardship Council), MSC (Marine Stewardship Council), Biologisch, EKO, Demeter, Milieukeur en RSPO, Certified Sustainable Palm Oil

  Door de keurmerken kun je binnen een productcategorie voor de meest duurzame optie kiezen. Een voorbeeld: eieren met een Beter Leven-keurmerk, zijn op het gebied van dierenwelzijn, een duurzamere keus dan gewone scharreleieren. Of: vis met een MSC-keurmerk is beter

  Lees meer »
 3. Aanvullende voeding rondom operaties

  Aanvullende voeding rondom operaties

  Wanneer is er sprake van ondervoeding?

  Van aan ziekte gerelateerde ondervoeding wordt gesproken wanneer er bij ziekte sprake is van onbedoeld gewichtsverlies van meer dan tien procent in het laatste half jaar of meer dan vijf procent in de laatste maand. Verder is er ook sprake van ondervoeding bij een Body Mass Index (BMI) kleiner dan 18,5. Bij ouderen spreekt men van ondervoeding als de BMI kleiner dan 20 is. De Body Mass Index kun je uitrekenen door je gewicht (in kilogram) te delen door je lengte (in meters) in het kwadraat.

  Je kunt ook ondervoed zijn wanneer je een normaal of zelfs te hoog gewicht hebt
  Lees meer »
 4. Sporten en voeding

  Sporten en voeding

  Is het nu juist goed of niet goed om te eten voor, tijdens en na het sporten. En wat kun je dan het beste eten? Twee derde van de mensen beoefent een sport en dat is belangrijk, want sport speelt een belangrijke rol in het verminderen van overgewicht. Het aantal mensen dat voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, dus minstens vijf dagen per week matig intensief bewegen, neemt nog steeds toe. Ondanks het voorkomen van blessures blijken mensen die sporten gezonder te zijn dan mensen die niet sporten. Als je gaat sporten waar kun je dan wat betreft voeding het beste op letten?

  Lees meer »
 5. Voeding en beweging voor de zeventigplusser

  Voeding en beweging voor de zeventigplusser

  We worden in Nederland steeds ouder. Dat is natuurlijk heel mooi, maar je wilt jezelf in die extra jaartjes wel zo vitaal mogelijk blijven voelen. Met een gezond voedingspatroon vergroot je de kans lang gezond en vitaal te blijven. Als je ouder wordt heb je minder behoefte aan eten dan toen je jonger was, maar de aanbevelingen voor zeventigplussers wijken niet veel af van die voor jongere volwassenen.

  Bij voldoende beweging blijft het uithoudingsvermogen langer behouden, vermindert het risico op het ontstaan van ziekte van Alzheimer
  Lees meer »
 6. Wat zijn superfoods?

  Wat zijn superfoods?

  Superfoods is de marketingnaam voor voedingsmiddelen waarvan verondersteld wordt dat ze bepaalde gunstige effecten op de gezondheid hebben. Van sommige superfoods wordt zelfs geclaimd dat ze een positief effect op bepaalde ziektes hebben. De meeste superfoods bevatten een ongewoon hoge hoeveelheid antioxidanten, vitamines of andere voedingsstoffen.

  Lees meer »
 7. Lightproducten en dieetvoeding

  Lightproducten en dieetvoeding

   

  Als je wilt afvallen, is het van belang om minder calorieën binnen te krijgen en meer te bewegen. Het is belangrijk om je voeding- en eetpatroon onder de loep te nemen. Op sommige producten staat ‘light’ of ‘dieet’. Maar wat houdt dat eigenlijk in en zijn light- en dieetproducten per definitie gezonder?

  Lightproducten

  Een product is ‘light’ als het in vergelijking met het gewone product dertig procent minder energie (calorieën) of

  Lees meer »
 8. Voeding en de bloeddruk

  Voeding en de bloeddruk

  Gezonde voeding is vers en gevarieerd. Eet dagelijks twee ons groenten en twee stuks fruit. Let op het vet. Eet regelmatig vis, maar wees matig met alcohol. Bij een hoge bloeddruk is het ook belangrijk om op de hoeveelheid zout in de voeding te letten.

  Maximaal zes gram per dag

  Beperk de hoeveelheid zout per dag tot zes

  Lees meer »