Ontstekingsreuma zijn reumatische aandoeningen waarbij de gewrichten langdurig ontstoken zijn. Reumatoïde artritis is een van de meest voorkomende reumatische aandoeningen. Bij de naam reuma denken de meeste mensen aan deze aandoening, maar dat is dus niet helemaal juist.
Reumatoïde artritis is een auto-imuunziekte, ofwel een ontregeling in het afweersysteem van het lichaam, waardoor het zich tegen het eigen lichaam keert. Hierdoor ontstaan ontstekingen in uw gewrichten. Ook andere vormen van ontstekingsreuma kunnen daarvan het gevolg zijn: de ziekte van Bechterew, jeugdreuma en artritis psoriatica.
Ziekten als lupus erythematodes, sclerodermie en het syndroom van Sjögren zijn systeemziekten. De ontstekingen komen niet alleen voor in uw gewrichten, maar bijvoorbeeld ook in de nieren, huid, slijmvliezen, longen en het hart. Ook deze aandoeningen zijn auto-imuunziekten.
Jicht is een vorm van ontstekingsreuma. Het is een stofwisselingsaandoening. Het ontstaat doordat uitgekristalliseerd urinezuur (dat is een normaal afvalproduct van de stofwisseling) zich ophoopt in een gewricht of langs de pezen. De urinezuurkristallen veroorzaken een heftige ontstekingsreactie.
Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening. In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen het. Artrose is een slijtageziekte van het kraakbeen die vooral bij ouderen voorkomt. Het kraakbeen in de gewrichten wordt slechter van kwaliteit en kan op den duur zelfs helemaal verdwijnen. Het gevolg is pijn, stijfheid en beperking van de beweeglijkheid. Artrose komt vooral voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen. Bij het ontstaan spelen aanleg, erfelijkheid, zware belasting van de gewrichten (door overgewicht, werk en/of sport), botbreuken, sportblessures en andere gewrichtsaandoeningen zoals reumatoïde artritis een rol. Artrose wordt niet veroorzaakt door een ontsteking, maar door de kraakbeenslijtage in de aangedane gewrichten kan in het gewricht wel voor een ontstekingsreactie zorgen. Artrose gaat dus soms ook gepaard met een ontsteking.
Bij wekedelenreuma zijn niet de gewrichten zelf aangedaan, maar de omliggende weefsels, zoals gewrichtskapsels, spieren, gewrichtsbanden, pezen, slijmbeurzen en tussenwervelschijven. Hierbij zijn de weefsels niet ontstoken, maar overbelast. Bekende vormen van wekedelenreuma zijn fibromyalgie en tendinitis. Fibromyalgie is een onverklaarbare en daardoor moeilijk vast te stellen chronische pijn in spieren en bindweefsel, die vaak gepaard gaat met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Tendinitis is een peesontsteking. De aandoening veroorzaakt pijn en stijfheid, vooral in de elleboog (tenniselleboog, golfarm), schouder of knie (jumpers knee).
In uw gewrichten komen twee botten bij elkaar. Om ervoor te zorgen dat deze botten niet tegen elkaar aan schuren, zit er op het uiteinde van uw botten een laagje kraakbeen, dat werkt als een schokdempend kussentje en ervoor zorgt dat de botuiteinden soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De botten worden bij elkaar gehouden door banden en een gewrichtskapsel. Aan de binnenkant van het kapsel zit een slijmvlieslaagje, dat synovium wordt genoemd. Dit slijmvlies maakt vocht aan dat als smeermiddel voor het gewricht werkt. De spieren zorgen ervoor dat het gewricht kan bewegen. Spieren zitten aan de botten vast met pezen. Op plaatsen waar veel wrijving tussen botten of pezen en huid ontstaat, zitten slijmbeurzen.
Reuma kan een belemmering zijn voor het uitvoeren van verschillende dagelijkse handelingen. In ons assortiment vindt u veel verschillende hulpmiddelen die u kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij uw persoonlijke verzorging, bij uw hobby of in huis.
Een moment geduld aub...