Sinds enkele jaren wordt reumatoïde artritis niet meer afwachtend en voorzichtig behandeld, maar vanaf het begin agressief. Deze nieuwe benadering voorkomt vergroeiingen aan de gewrichten beter. De vraag is of deze behandeling niet met méér bijwerkingen gepaard gaat? Een nieuw literatuuronderzoek door reumatologen uit het AMC, waarbij reumapatiënten jarenlang geobserveerd zijn, bevestigt dat medicijnen voor de behandeling van reumatoïde artritis redelijk veilig in gebruik zijn.

Voor het literatuuronderzoek keken de onderzoekers niet naar klinische studies, maar naar onderzoek in de dagelijkse praktijk. Een voordeel volgens de onderzoekers, omdat patiënten dan niet aan allerlei selectiecriteria moeten voldoen en gedurende langere tijd gevolgd kunnen worden. Het doel van het onderzoek was de kennis over de bijwerkingen van zogenaamde ‘disease modifying antirheumatic drugs’ (DMARD’s) te updaten. Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen biologische DMARD’s, zoals de TNF-?-remmers infliximab en etanercept, en synthetische DMARD’s, zoals methotrexaat en leflunomide. De uitkomsten laten zien dat de bestaande kennis over de bijwerkingen van de middelen klopt.

Uit de analyse van 49 studies kwamen geen onverwachte veiligheidsrisico’s van de biologische middelen naar voren. Behandeling met een TNF-α-remmer gaf een hoger risico op ernstige infecties en tuberculose. Patiënten die behandeld worden met deze middelen blijken ook geen verhoogd risico op kanker te hebben, met uitzondering van een mogelijk licht verhoogd risico op melanoom (huidkanker). Onderzoek naar de bijwerkingen van de synthetische reumamiddelen liet ook geen nieuwe risico’s zien.

Wanneer reumatoïde artritis niet tijdig en effectief behandeld wordt, ontstaan op termijn misvormingen en afwijkingen van de aangedane gewrichten, ernstige lichamelijke beperkingen en soms rolstoelafhankelijkheid. “Een snelle en agressieve behandeling van reumatoïde artritis wordt tegenwoordig van groot belang geacht”, zegt Jos Lüers, apotheker bij . “Het is daarom geruststellend dat met dit onderzoek is bevestigd dat deze wijze van behandelen geen belangrijke nadelen heeft”.

Bron:
Ramiro S., Gaujoux-Viala C. et al., Safety of synthetic and biological DMARDs, Ann Rheum Dis 2014