Wat zijn doorkomende tandjes?

Doorkomende tandjes, ook bekend als tandjes krijgen of dentitie, is het proces waarbij de eerste tanden van een baby door het tandvlees heen breken. Dit begint meestal rond de leeftijd van zes maanden, hoewel het bij sommige baby’s eerder of later kan beginnen. Het krijgen van de eerste tanden is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van een kind, maar het kan ook ongemak en pijn met zich meebrengen. We vertellen je er alles over in dit artikel. 

Symptomen van doorkomende tandjes

De symptomen van doorkomende tandjes kunnen variëren, maar de meest voorkomende tekenen zijn:

  1. Kwijlen: Een van de eerste signalen dat tandjes doorkomen is overmatig kwijlen.
  2. Bijten: Baby’s bijten op alles wat ze te pakken kunnen krijgen om de druk op hun tandvlees te verlichten.
  3. Irritatie: Door het ongemak kunnen baby’s prikkelbaarder en huilerig zijn dan normaal.
  4. Rood en gezwollen tandvlees: Het tandvlees kan rood, gezwollen en pijnlijk zijn op de plekken waar de tandjes doorkomen.
  5. Slaapproblemen: Door het ongemak kunnen baby’s moeite hebben om in slaap te vallen of door te slapen.
  6. Verlies van eetlust: Pijn aan het tandvlees kan ervoor zorgen dat baby’s minder willen eten of drinken.

Wat kun je doen bij doorkomende tandjes

Er zijn verschillende manieren om een baby te helpen bij het verlichten van de pijn en het ongemak van doorkomende tandjes:

  1. Bijtspeeltjes: Geef de baby een schoon, koel bijtspeeltje. Het koele oppervlak kan het tandvlees verdoven en de pijn verlichten.
  2. Koele doekjes: Een schoon, koud doekje kan ook helpen bij het verlichten van de pijn. Laat de baby erop kauwen voor verlichting.
  3. Tandgel: Speciale tandgels voor baby’s kunnen op het tandvlees worden aangebracht om de pijn te verminderen. Doorkomende tandjes gel vind je eenvoudig via Leef.nl!
  4. Masseer het tandvlees: Met een schone vinger kan zachtjes masseren van het tandvlees helpen om de druk te verlichten.
  5. Troost en afleiding: Extra knuffelen, spelen en afleiden kan helpen om de baby te kalmeren en de pijn te vergeten.

Bekijk doorkomende tandjes gel hieronder:

Koorts bij doorkomende tandjes

Hoewel koorts vaak wordt geassocieerd met doorkomende tandjes, is het belangrijk te weten dat een lichte temperatuurstijging normaal kan zijn, maar hoge koorts (boven 38°C) meestal niet door tandjes wordt veroorzaakt. Als een baby hoge koorts heeft, kan dit wijzen op een andere onderliggende infectie of ziekte en is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Wanneer naar de huisarts

Het is belangrijk om naar de huisarts te gaan als de symptomen ernstig zijn of als je je zorgen maakt over de gezondheid van je baby. Raadpleeg een huisarts in de volgende gevallen:

  • Hoge koorts: Als de baby een temperatuur boven 38°C heeft die niet afneemt, is het belangrijk om medische hulp te zoeken.
  • Ernstige pijn en huilen: Als de baby onophoudelijk huilt van de pijn en niets lijkt te helpen, kan een arts verdere begeleiding bieden.
  • Uitdroging: Als de baby door pijn en ongemak niet goed eet of drinkt, bestaat het risico op uitdroging. Tekenen van uitdroging zijn een droge mond, weinig tranen bij het huilen, en minder natte luiers dan normaal.

Andere symptomen: Als er naast de gebruikelijke symptomen van doorkomende tandjes andere symptomen optreden zoals diarree, braken, huiduitslag of ademhalingsproblemen, is het belangrijk om een arts te raadplegen.