Muggen zijn weer volop aanwezig in de zomer. Vooral tijdens de zomeravonden kun je last hebben van veel muggen. Houd jij ze liever ook op afstand? We krijgen bijna allemaal weleens te maken met een muggenbeet. Hoewel een muggenbeet niet prettig is, is het meestal minder vervelend dan bijvoorbeeld een wespensteek of een tekenbeet. De een heeft meer kans op een muggenbeet dan de ander; dit heeft meestal te maken met lichaamsgeur. Heb je meerdere muggenbulten op je lichaam dan geeft dit vaak geen prettig gezicht, zoals op de benen. 

 

Vooral kinderen hebben last van een muggenbeet

Kinderen ondervinden meestal nog meer last van een muggenbeet dat vooral gepaard gaat met veel jeuk. Bovendien kan een muggenbeet, maar ook het gezoem van muggen onze slaap behoorlijk verstoren. Wat kun je doen als je een muggenbeet hebt? En hoe behandel je de huid met een muggenbeet? Gelukkig zijn er genoeg (natuurlijke) manieren om een muggenbeet zoveel mogelijk te voorkomen. In dit blogartikel ontdek je ook hoe muggen jou minder lastig zullen vallen zodat je minder kans hebt op een muggenbeet deze zomer!

Wat is een muggenbeet?

Een muggenbeet kan afkomstig zijn van verschillende soorten muggen. Het is de vrouwtjesmug die ons steekt zodat ze aan voedingsstoffen komt en haar eitjes kan produceren en ontwikkelen. Bij een muggenbeet geeft de huid een kleine allergische reactie, zoals jeuk. Er ontstaat vaak ook een rode zwelling of bult op de huid. Een muggenbeet wordt dan ook wel een muggenbult genoemd. Op deze plek heeft de mug bloed gezogen uit de huid. Niet iedereen met een muggenbeet krijgt ook een muggenbult. 

 

Overgevoeligheid voor een muggenbeet

Een muggenbeet is, in tegenstelling tot een wespensteek, in de meeste gevallen niet gevaarlijk. In sommige gevallen zorgt een muggenbeet voor een sterke allergische reactie. Dit komt doordat het lichaam van sommige mensen extra histamine aanmaakt. Soms kunnen er zelfs pijnlijke blaren ontstaan bij mensen met een overgevoeligheid voor een muggenbeet. 

 

Waar komen muggen op af? 

Muggen worden aangetrokken door onze adem en door onze lichaamsgeur. Zo kunnen muggen ons al van een grote afstand ‘ruiken’. Ze komen echter niet af op licht wat ook vaak wordt gedacht. 

Check onze producten voor bij muggenbeten:

Wat moet je doen bij een muggenbeet?

Je hebt vast al gemerkt dat je als je ’s avonds laat nog fijn buiten kan zitten, je meer last hebt van muggen. Muggen zijn vooral in de avond en in de nacht actief. Dit heeft te maken met de vochtige lucht. Een muggenbeet loop je dan ook vaak op in de avond of in de nacht. Wat moet je doen als je een muggenbeet hebt?

  • Probeer niet te krabben of te wrijven, want het kan de huid beschadigen. Het kan ook juist zorgen voor meer jeuk. 
  • Met een koude, natte doek kun je de roodheid en de zwelling van een muggenbeet helpen verminderen.
  • Met het gebruik van pure aloë vera gel geef je de huid verkoeling. Daarnaast verzorg je de huid en kan het de jeuk helpen verminderen. Aloë vera gel wordt bovendien ook aangeraden bij processierupsuitslag. 
  • Natuurazijn behoort niet alleen tot natuurlijke schoonmaakmiddelen, maar het zal ook de jeuk bij een muggenbeet kunnen helpen verminderen. Daarnaast werkt azijn ontsmettend op de huid. 
  • Je kunt ook zout gebruiken om de jeuk van een muggenbeet te verlichten. 
  • Er zijn speciale middelen die verlichting geven na een muggenbeet. Lees voor gebruik van deze middelen altijd zorgvuldig de bijsluiter.

 

Wanneer wel contact met de arts?

Bij een muggenbeet is contact met de dokter meestal niet nodig. Het zal vanzelf wegtrekken en genezen. Kom je echter net terug van een reis in een tropisch gebied en voel je je ziek of erg vermoeid? Neem dan wel contact op met de arts om na te kijken of een muggenbeet de oorzaak zou kunnen zijn, zoals de malariamug. 

Hoe kun je een muggenbeet voorkomen?

Het beste is om een muggenbeet te voorkomen. Houd muggen zo veel mogelijk op afstand zodat een muggenbeet geen kans krijgt. Muggen zijn vooral actief in de zomermaanden en vaak in de avond, maar soms ook overdag. Ze komen voornamelijk voor in waterrijke gebieden, maar ook in een vochtige of tropische omgeving. Je kunt muggen op afstand houden door het volgende te doen:

  • Ramen en deuren in huis kun je laten voorzien van horren zodat muggen niet naar binnen kunnen komen. 
  • Bevestig een klamboe boven je bed zodat je muggen op afstand kunt houden. Dit is vooral ook prettig voor kinderen en het staat bovendien sfeervol in de slaapkamer.  
  • Draag lange mouwen en een lange broek als je naar buiten gaat en er veel muggen in de buurt zijn. Zo bedek je de huid zoveel mogelijk. 
  • Vermijd natuurgebieden met veel water waar zich meer muggen bevinden. 
  • Gebruik eventueel een muggenwerend middel, zoals DEET. Dit wordt echter voornamelijk aanbevolen voor gebruik in gebieden waar muggen ziektes kunnen overbrengen. 

 

Middelen tegen muggenbeten

Probeer altijd eerst om muggen op natuurlijke wijze op afstand te houden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere middelen die kunnen helpen om een muggenbeet te voorkomen:

  • Etherische olie; eucalyptusolie, lavendelolie of citronella olie kunnen helpen om muggen op een natuurlijke manier op afstand te houden. 
  • Muggenspray; kun je gemakkelijk aanbrengen op je kleding of op de huid.
  • Muggenarmband; bevat citronella waarmee je muggen zult kunnen ontwijken. Een muggenarmband kan vooral handig zijn voor gebruik bij kinderen. 
  • Muggenstickers; zijn kleine, kleurige stickers die een muggenwerende geur hebben. Je kunt ze overal opplakken en ze zijn vooral handig en leuk om te gebruiken door kinderen.