Insecten

 1. Alles wat je moet weten over tekenbeten

  Alles wat je moet weten over tekenbeten

  Een tekenbeet lijkt erg onschuldig, maar kan zeer vervelend zijn. Een tekenbeet kan je namelijk ziek maken. Sommige teken zijn drager van een bacterie, waardoor jij de ziekte van Lyme kunt krijgen. Een veranderd natuurbeleid, waarbij de natuur vaak ongerept wordt gelaten, zorgt voor een toename in het wild levende dieren, maar ook voor een toename van het aantal teken dat ze bij zich dragen. Daarom is het belangrijk om jezelf te controleren op tekenbeten iedere keer dat je in de natuur bent geweest.

   

  Wat moet ik doen als ik gebeten ben door een teek?

  Het is handig om een tekentang in huis te hebben. Een teek kan namelijk het beste worden verwijderd door middel van een tekentang. Verwijder hem dan rustig en in één beweging. Een teek is vaak moeilijk te herkennen. Als het een nieuwe verse teek is, dan ziet het eruit als een zwartbruin klein puntje met pootjes. Het kleine insect zal zich snel voeden met bloed, waardoor de teek heel snel heel dik wordt. 

  Grofweg een kwart van de teken is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Er zijn testen verkrijgbaar waarmee je eventueel kunt onderzoeken of de teek die jou gebeten heeft besmet is. Wanneer de teek binnen 24 uur van de huid verwijderd is, is de kans dat je eventueel door de bacterie besmet bent, nihil. Controleer altijd of je de teek goed hebt verwijderd, inclusief hoofdje!

  Als je de teek pas na 24 uur ontdekt hebt, maar niet langer dan 72 uur, kan eenmalig een preventieve antibioticumdosis toegediend worden. Neem dan contact op met je huisarts. Bij een periode van meer dan 72 uur, kun je alleen maar afwachten. Vormt zich na enkele dagen tot weken een kenmerkende rode ring rondom de tekenbeet? Neem dan contact op met je huisarts.

  Ziek van een tekenbeet?

  De meest voorkomende ziekte die veroorzaakt wordt door een tekenbeet is de ziekte van Lyme. D

  Lees meer »
 2. Insectenmiddel DEET veiliger dan gedacht

  Insectenmiddel DEET veiliger dan gedacht

  4 juni 2014 - Met het muggenseizoen in aantocht neemt de verkoop van insectenwerende middelen toe. De best werkzame middelen tegen insecten zijn producten die DEET bevatten. Toch zijn veel mensen huiverig voor het gebruik van dit middel, vanwege vermeende veiligheidsrisico’s. Onterecht, blijkt uit een nieuwe evaluatie. De bewijzen voor de gezondheidsrisico’s van DEET zijn zeer beperkt.

  Wat is DEET?

  DEET is een afkorting van N,N-diethyl-m-tolueenamide, een insectenwerend middel dat kort na de Tweede Wereldoorlog door het Amerikaanse leger werd ontwikkeld voor gebruik in de jungle. Tegenwoordig is het de werkzame stof in vele insectenwerende huidproducten. DEET is het meest effectieve middel om beten en steken te voorkomen van insecten die gevaarlijke ziekten kunnen overbrengen, zoals malaria en Lymeziekte.

  Lees meer »
 3. Muggenbult

  Muggenbult

  Muggen bijten omdat ze zich voeden met menselijk bloed. De beet van een mug voel je meestal niet. Van de jeukende bult die erna ontstaat kun je flink last hebben. Wat te doen bij een muggenbult? En hoe kun je ze voorkomen?

  Wat te doen bij een muggenbult?

  De jeuk, pijn en zwelling die optreden bij een muggenbeet kunnen worden verlicht met een koude, natte doek of een koud kompres. Je kunt daarnaast een antijeukmiddel gebruiken, zoals mentholpoeder of een zalf, crème of lotion met calamine, menthol, zink of een antihistaminicum (anti-allergiemiddel).

  Een product tegen jeukende muggenbeten mag niet ontbreken
  Lees meer »
 4. Muggen op reis

  Muggen op reis

  Chikungunya, dengue, gele koorts, Japanse encefalitis, malaria en West Nile koorts worden verspreid door muggen. Bescherm jezelf op reis goed tegen muggen.

  Muggen in het buitenland

  In Nederland staan muggen bekend als vervelende insecten die bloed opzuigen en rode, jeukende bulten veroorzaken. Wist je dat in het buitenland, wellicht ook op jouw vakantiebestemming, er muggen zijn die verschillende ziekten kunnen overbrengen? Chikungunya, dengue (knokkelkoorts),

  Lees meer »
 5. Wespensteek

  Wespensteek

  Wanneer een wesp zich in het nauw gedreven voelt, kan hij steken. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het insect brengt bij het steken een giftige stof in de huid, die vaak een rode, gezwollen plek of bult veroorzaakt. Hoe behandelt je dit het beste?

  Pijn van een wespensteek verlichten

  • De meeste wespensteken kun je zelf behandelen. Wespen laten in de regel, in tegenstelling tot bijen, geen angel achter bij het steken.
  • Pijn en zwelling verlicht je met een koude, natte doek.
  • Eventueel kun je een speciaal middel ter verlichting van insectensteken gebruiken.
  Lees meer »
 6. Insectenbeten bij baby's en jonge kinderen

  Insectenbeten bij baby's en jonge kinderen

  Muggen, vlooien, wespen, bijen, mieren, teken en steekvliegen zijn veel voorkomende insecten die bijten of steken. Ook baby's en jonge kinderen worden gebeten. Wanneer dat nog nooit is gebeurd, weet je niet hoe ze zullen reageren. Daarnaast brengt een beet of steek het nodige leed met zich mee. Reageer dus direct wanneer je kind wordt gestoken of gebeten.

  Behandeling van een insectenbeet bij een baby

  Verwijder bij een bijensteek voorzichtig de angel uit de huid. Zuig bij een steek door een bij of een wesp bij voorkeur binnen twee minuten het gif uit de steekplaats. Doe dit liever niet met de mond. Dit kan een allergische reactie bij uzelf veroorzaken. Gebruik liever een vacuümpompje.

  Als zich geen alarmerende signalen voordoen, kun je de insectenbeet behandelen met een crème die de jeuk verzacht en eventuele zwelling en pijn vermindert. Let hierbij wel op vanaf welke leeftijd het middel gebruikt mag worden; de meeste anti-jeuk middelen mogen pas vanaf de leeftijd van twee jaar. Gebruik bij kinderen onder de twee jaar ook geen mentholpoeder. Menthol is zo sterk, dat je kind er het benauwd door kan krijgen. Bovendien irriteert het erg als het per ongeluk in de ogen wrijft. Een koude, natte

  Lees meer »
 7. Zwangerschap, reizen en insecten

  Zwangerschap, reizen en insecten

  Muggen en vliegen kunnen ernstige ziektes overbrengen, zoals malaria of gele koorts. In Nederland hoef je hier niet bang voor te zijn, maar in het buitenland soms wel. Hoe zit het met het gebruik van anti-muggenmiddelen wanneer je zwanger bent?

  Zwangerschap en insectenproducten

  Door het gebruik van insectenwerende producten kun je insectenbeten en zo de overdracht van ziektes tegengaan. Bij verblijf in de tropen wordt een middel met DEET

  Lees meer »