Onze huid beschermt ons uitstekend tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Bij een beschadigde huid is die bescherming tijdelijk weg. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door een operatie of door een ongelukje: je snijdt jezelf per ongeluk, je wordt gebeten of je maakt een ongelukkige val. Bacteriën die we op onze huid meedragen, kunnen dan plotseling de huid binnendringen. Daar kunnen ze ervoor zorgen voor een ontsteking. Lees hier hoe je een wondinfectie kan voorkomen en behandelen!

Ontstoken wond symptomen

De meeste wonden helen gelukkig snel, maar soms kan een wond gaan ontsteken. Er komen dan verkeerde bacteriën, schimmels of virussen in de wond terecht. Dat verstoord de wondgenezing. Vermoed je dat je wond ontstoken is? De onderstaande symptomen komen veel voor bij een ontstoken wond:

  • De wond is pijnlijk
  • De wond voelt warm aan
  • De wond ziet er rood uit
  • De huid is gezwollen
  • Er is sprake van pusvorming of vocht

Neem contact op met je huisarts als je vermoedt dat jouw wond ontstoken is, als je je niet goed voelt door de wondinfectie of als de wond na een paar dagen nauwelijks geneest. Is jouw wond door een beet ontstaan? Dan is het altijd nodig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kijkt na of je nog voldoende beschermd bent tegen tetanus. Meestal krijg je in dit geval ook antibiotica. 

Infectie wond voorkomen 

Iedereen heeft weleens een wondje en die gaat lang niet altijd ontsteken. Een geïnfecteerde wond wil je waarschijnlijk liever voorkomen. Wij zetten voor je op een rijtje waar je op kunt letten als jij een wondje hebt. Zo voorkom je een infectie:

  1. Spoel een wond na ontstaan direct af onder lauwwarm kraanwater. Zo spoel je verkeerde bacteriën uit de wond. Het is niet nodig om de huid te ontsmetten. Nadat je het hebt gespoeld kun je de wond voorzichtig met een schone handdoek afdrogen.
  2. Raak het wondje niet aan met je handen. Op je handen zitten vaak een hoop bacteriën. Door een wondje met je handen aan te raken kan je een wondinfectie veroorzaken.
  3. Was je handen regelmatig met water en zeep.
  4. Als de wond niet dicht gaat, dan kun je het afdekken met een zalfgaas. Jodium of honinggazen raden huisartsen niet aan. 

Wondinfectie behandelen 

Eigenlijk is het een kwestie van geduld tot een wondje geneest. Raakt een wond toch ontstoken? Dan kan het zijn dat je antibiotica nodig hebt. Antibiotica worden veel gebruikt om de ontsteking mee te behandelen. Het zorgt ervoor dat de bacteriën in de ontstoken wond gedood worden. Een antibiotica krijg je altijd via de huisarts. Soms zeggen mensen dat het goed is om een ontstoken wond te weken in lauwwarm water met soda of wasmiddel. Deze manier van een wondinfectie behandelen raden huisartsen niet aan. Het beste is om een wond te spoelen met lauwwarm water nadat deze is ontstaan.