Wondverzorging

 1. De behandeling van een snijwond

  De behandeling van een snijwond

  Snijwonden kunnen zeer pijnlijk zijn. Hoe je een snijwond het beste behandelt lees je in dit artikel.

  Wat is een snijwond?

  Snijwonden kunnen zeer pijnlijk zijn. Meestal wordt een snijwond veroorzaakt door een scherp voorwerp, zoals een mes of een stuk glas. Bij een snijwond worden de gevoelszenuwen in de huid doorgesneden.

  Lees meer »
 2. De behandeling van een schaafwond

  De behandeling van een schaafwond

  Een schaafwond ontstaat vaak door vallen of stoten. Hoe je een schaafwond het beste kunt behandelen, lees je in dit artikel.

  Wat is een schaafwond?

  Een schaafwond is een oppervlakkige, niet erg bloedende wond. De bovenste laag van de huid is beschadigd en meestal vuil. Een schaafwond ontstaat vaak door vallen of stoten,

  Lees meer »
 3. Brandwonden

  Brandwonden

  Een brandwond is een verwonding door invloed van hitte op de huid. De hitte kan letterlijk afkomstig zijn van vuur, maar ook van een hete vloeistof, een heet voorwerp, de zon, elektriciteit of chemicaliën.

  Drie gradaties van verbranding

  De ernst van de brandwond hangt af van verschillende factoren; de temperatuur van de hittebron, de tijd van inwerking van de hittebron op de huid, de oorzaak van de verbranding, de leeftijd van het slachtoffer en de plaats van de verbranding op het lichaam. Er zijn drie gradaties van verbranding.

  Eerstegraads: de huid is roze en/of rood, droog, licht gezwollen en pijnlijk. Er zijn geen blaren of ontvellingen. Deze wonden herstellen binnen enkele dagen.

  Tweedegraads: de huid is rood, nat en pijnlijk en er kan sprake zijn van blaarvorming.

  Derdegraads: de huid is geelwit of bruin, droog en leerachtig. De brandplek zelf is niet pijnlijk, omdat deze zo diep is dat de zenuwuiteinden in de huid kapot zijn. Wel zit er vaak een pijnlijke tweedegraads wond omheen. Wanneer

  Lees meer »
 4. Decubitus (doorligwonden)

  Decubitus (doorligwonden)

  Doorligplekken kunnen ontstaan wanneer iemand langdurig in dezelfde houding moet liggen of zitten. Bijvoorbeeld wanneer iemand bedlegerig is of in een rolstoel zit. Door de aanhoudende druk op de plekken waar het lichaam op rust, kan de huid hier rood worden en kunnen er blaren en wonden ontstaan. Vooral plaatsen waar het botweefsel dicht aan de oppervlakte ligt zijn er gevoelig voor, bijvoorbeeld het stuitje, hielen, ellenbogen, schouderblad, heupen en enkels.

  Decubitus voorkomen

  Wanneer eenmaal doorligplekken zijn ontstaan, kan het soms lang duren voordat ze weer verdwenen zijn. Ondertussen kunnen ze veel

  Lees meer »
 5. Wondjes en wonden bij diabetes

  Wondjes en wonden bij diabetes

  Mensen met diabetes hebben meer kans op het ontwikkelen van allerlei huidaandoeningen. Minstens 30 procent van hen heeft in meer of mindere mate huidproblemen.

  Oorzaak en beloop

  Waarom mensen met diabetes eerder huidklachten krijgen is nog steeds niet helemaal duidelijk. De verklaring ligt waarschijnlijk in een combinatie van aantasting van de bloedvatwanden door continue hoge bloedsuikerwaardes, gevolgd door een verminderde doorbloeding van de huid. Dit leidt, in combinatie met een verminderde gevoeligheid van de huid door zenuwaantasting, tot wondjes die gemakkelijk ontstaan, minder snel opgemerkt worden en moeilijk helen.

  Diabetes kan allerlei huidproblemen veroorzaken. Huidproblemen bij patiënten met diabetes hebben vaak een vergelijkbaar beloop in de tijd. In het beginstadium zijn er milde klachten. In een later stadium kunnen de wonden ernstig worden en soms zelfs levensbedreigend zijn.

  Lees meer »