Zwanger worden na een miskraam

Wanneer u een miskraam hebt gehad wilt u misschien het liefst direct weer zwanger worden. Wat is het verstandigst?

Opnieuw zwanger worden

Er is geen medische noodzaak om te wachten met een nieuwe zwangerschap. Als u de miskraam heeft verwerkt en klaar bent voor een nieuwe zwangerschap, kan dat best. Angst en stress belemmeren een zwangerschap. Onderzoek heeft aangetoond dat er bij stress drie keer meer miskramen voorkomen. Probeer te ontspannen en laat de natuur haar werk doen

 

Na een miskraam heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. In die periode bent u dan ook niet vruchtbaar. De meeste vrouwen krijgen ongeveer twintig dagen na hun miskraam weer een eisprong. Soms duurt dit langer. Bijvoorbeeld omdat het lichaam nog niet klaar is voor een nieuwe zwangerschap of door stress. Als u zeker wilt weten of uw cyclus weer op gang is gekomen, kunt u het beste de eerste menstruatie afwachten. Deze is overigens soms wat heviger dan normaal.

Meerdere miskramen

Sommige vrouwen krijgen meerdere miskramen, maar over het algemeen zetten vrouwen na een miskraam een gezonde baby op de wereld. Als u drie keer of vaker een miskraam hebt gehad, kan het zijn dat er meer aan de hand is. Maak in dat geval een afspraak met de huisarts of gynaecoloog.

Snel weer zwanger

Vrouwen lopen na een miskraam bij een volgende zwangerschap een verhoogd risico op een nieuwe miskraam en complicaties. Toch is het beter om binnen een halfjaar opnieuw zwanger te worden, dan langer te wachten. Dit beweren wetenschappers uit het Schotse Aberdeen. Bij hun onderzoek zagen ze dat er bij snel weer zwanger worden minder risico is op een nieuwe miskraam, vroegtijdige beƫindiging of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, dan bij zwangerschappen die na een miskraam een half jaar tot een jaar op zich lieten wachten. Vrouwen die langer dan twee jaar wachten met een nieuwe zwangerschap, hebben zelfs nog meer risico op een vroegtijdige beƫindiging of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Als vrouwen een voldragen baby baren, hebben ze nog meer voordelen van het feit dat ze binnen een half jaar na een miskraam zwanger werden; ze hebben minder vaak een keizersnede nodig, er treden minder vroeggeboortes op en de kinderen hebben minder vaak een laag geboortegewicht, dan vrouwen die tot een jaar wachten. Wel moet bij deze groep de bevalling vaker worden ingeleid.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1708)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen