Zwanger worden

 1. Te snel werkende schildklier: hyperthyreoïdie

  Te snel werkende schildklier: hyperthyreoïdie

  Wat doet de schildklier?

  De schildklier is een klier die aan de voorkant van je hals, onder je adamsappel zit. De schildklier maakt vanuit onder andere jodium uit uw voeding het hormoon thyroxine, ook wel T4 genoemd, aan en geeft het af aan het bloed. Thyroxine speelt een belangrijke rol in je lichaam; het is onder andere van belang bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel, het metabolisme van vetten en de hartfrequentie. Voor de aanmaak van thyroxine wordt de schildklier aangestuurd door de hypofyse en de hypothalamus in de hersenen. Hierdoor bevindt de hoeveelheid schildklierhormoon zich normaal gesproken binnen nauwe grenzen.

  Wat gebeurt er bij een te snel werkende schildklier?

  Wanneer de schildklier te snel werkt, spreekt men van hyperthyreoïdie. Er komt te veel schildklierhormoon in je bloed terecht. Een te snel werkende schildklier komt minder vaak voor dan een te traag werkende schildklier. In Nederland hebben ruim 130.000 mensen een te snel werkende schildklier. Omdat het schildklierhormoon betrokken is bij vele lichaamsfuncties, kan dit diverse gevolgen hebben. De meeste symptomen van hyperthyreoïdie zijn vrij algemeen, waardoor het soms lang duurt voordat bij klachten aan

  Lees meer »
 2. Hoge bloeddruk en zwanger worden

  Hoge bloeddruk en zwanger worden

  Voor de zwangerschap

  Hoge bloeddruk die aanwezig is vóór de zwangerschap kan de groei van de foetus verstoren en verhoogt het risico op overlijden van het ongeboren kind. Bovendien loopt een vrouw die al een hoge bloeddruk heeft meer kans op een zwangerschapsvergiftiging. Overleg daarom voordat je zwanger wordt met je arts of je veilig zwanger kunt worden, of dat er eerst medicatie moet worden ingezet om de bloeddruk naar beneden te brengen. Bij een bloeddrukverhoging die al voor de zwangerschap bestaat, zal de huisarts of de verloskundige meestal controle van de zwangerschap door de gynaecoloog adviseren.

  Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, overleg dan voordat je zwanger wordt met je arts of je veilig zwanger kunt worden.
  Lees meer »
 3. Zwanger worden na een abortus

  Zwanger worden na een abortus

  Zwangerschap: Lichamelijk en mentaal

  Ook na een abortus kun je, in de meeste gevallen, weer gewoon zwanger worden. Ook al staat lichamelijk een zwangerschap niets in de weg, mentaal is het een ander verhaal. Een abortus is een ingrijpende gebeurtenis. Soms maakt de opluchting van na de abortus plaats voor schuldgevoel. Ook jaren later nog, als een zwangerschap gewenst en gepland is. Deze gevoelens zijn heel normaal. Nu is er wel plaats in jouw leven voor een kindje, toen niet. Misschien kwam je destijds tot een abortus omdat je niet het gevoel had dat je een kindje het beste kon geven. Dat dit gevoel er nu wel is, maakt je geen slechte moeder. Geniet van deze zwangerschap en laat eventueel verdriet toe. Als je er niet uit komt, kan een arts of verloskundige vertellen bij wie je terecht kunt.

  In ons assortiment vind je de beste producten en adviezen voor de gezondheid van jouw gezin.
  Lees meer »
 4. Zwanger worden na een miskraam

  Zwanger worden na een miskraam

  Opnieuw zwanger worden

  Er is geen medische noodzaak om te wachten met een nieuwe zwangerschap. Als je de miskraam hebt verwerkt en klaar bent voor een nieuwe zwangerschap, kan dat best. Angst en stress belemmeren een zwangerschap. Onderzoek heeft aangetoond dat er bij stress drie keer meer miskramen voorkomen. Probeer te ontspannen en laat de natuur haar werk doen.

   

  Na een miskraam heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. In die periode ben je dan ook niet vruchtbaar. De meeste vrouwen krijgen ongeveer twintig dagen na hun miskraam weer een eisprong. Soms duurt dit langer. Bijvoorbeeld omdat het lichaam nog niet klaar is voor een nieuwe zwangerschap of door stress. Als je zeker wilt weten of jouw cyclus weer op gang is gekomen, kun je het beste de eerste menstruatie afwachten. Deze is overigens soms wat heviger dan normaal.

  Meerdere miskramen

  Sommige vrouwen krijgen meerdere miskramen, maar over het algemeen zetten vrouwen na een miskraam een gezonde baby op de wereld. Als je drie keer of vaker een miskraam hebt gehad, kan het zijn dat er meer aan de hand is. Maak in dat geval een afspraak met de huisarts of gynaecoloog.

  Lees meer »
 5. Zwangerschap en medicijngebruik

  Zwangerschap en medicijngebruik

  Mag ik mijn medicijnen tijdens de zwangerschap doorgebruiken?

  Van sommige geneesmiddelen is het bekend dat ze schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind, anderen zijn veilig en kunnen zonder problemen door de aanstaande moeder worden gebruikt. Wanneer niet bekend is of een geneesmiddel schadelijk is voor het ongeboren kind, kan het het beste niet gebruikt worden door zwangere vrouwen. Soms kan het niet anders. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van een chronische ziekte zoals diabetes mellitus of epilepsie. De medicatie moet dan zo ingesteld of veranderd worden, dat het risico voor het ongeboren kind zo klein mogelijk is. De arts zal altijd een afweging moeten maken tussen de risico’s van het niet of anders behandelen van een vrouw en de risico’s voor het ongeboren kind.

  Overleg op tijd

  De vraag of je jouw geneesmiddel mag doorgebruiken tijdens de zwangerschap is dus heel belangrijk. Overleg hierover met je arts of apotheker, het liefst ruim voordat je zwanger bent! De eerste weken van de zwangerschap is de

  Lees meer »
 6. Hoe werkt een zwangerschapstest?

  Hoe werkt een zwangerschapstest?

  De werking van de zwangerschapstest

  Zodra een vrouw zwanger is, maakt het lichaam het zwangerschapshormoon HCG (human chorion gonadotrofine) aan. Dit hormoon zit onder andere in de urine van de toekomstige moeder. Door deze urine te testen op de hoeveelheid HCG, is vast te stellen of de moeder in verwachting is. Iedere zwangerschapstest berust op het aantonen van dit hormoon.

  Vanaf wanneer testen?

  Een zwangerschapstest kan worden gedaan vanaf de eerste dag nadat

  Lees meer »
 7. Zwanger worden; ovulatie bepalen

  Zwanger worden; ovulatie bepalen

  Ovulatie

  Tijdens een ovulatie (of eisprong) komt een eicel vrij uit de eierstok die via de eileider naar de baarmoeder wordt getransporteerd. Dit gebeurt normaal gesproken elke maand. Dit is hét moment om zwanger te worden.

  De eisprong vindt meestal plaats rond de veertiende dag van de menstruatiecyclus. Dit is geen garantie, want de exacte timing kan variëren per vrouw en kan daarbij van maand tot maand verschillen.

  Lees meer »
 8. Wanneer ben ik vruchtbaar?

  Wanneer ben ik vruchtbaar?

  Menstruatiecyclus

  Lees meer »
 9. Preconceptiezorg

  Preconceptiezorg

  Wat is preconceptiezorg?

  Preconceptiezorg is zorg die begint vóór (pre) de bevruchting (conceptie). Dit is niet alleen belangrijk wanneer er sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals een erfelijke aandoening in de familie of een eerder kind met een aangeboren aandoening, maar voor iedereen die zwanger wil worden. Het doel is mensen met een kinderwens te informeren over risico’s die vermeden kunnen worden, zodat zij in een zo goed mogelijke gezondheid aan een zwangerschap beginnen.

  Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus.
  Lees meer »