Biotine: waar zit het in en wat is het effect?
Wat is biotine?
Biotine is ook wel bekend als vitamine b8 en is een vitamine in het vitamine-b complex. Biotine is een essentiële wateroplosbare vitamine. Dat betekent dat je lichaam het, net als alle andere soorten vitamine b, moet opnemen uit voeding.
Biotine werking
Biotine is bij veel verschillende processen in je lichaam betrokken. Biotine ondersteunt:
- het energieniveau;
- de conditie van het haar en draagt bij aan een normale haargroei;
- de normale huid;
- de normale vetstofwisseling;
- een normaal concentratievermogen;
- de normale structuur en functie van de slijmvliezen;
- een goede werking van het zenuwstelsel.
Biotine houdt je haren dus sterk en glanzend en zorgt voor het behouden van een gezonde huid. Deze bijkomende voordelen zorgen ervoor dat biotine een populair voedingssupplement is.
Waar zit biotine in?
Biotine is terug te vinden in verschillende voedingsmiddelen. De hoogste concentratie biotine is te vinden in de lever van de rund en kip, eieren, zonnebloempitten, zalm en amandelen.
Biotine haar
Veel vrouwen hebben er soms last van: futloos en droog haar. Of soms periodes van haaruitval. Dit zijn ontzettend vervelende kwalen, want elke vrouw wil het liefst glanzend en gezond haar. Zou biotine de oplossing zijn? In de meeste gevallen helpt het om een gevarieerd en voedzaam dieet te eten, rijk aan lever, eieren, noten en pinda’s. Daarnaast kun je extra biotine voedingssupplementen slikken, kiezen voor een sublinguaal preparaat rijk aan biotine en je haar wassen biotine shampoo.
Als je langere tijd last hebt van een huid- of haarprobleem, neem dan contact op met je huisarts.
Teveel biotine
Een teveel aan biotine is gelukkig niet schadelijk voor je gezondheid. Wanneer je lichaam teveel biotine heeft, wordt het uitgescheiden via urine. Een teveel aan biotine plas je dus gewoon weer uit!
De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) heeft geen aanvaardbare bovengrens vastgesteld van biotine. Als volwassene (ouder dan 18 jaar) is de aanbevolen hoeveelheid 40 microgram per dag. Voor zwangeren geldt dit ook. Wanneer je borstvoeding geeft is de aanbevolen hoeveelheid verhoogd naar 45 microgram per dag.