Vitamine B is een essentiële vitamine. Dit betekent dat ons lichaam vitamine B niet zelf kan aanmaken en dat we via voeding vitamine B moeten binnenkrijgen. We kennen acht verschillende soorten, namelijk vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Het kan zijn dat deze vitamines je niet zoveel zeggen, omdat ze vaak voorkomen onder een andere benaming:

B-vitamines zijn goed oplosbaar. Dit betekent dat ze oplosbaar zijn in water en dat het lichaam ze dus niet of nauwelijks kan opslaan. Via voedingsmiddelen kun je eenvoudig vitamine B binnenkrijgen. Vitamine B kan je vinden in groenten, granen, vlees en noten.

Wat doet vitamine B?

Vitamine B speelt een rol bij verschillende lichaamsprocessen. Hieronder zetten we voor je op een rijtje wat de verschillende vitamine B varianten doen voor het lichaam:

Ondersteunt de normale energiestofwisseling B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12
Goed voor het hart B1
Draagt bij aan een heldere geest B1, B3, B6, B8, B11, B12
Zorgt mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel B1, B2, B3, B6, B8, B12
Draagt bij tot de instandhouding van normale rode bloedcellen B2, B6, B11, B12
Helpt om normaal te kunnen zien B2
Stimuleert het behoud van een normale huid B2, B3, B8
Gunstig voor de (normale) ijzerstofwisseling B2
Helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen B2
Goed voor de slijmvliezen B2, B3, B8
Ondersteunt de vermindering van vermoeidheid en moeheid B2, B3, B5, B6, B11, B12
Ondersteunt bij spanning en inspanning B5
Goed voor eiwitstofwisseling/productie B6
Draagt bij aan de activiteit van hormonen, in het lichaam B6
Helpt het immuunsysteem B6, B11, B12
Voor het behoud van glanzend haar B8
Heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces B11, B12

 

Wat doet vitamine B?

Vitamine B helpt energie vrij te maken uit de voeding en doet dit aan de hand van een proces dat methylering genoemd wordt. Methylering is een biochemisch proces waarbij een methylgroep op een essentiële stof in ons lichaam gezet wordt. In dit geval zet vitamine B een methylgroep op eiwitten, aminozuren en DNA om zo te zorgen voor de vorming van energie. Daarnaast zijn er ook nog methyldonoren die een methyl afgeven aan een essentiële stof, zoals eiwitten en DNA. Dit zijn vitamine B4 (choline) en vitamine B7 (inositol). Methyldonoren hebben een ondersteunende rol in het energiemetabolisme. 

Vitamine B supplement

Het allerbeste medicijn tegen vermoeidheid is natuurlijk gevarieerd eten, veel bewegen en voldoende slapen. Mocht dit even niet lukken en wil je je vitamine B tekort aanvullen met vitamine B supplementen dan kun je er voor kiezen om losse vitamine B supplementen te slikken, maar het is makkelijker om een vitamine B complex te slikken. Een vitamine B complex is een vitamine B supplement waar alle vitamine B soorten in zitten. 


Let op! Een vitamine B complex mag je niet tijdens de zwangerschap en borstvoeding gebruiken.