Cholesterol

Cholesterol is een belangrijke bouwstof van ons lichaam. Het wordt grotendeels door de lever aangemaakt, maar ook via onze voeding krijgen we cholesterol binnen. Te veel cholesterol is niet gezond; dit kan leiden tot het dichtslibben van de aderen.

Soorten cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof. Het wordt gebruikt in ons lichaam om cellen, hormonen en gal te maken. Om cholesterol te kunnen transporteren in het lichaam is het verpakt in een soort eiwitbolletjes; lipoproteïnen genoemd. Hier zijn drie verschillende soorten van: HDL (High Density Lipoproteïnen), LDL (Low Density Lipoproteïnen) en VLDL ( Very Low Density Lipoproteïnen).

Soorten lipoproteïnen

  • LDL is het slechte cholesterol. Het vervoert cholesterol uit de lever naar de andere organen. Onderweg kan het worden afgezet in de slagaders. Deze kunnen dan dichtslibben wat kan leiden tot een hart- of vaatziekte zoals een infarct of een beroerte.
  • HDL is het goede cholesterol. Het vervoert het teveel aan LDL terug naar de lever waarna het via de darmen het lichaam verlaat met de ontlasting.
  • VLDL vervoert triglyceriden (vetten) van de darm naar de lever.

Wanneer is het cholesterolgehalte te hoog?

Met een bloedonderzoek wordt gemeten wat het gehalte is van de verschillende soorten cholesterol in het bloed. Dit wordt uitgedrukt in millimol per liter bloed (mmol/l). Belangrijk is de cholesterol-HDL-ratio, waarbij het totaal cholesterolgehalte wordt gedeeld door het HDL-gehalte. Deze ratio hoort kleiner dan 5 mmol/l te zijn. Verder is het LDL-gehalte het liefst lager dan 2,5 mmol/l en het HDL-cholesterol groter dan 1 mmol/l.

Alle producten voor 'Cholesterol zelftesten'

Bekijk alle producten >

Oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte

  • Het eten van veel verzadigd vet. Verzadigd vet zit vooral in room, boter, volle melkproducten, volvette kaas, vet vlees, koekjes, gebak en snacks.
  • Erfelijke aanleg. Het lichaam maakt dan zelf te veel cholesterol aan of er is sprake van een erfelijke stoornis in de vetstofwisseling.
  • Overgewicht.
  • Diabetes.
  • Een te traag werkende schildklier.
  • Bepaalde medicijnen.

Verhoogd risico hart- en vaatziekten

Van een verhoogd cholesterol merkt u op zich niks; het is geen ziekte, u hebt geen klachten. Het is wel een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Andere risicofactoren zijn roken, hoge bloeddruk, diabetes, reumatoïde artritis, stress, overgewicht, weinig lichaamsbeweging, ongezonde voeding en het drinken van meer dan twee glazen alcohol per dag. Mannen lopen meer risico dan vrouwen en de kans op hart- en vaatziekten stijgt met de leeftijd. De huisarts kijkt naar het totaalplaatje van al deze risicofactoren om een inschatting te maken van het risico op hart- en vaatziekten. Of een verhoogd cholesterol wordt behandeld met medicijnen is afhankelijk van dit totaalplaatje.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen