Cholesterol

 1. Afvallen en hart en vaten

  Afvallen en hart en vaten

  Wanneer je een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol of suikerziekte hebt, is het belangrijk dat je lichaamsgewicht niet te hoog is. Wanneer dit toch het geval is, heeft afvallen een gunstige invloed op deze risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

  Hoge bloeddruk

  Hoge bloeddruk is geen ziekte, maar geeft wel meer kans op hart- en vaatziekten. Bij hart- en vaatziekten kun je denken aan een hart- of herseninfarct, hartfalen of angina pectoris. Aangetoond is dat een gewichtsvermindering van drie tot negen procent, de bloeddruk met drie mm Hg kan laten dalen. Wanneer je bijvoorbeeld 100 kilogram weegt en je valt af naar 70 kilogram, kan dit tot 30 mm Hg op je bloeddruk schelen. Door gewichtsvermindering is het dus goed mogelijk dat je geen geneesmiddelen voor je hoge bloeddruk meer nodig heeft.

  Lees meer »
 2. Diabetes en cholesterol

  Diabetes en cholesterol

  Diabetes is net als een hoog cholesterolgehalte een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Door de behandeling van diabetes wordt geprobeerd dit risico te verminderen. Of ook het cholesterol wordt behandeld hangt af van alle risicofactoren samen.

  Hart- en bloedvaten

  De behandeling van diabetes met medicijnen heeft vooral als doel schade aan de hart- en bloedvaten te voorkomen of te verminderen. Ook een te hoog cholesterol is een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten, die met medicijnen kan worden behandeld. Vaak wordt er bij diabeten ook een cholesterolverlager voorgeschreven.

  Lees meer »
 3. Cholesterol

  Cholesterol

  Cholesterol is een belangrijke bouwstof van ons lichaam. Het wordt grotendeels door de lever aangemaakt, maar ook via onze voeding krijgen we cholesterol binnen. Te veel cholesterol is niet gezond; dit kan leiden tot het dichtslibben van de aderen.

  Soorten cholesterol

  Cholesterol is een vetachtige stof. Het wordt gebruikt in ons lichaam om cellen, hormonen en gal te maken. Om cholesterol te kunnen transporteren in het lichaam is het verpakt in een soort eiwitbolletjes; lipoproteïnen genoemd. Hier zijn drie verschillende soorten van:
  Lees meer »
 4. Medicijnen voor een te hoog cholesterol

  Medicijnen voor een te hoog cholesterol

  Of een verhoogd cholesterol wordt behandeld met geneesmiddelen is afhankelijk van het totaalplaatje aan risicofactoren op hart- en vaataandoeningen. Risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen zijn, naast een verhoogd cholesterol, roken, hoge bloeddruk, diabetes, reumatoïde artritis, stress, overgewicht, weinig lichaamsbeweging, ongezonde voeding en het drinken van meer dan twee glazen alcohol per dag. Er zijn verschillende soorten geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden bij een te hoog cholesterolgehalte.

  Gebruik

  Cholesterolverlagers moeten dagelijks worden gebruikt. Omdat er niks wordt gemerkt van hun werking zijn mensen soms geneigd ze te vergeten. Wanneer bij een controle blijkt dat je cholesterolgehalte goed is, is het meestal toch de bedoeling dat je ze door blijft gebruiken. Als je ermee stopt zal het cholesterolgehalte bijna altijd weer stijgen.

  Lees meer »
 5. Gezond leven voor een goed cholesterol

  Gezond leven voor een goed cholesterol

  De eerste stap in de behandeling van een verhoogd cholesterol is een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl is belangrijk om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. En je hebt daar zelf veel meer invloed op dan je denkt. Leef.nl geeft je 6 goede adviezen om te komen tot een gezondere leefstijl.

  Eet gezond

  • Beperk het gebruik van verzadigde vetten, dit zit bijvoorbeeld in: room, boter, margarine, volle melkproducten, volvette kaas, vet vlees, gebak, koekjes en snacks.
  • Probeer zoveel mogelijk verzadigd vet in je voeding te vervangen door onverzadigd vet. Onverzadigde vetten,
  Lees meer »