Soorten cholesterol
Cholesterol is een vetachtige stof. Het wordt gebruikt in ons lichaam om cellen, hormonen en gal te maken. Om cholesterol te kunnen transporteren in het lichaam is het verpakt in een soort eiwitbolletjes; lipoproteïnen genoemd. Hier zijn drie verschillende soorten van: HDL (High Density Lipoproteïnen), LDL (Low Density Lipoproteïnen) en VLDL ( Very Low Density Lipoproteïnen).
Wanneer is het cholesterolgehalte te hoog?
Met een bloedonderzoek wordt gemeten wat het gehalte is van de verschillende soorten cholesterol in het bloed. Dit wordt uitgedrukt in millimol per liter bloed (mmol/l). Belangrijk is de cholesterol-HDL-ratio, waarbij het totaal cholesterolgehalte wordt gedeeld door het HDL-gehalte. Deze ratio hoort kleiner dan 5 mmol/l te zijn. Verder is het LDL-gehalte het liefst lager dan 2,5 mmol/l en het HDL-cholesterol groter dan 1 mmol/l.
Verhoogd risico hart- en vaatziekten
Van een verhoogd cholesterol merkt u op zich niks; het is geen ziekte, u hebt geen klachten. Het is wel een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Andere risicofactoren zijn roken, hoge bloeddruk, diabetes, reumatoïde artritis, stress, overgewicht, weinig lichaamsbeweging, ongezonde voeding en het drinken van meer dan twee glazen alcohol per dag. Mannen lopen meer risico dan vrouwen en de kans op hart- en vaatziekten stijgt met de leeftijd. De huisarts kijkt naar het totaalplaatje van al deze risicofactoren om een inschatting te maken van het risico op hart- en vaatziekten. Of een verhoogd cholesterol wordt behandeld met medicijnen is afhankelijk van dit totaalplaatje.