Droge huid

 1. Droge huid in de overgang

  Droge huid in de overgang

  Het is een feit: hoe ouder, hoe droger de huid. Ook wordt de huid slapper, gaat rimpels en plooien vertonen en er kunnen onregelmatigheden en kleurveranderingen ontstaan. Veel vrouwen in de overgang hebben er last van.

  Hoe komt het dat de huid droger wordt?

  De huid is ons grootste orgaan en bestaat uit drie lagen waarvan de buitenste zich elke maand vernieuwt. Net zoals bij veel andere organen is het hormoon oestrogeen ook voor de huid belangrijk. Het speelt een rol bij de vochtregulatie van het lichaam en bij de doorbloeding van de huid.

  Daarnaast is oestrogeen verantwoordelijk voor het stimuleren van de aanmaak van collageen en ceramiden, de huideigen vetten. Nu de productie van oestrogeen in de overgang afneemt, wordt ook de huid droger en trekkerig en kan gaan schilferen en jeuken.

  Dit kun je goed merken op plekken als de ellebogen en de T-zone van je voorhoofd en neus, maar ook op de rug, armen, benen, borsten en het gezicht. Zelfs nagels kunnen droog en bros worden. Dit is een veelgehoorde overgangsklacht.

  Lees meer »
 2. Huidproblemen door sport

  Huidproblemen door sport

  Sporten of bewegen is een gezonde bezigheid. Door schuring van sportkleding of sportuitrusting, door de inwerking van zweet op de huid of door veelvuldig dezelfde beweging uitvoeren, ontstaan alleen wel soms huidproblemen. Welke huidproblemen er kunnen voorkomen door sporten en wat je er tegen kunt doen lees je hier.

  Acne mechanica

  Wanneer er sprake is van een mechanische belasting van de huid, zoals druk of wrijving door de sportuitrusting, kunnen daardoor puistjes op de drukplekken ontstaan. Dit wordt acne mechanica genoemd. De aandoening komt het meest voor bij sporten waarbij een helm wordt gedragen, zoals bij American football, bij ijshockey en bij keepers bij veldhockey. Ook beschermingskussens die op andere plekken van het lichaam worden gedragen kunnen deze klacht veroorzaken. Het voorkomen van de klachten is mogelijk door een katoenen kledinglaag onder de sportuitrusting te dragen. Een barrière crème kan helpen bij het beschermen van de belaste delen van de huid. Verder moet de afgesloten huid na een training of wedstrijd goed worden gewassen.

  Lees meer »
 3. Droge huid bij kinderen

  Droge huid bij kinderen

  Een groot deel van de bevolking heeft last van een droge huid. Een droge huid komt vooral vaak voor bij kinderen jonger dan tien jaar en mensen ouder dan zestig jaar. Bij jonge kinderen kan een droge huid zowel de oorzaak als een symptoom zijn van atopisch eczeem (eczeem door een erfelijke vorm van overgevoeligheid). Daarnaast kan een droge huid voorkomen zonder atopisch eczeem.

  Enkele tips:

  • Gebruik geen bodygel. Deze producten bevatten nauwelijks of geen vetten, maar veel water. Dit geeft tijdelijk een verkoelend en daarmee jeukstillend gevoel, maar de huid wordt er niet minder droog van.
  • Gebruik bij een droge huid bij voorkeur geen bodylotion of milk. Deze producten zijn vloeibaar en smeren daardoor goed uit. Ze bevatten echter veel water en maar weinig vetten. Hierdoor lijkt het alsof ze snel intrekken en vocht in je huid inbrengen. In werkelijkheid verdampt het water in de lotion en blijft er slechts heel weinig vet op de huid achter.
  • Gebruik een vettende zalf of crème, direct na het douchen. Dep de huid van je kind handdoek droog voor het aanbrengen. Crèmes bestaan voor ongeveer de helft uit water en de andere helft uit vette bestanddelen. Zalven bestaan
  Lees meer »
 4. Huidproblemen door chemotherapie of bestraling

  Huidproblemen door chemotherapie of bestraling

  Na een behandeling tegen kanker merk je vaak veranderingen op aan de huid. Door een juiste huidverzorging kun je verergering van huidproblemen voorkomen en kan je huid weer (deels) herstellen.

  De gevolgen van chemo of bestraling op de huid

  Wanneer je bent bestraald kan de huid in het bestraalde gebied zijn beschadigd. Ook chemotherapie en andere medicijnen die je hebt gebruikt of nog steeds gebruikt, kunnen de huid beïnvloeden. In veel gevallen is er ook een litteken aanwezig als gevolg van een operatie en kunnen er vochtophopingen (oedeem of seroom) ontstaan.

  Lees meer »
 5. Een droge huid tijdens de zwangerschap

  Een droge huid tijdens de zwangerschap

  Veranderingen

  Vanaf het moment dat je zwanger bent, verandert alles in en aan je lichaam. De huid hoort daar ook bij. De hormoonhuishouding verandert en beïnvloedt de werking van de talgklieren. Bij een normale huid houdt talg het vocht vast, waardoor de huid soepel blijft. Wanneer er te weinig talg wordt aangemaakt, ontstaat er een vochttekort en droogt de huid uit.

  Lees meer »
 6. Kloven

  Kloven

  Door de kou in de winter zijn er veel mensen die last hebben van pijnlijke kloven aan handen en voeten. In dit artikel wordt beschreven hoe je ze kunt voorkomen en wat je eraan kunt doen.

  Wat zijn kloven?

  Kloven zijn barsten in de huid. Ze zijn pijnlijk en mensen storen zich er vaak flink aan. Ze ontstaan wanneer de huid erg droog is. De huid is in de winter meestal droger doordat de lucht dan droger is; buiten, maar ook binnen door de verwarming.
  Lees meer »
 7. Een droge huid

  Een droge huid

  Een droge huid kan een aantal vervelende klachten met zich meebrengen zoals jeuk en schrale plekjes. Wat is nu eigenlijk de oorzaak van een droge huid?

  Wat is een droge huid?

  Bij een droge huid is de balans van de huid verstoord. De bovenste laag bevat onvoldoende vetten, ook wel lipiden genoemd. Lipiden houden het vocht vast om de huid soepel te houden. Wanneer er te weinig lipiden aanwezig zijn komen in de bovenste huidlaag hele kleine scheurtjes, waardoor de huid onvoldoende vocht kan vasthouden en uitdroogt. Daardoor voelt de huid vaak letterlijk droog en ruw aan.

  Lees meer »
 8. Wat is eczeem?

  Wat is eczeem?

  Simpel gezegd is eczeem een huiduitslag. Bij eczeem vertoont de huid roodheid, zwelling, schilfers, puistjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Bovendien jeukt de huid in bijna alle gevallen. De aandoening is niet besmettelijk.

  Kinderen en constitutioneel eczeem

  Waarom de een wel eczeem krijgt en de ander niet is onduidelijk. Wel is duidelijk dat de meeste kinderen met eczeem aanleg hebben voor allergie.

  Een vorm van eczeem die veel bij kinderen voorkomt is constitutioneel eczeem. Bij kinderen onder de twee jaar ontstaat dit vooral in het gezicht en op het hoofd; dit laatste heet ook wel dauwworm. Bij baby’s en dreumesen komt eczeem ook veel voor op de ellebogen, knieën en het bovenlichaam. Na het tweede jaar ontstaat eczeem vooral in de elleboog- en knieholten en op de polsen en enkels.

  De klachten bij constitutioneel eczeem nemen in veel gevallen na het dertiende jaar af. De meeste kinderen met constitutioneel eczeem hebben aanleg voor allergie.

  Lees meer »