17 december 2014 - Veel mensen vinden het lastig om tabletten en capsules door te slikken. Zeker wanneer ze wat groter zijn, kun je het gevoel krijgen dat ze blijven steken in je keel. Dit kan zorgen voor kokhalzen en angst om te stikken. Voor het gemakkelijker doorslikken van medicijnen doen verschillende tips de ronde. In een Duits onderzoek is nu uitgezocht welke methode de beste is.

Flesje water methode

Bij de flesje water methode leg je de tablet op de tong en zet een plastic flesje water aan de mond, de lippen stevig om de opening. Met een slok water, zonder lucht, spoelt de tablet naar binnen.

Hoofd voorover methode

Bij de hoofd voorover methode leg je een capsule op de tong en neemt een slokje water, maar slikt deze pas door als de kin naar de borst is gekanteld.

Instructie

Aan de 151 deelnemers van het onderzoek werd gevraagd verschillende placebo tabletten en capsules in alle soorten en maten op hun eigen manier in te nemen. Daarna kregen zij instructie voor de flesje water methode of de hoofd voorover methode en moesten ze de tablet of capsule die het moeilijkst in te nemen was opnieuw doorslikken.
De twee technieken vereenvoudigden het slikken van grote en zeer grote tabletten en capsules volgens de deelnemers aanzienlijk. De methode met het flesje water werd door 89 procent als belangrijke verbetering gezien, de hoofd voorover methode door maar liefst 97 procent. Het doorslikken van het medicijn met de nieuwe methode lukte de meeste deelnemers de eerste keer. De capsules of tabletten bleven zelden steken en er was minder sprake van een onplezierig gevoel in de keel. Bijna alle deelnemers zeiden de nieuwe slikmethoden voortaan te gaan hanteren.

Op basis van ervaringen lijkt de flesje water methode het meest geschikt om grote tabletten door te slikken. Voor het doorslikken van grote capsules kan het beste de hoofd voorover methode worden gebruikt. Deze ervaringen worden bevestigd door de resultaten van dit onderzoek. Mocht je ook met deze methoden problemen blijven ondervinden met het doorslikken van de medicijnen, dan kun je eens proberen deze met een dikke vloeistof in te nemen. Ook het vergruizen van tabletten of het openmaken van een capsule is soms een mogelijkheid. Overleg wel met je apotheker of dat bij de medicijnen die jij gebruikt kan.

Bron:

Schiele J.T., Schneider H., et al., Two Techniques to Make Swallowing Pills Easier, Ann Fam Med 2014;12(6):550-552

Gloup original* is een slikgel voor  het simpel en soepel (door)slikken van hele pillen en capsules. Vermalen van pillen of openen van een capsule is bij gebruik van Gloup original niet nodig.  De slikgel bestaat voor 100% uit natuurlijke ingrediënten en bevat geen gluten, allergenen of gelatine.

Gloup werkt op drie manieren:
1. De slikgel is dik en soepel en zorgt ervoor dat u uw pillen en capsules gemakkelijk (door)slikt en dat ze vervolgens snel hun weg vinden via de slokdarm naar de maag.
2. Gloup orignal bevochtigt de slijmvliezen in de mond- en keelholte.
3.  De frisse fruitsmaak van Gloup original bedekt de vieze smaak van veel geneesmiddelen.

Gloup is bestemd voor iedereen die moeite heeft met het slikken van pillen en capsules, maar wel zelfstandig kan slikken. Gloup Original is geschikt voor alle leeftijdsgroepen, vanaf 2 jaar. Gloup original is niet speciaal ontwikkeld of bestemd voor patiënten met afwijkingen aan de slikorganen. Ook vormt Gloup original geen oplossing voor patiënten die zich verslikken bij het innemen van vaste substanties. Gloup original is niet bestemd voor het slikken van geneesmiddelen in vloeibare of dispengeerbare vorm. Wanneer u overgevoelig bent voor een of meerdere bestanddelen van Gloup, wordt u geadviseerd voor gebruik uw arts of apotheker te raadplegen. Neem in zo'n geval altijd uw tube Gloup original mee. Indien u geen suiker wilt of mag gebruiken heeft het gebruik van Gloup Zero de voorkeur boven Gloup original.

* Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

  1. Gloup Original medicatie inname gel aardbei banaan
    Gloup Original medicatie inname gel aardbei banaan 150 ml Gloup original is een slikgel voor  het simpel en soepel (door)slikken van hele pillen en capsules.
    995
    150 ml