Diabetes is een chronische aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om de bloedsuikerspiegel effectief te reguleren. Er zijn twee hoofdtypen: type 1 en type 2. Bij type 1 diabetes produceert het lichaam geen insuline, het hormoon dat nodig is om glucose in de cellen op te nemen. Type 2 diabetes treedt op wanneer het lichaam onvoldoende insuline produceert of de geproduceerde insuline niet efficiënt kan gebruiken. Beide vormen van diabetes vereisen een zorgvuldige beheersing van de bloedsuikerspiegel om complicaties te voorkomen en een gezond leven te leiden. In dit artikel geven we tips over hoe je gezond kunt leven met diabetes.

Stoppen met roken

Roken is schadelijk voor iedereen, maar het kan bijzonder gevaarlijk zijn voor mensen met diabetes. Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, nierproblemen, zenuwbeschadiging en andere complicaties die al verhoogd zijn bij mensen met diabetes. Het is van cruciaal belang om te stoppen met roken om je algehele gezondheid te verbeteren en het risico op complicaties te verminderen. Raadpleeg je zorgverlener voor hulp bij het stoppen met roken en zoek ondersteuning bij familie en vrienden.

Let op je voeding

Een gezond dieet is essentieel voor mensen met diabetes. Het is belangrijk om regelmatig en evenwichtig te eten, met de nadruk op het consumeren van volle granen, magere eiwitten, groenten en fruit. Beperk de inname van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken, geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetten. Het monitoren van koolhydraten en het beheersen van portiegroottes kunnen je helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Raadpleeg een diëtist of diabeteseducator voor gepersonaliseerd voedingsadvies en maak een plan dat past bij jouw individuele behoeften.

Wie weet kunnen onze superfoods helpen bij gezond leven:

Let op je bloeddruk

Hoge bloeddruk (hypertensie) is een veelvoorkomend probleem bij mensen met diabetes. Het hebben van beide aandoeningen verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en nieraandoeningen aanzienlijk. Het is belangrijk om je bloeddruk regelmatig te controleren en indien nodig maatregelen te nemen om het onder controle te houden. Dit kan onder meer het verminderen van de inname van zout en natrium, regelmatige lichaamsbeweging, beheersing van stress en het innemen van medicijnen omvatten. Werk samen met je zorgverlener om je bloeddruk op een gezond niveau te houden.

Meer bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging is een integraal onderdeel van een gezonde levensstijl voor mensen met diabetes. Fysieke activiteit helpt bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verbranden van calorieën, het versterken van het hart en het verbeteren van de algehele fitheid. Kies activiteiten die je leuk vindt en die passen bij je fysieke mogelijkheden. Dit kan wandelen, fietsen, zwemmen, dansen of deelnemen aan een sport zijn. Streef naar minstens 150 minuten matige intensiteit of 75 minuten krachtige intensiteit lichaamsbeweging per week. Raadpleeg je zorgverlener voordat je begint met een nieuw trainingsprogramma.

Let op je voeten

Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op voetproblemen, zoals zenuwbeschadiging en slechte bloedsomloop. Het is belangrijk om dagelijks je voeten te controleren op wondjes, blaren, eeltplekken of andere tekenen van letsel. Houd je voeten schoon en gehydrateerd, draag comfortabele schoenen die goed passen en vermijd blootsvoets lopen, vooral buitenshuis. Meld eventuele voetproblemen direct aan je zorgverlener om complicaties te voorkomen.

Het leven met diabetes vereist discipline en toewijding, maar het is mogelijk om een gezond en bevredigend leven te leiden. Door je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, een gezond dieet te volgen, te stoppen met roken, je bloeddruk te beheersen, regelmatig te bewegen en aandacht te besteden aan je voeten, kun je de risico's op complicaties verminderen.