Elk nieuw jaar gaan talloze mensen vol goede voornemens het nieuwe jaar in, om er op 5 januari achter te komen dat er niets van terecht is gekomen. Hoe zorg je ervoor dat je tóch blijft bij je besluit om het anders te doen?

Tip 1: Kies een goed startmoment

December is een maand waarin we over het algemeen teveel eten en teveel geld uitgeven. Het is makkelijk om vervolgens op 1 januari te zeggen dat het zuiniger moet, maar een voornemen op basis van schuldgevoel heeft geen kans van slagen. Stel doelen weloverwogen en op een rustig moment en niet in de drukste periode van het jaar. In februari kun je ook prima met goede voornemens starten.

Tip 2: Stel alleen realistische doelen

Een goed voornemen dat bij voorbaat al gedoemd is te mislukken – tien kilo afvallen in een maand bijvoorbeeld – demotiveert alleen maar. Kijk daarom wat haalbaar is voor jou en stel realistische doelen. Het hoeft niet snel, als je het maar goed doet en het volhoudt. Zorg ervoor dat je meer beweegt, eet gezonder en eet kleinere porties per keer. Je zult het resultaat vanzelf zien! Bekijk onze tips hoe je gezond kan afvallen.

Tip 3: Kies niet te veel goede voornemens

Een of maximaal twee goede voornemens is voldoende. Hoe meer doelen, hoe meer je je energie moet verdelen en hoe groter de kans dat het niet lukt. Focus je daarom op een of twee goede voornemens en schrijf de andere op. Wellicht dat je deze goede voornemens het volgende jaar aan de slag kan gaan. Lees hier meer over de goede voornemens voor het nieuwe jaar.

Tip 4: Beloon jezelf

Het volhouden van een goed voornemen is al een beloning op zich, maar doe jezelf iets leuks cadeau of ga iets leuks doen als je een mijlpaal hebt bereikt. Ga een dagje winkelen, koop dat leuke cadeau dat je al erg lang wilt of beloon jezelf met een massage. Doe dit bijvoorbeeld elke laatste dag van de maand waarin je hebt volgehouden wat je je hebt voorgenomen. Als je wil stoppen met roken houd je daarnaast meer geld over dat je voor deze leuke dingen kan gebruiken. Wil jij stoppen met roken? Lees dan meer over de voordelen van stoppen met roken

Tip 5: Waarom lukt het niet?

Kies je elk jaar hetzelfde goede voornemen? Dan is het hoog tijd om uit te zoeken waarom het telkens niet lukt. Verander daar iets aan voordat je opnieuw begint. Stel een duidelijk plan met doelen op en motiveer jezelf om deze doelen te halen. Vind je het moeilijk om het alleen op te pakken? Vraag dan hulp aan vrienden en familie.

Tip 6: Schrijf je goede voornemen op

Als het zwart op wit staat, heeft het meer gewicht. Hang het ergens in het zicht, zodat je er steeds aan wordt herinnerd. Dit helpt om het vol te houden. Wil je bijvoorbeeld meer bewegen? Maak dan een schema en hang deze op. Elke keer als je een onderdeel hebt gedaan, dan kan je deze afvinken. Dit werkt motiverend en het geef je een goed gevoel als je ziet wat je allemaal al hebt gedaan. Wil jij meer bewegen? Lees dan onze blog over hoe je dagelijks meer kan bewegen

Tip 7: Omgaan met tegenslagen

Lukt het niet meteen? Laat je niet door de eerste de beste tegenslag uit het veld slaan, maar zoek een oplossing of stap over naar plan B. Nog beter: bedenk voordat je met een goed voornemen begint hoe je met tegenslag wilt omgaan en welke oplossing er is als het moeilijk wordt. Als je gezonder wilt eten en dit is een dag niet gelukt, geef dan niet direct op. Dit kan gebeuren en pak de gezonde leefstijl gewoon de volgende dag weer op. Maak desnoods een schema waar je je aan kan houden. Bekijk onze tips om gezonder te eten.

Tip 8: Vertel anderen van je plannen

Je wilt natuurlijk niet dat anderen denken ‘Ik wist het wel, dat gaat ze nooit volhouden’. Deze gedachte alleen al helpt om door te zetten. Ook kunnen vrienden en familie je helpen om het vol te houden. Doordat ze het weten kunnen ze rekening houden met jouw goede voornemens. 

Tip 9: Bundel jullie krachten

Bundel krachten door met iemand anders aan een goed voornemen te beginnen. Stoppen met roken is nu eenmaal beter vol te houden als je partner ook geen sigaret meer aanraakt. Of als je samen met een vriendin het goede voornemen hebt om meer te bewegen, dan kunnen jullie samen gaan wandelen of sporten. Dit werkt niet alleen motiverend, maar het is ook nog eens gezellig!

Tip 10: Pak de draad weer op

Een misstap begaan? Jammer, maar pak de draad gewoon weer op. Schuldgevoelens geven alleen maar een rotgevoel. Een positieve houding en opnieuw beginnen, brengt je veel verder. Mindfulness kan je hier bij helpen. Als je mindful bezig bent dan leef je meer in het nu en word je je bewuster van je gedachten. Als je een rotgevoel hebt zul je hier anders mee omgaan. Je geniet meer van het leven en het geeft je meer energie om door te gaan met je goede voornemens. Benieuwd geworden? Lees meer over mindfulness.