Haaruitval komt voor bij bijna de helft van de mannen en vrouwen rond het 50e levensjaar. Haaruitval kan impact hebben op je zelfvertrouwen. Soms is haaruitval erfelijk, maar je kunt het wel vertragen én voorkomen. Wist je dat jouw leefstijl een belangrijke rol speelt bij haaruitval? Naast erfelijkheid zijn er dan ook andere haaruitval oorzaken te benoemen, zoals voeding, gebruik van bepaalde medicijnen en de verkeerde haarverzorging. Daarnaast speelt ook de mate van stress mee en onze hormonale balans (mannen en vrouwen). Mogelijke oplossingen voor haaruitval zijn het gebruik van speciale haargroeimiddelen, haarwerken of een haartransplantatie. Leer echter eerst meer over de natuurlijke behandeling tegen haaruitval. Zo kun je met een gezonde leefstijl met goede voeding, vitaminen en minder stress al veel doen tegen haaruitval!

Wat is haaruitval?

Haaruitval wordt ook wel alopecia genoemd. Het is heel natuurlijk om iedere dag ongeveer 100 haren te verliezen, want er groeien vanzelf weer evenveel nieuwe haren bij. Zo blijven de haren mooi, sterk en gezond. Vallen er dagelijks echter meer haren uit dan dat er bijgroeien, dan is de natuurlijke haarbalans verstoord. Er is dan sprake van haaruitval. Vaak speelt erfelijkheid een rol bij mannen die kaal worden. Het haar van vrouwen kan dunner worden tijdens het ouder worden. Toch speelt jouw gehele gezondheid een belangrijke rol voor gezond haar en dus ook vaak bij haaruitval. 

Last van haaruitval? Check dan de volgende producten:

Haaruitval oorzaken: leefstijl en haarverzorging

Hoe ontstaat haaruitval precies? En wanneer kunnen we ermee te maken krijgen? Zo word soms beweerd dat haaruitval onlosmakelijk verbonden is met het ouder worden; zoals het geval is met huidveroudering. Toch is dat zeker niet altijd zo.

Haaruitval kan namelijk verschillende oorzaken hebben waar je zelf invloed op hebt. Denk hierbij aan jouw persoonlijke leefstijl en jouw dagelijkse gewoonten. Dit betekent dat je haaruitval vaak grotendeels op een natuurlijke manier kan tegengaan. Ontdek onze onderstaande tips die jou kunnen helpen bij haaruitval. Tenslotte wil je, ook als je ouder wordt, graag mooi en gezond haar behouden! We zullen eerst de belangrijkste haaruitval oorzaken van zowel mannen als vrouwen bekijken; welke zijn herkenbaar voor jou?

 

Onvolwaardige voeding en lage weerstand

Een lage weerstand kan leiden tot verschillende lichamelijke en/of mentale gezondheidsproblemen. Hoe zorg jij voor een sterke weerstand? Eet je gezond? Beweeg je voldoende? Neem je tijd voor ontspanning? En slaap je genoeg? Factoren die van belang zijn voor een goede weerstand met een positief effect op de gezondheid van jouw haren. Volwaardige voeding, zoals eiwitrijke voeding, is essentieel voor jouw algehele gezondheid, maar ook voor jouw haar. Zo leidt een tekort aan onmisbare voedingsstoffen ook tot de belangrijkste haaruitval oorzaken:

  • Tekort aan antioxidanten, zoals vitamine C
  • Tekort aan mineralen, zoals magnesium, ijzer of zink
  • Tekort aan omega-3 vetzuren
  • Darmproblemen, zoals een moeilijke stoelgang of een allergie, zoals een soja allergie of lactose allergie

 

Tekort aan vitaminen en mineralen

  • Een tekort aan vitamine D heeft niet alleen invloed op ons immuunsysteem en onze mentale gezondheid, maar ook op de gezondheid van onze haren. Zo kan vitamine D de groei van de haarfollikels helpen stimuleren. Het is dan van belang om de symptomen van een vitamine D tekort te leren herkennen. Krijg jij iedere dag voldoende zonlicht of zorg je voor een juiste vitamine D dosering? Kortom, vitamine D kan helpen om haaruitval tegen te gaan. 
  • Een tekort aan vitamine A heeft niet alleen effect op onze ooggezondheid, maar ook op de gezondheid van ons haar. Zo kan haaruitval ontstaan door zowel een tekort aan vitamine A als door een teveel aan vitamine A. Met de aanmaak van talg wordt zowel de hoofdhuid als de haarfollikels gehydrateerd. Zo blijft ons haar gezond en glanzend.
  • Een tekort aan vitamine B8 oftewel biotine; een tekort aan biotine is een van de voornaamste oorzaken van haaruitval. De haarfollikels en de hoofdhuid hebben namelijk biotine nodig om gezond en sterk te kunnen blijven. De verschillende soorten vitamine B zijn onmisbaar voor een goede groei van onze haren, maar vitamine B8 in het bijzonder. 

 

Stress, angst en spanning

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar stress speelt bij verschillende gezondheidsklachten een belangrijke rol. Zo ook bij het ontstaan van haaruitval. Wat gebeurt er bij stress? Bij stress stijgt ons stresshormoon cortisol en dat heeft een negatieve invloed op onze (hoofd)huid en ons haar. Stress kan bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van het volgende:

  • Hoge werkdruk 
  • Te weinig tijd nemen voor jezelf
  • Emotionele onbalans; wist je dat dit kan leiden tot verschillende huid- en haarproblemen, zoals haaruitval?

 

Hormonale disbalans

Onderschat ook de rol van onze hormoonbalans niet; deze is van invloed op verschillende processen in ons lichaam. Bovendien speelt onze hormoonbalans een rol voor onze mentale balans. Onze hormonen reageren ook op onze leefstijl, zoals voeding, beweging, ontspanning en stress. 

  • Gebruik van hormoonverstoorders; deze kunnen leiden tot een hormonale disbalans. Hormoonverstoorders zijn bijvoorbeeld pesticiden in voeding, maar ook chemische stoffen in huidverzorging, zoals SLS en parabenen
  • Oestrogeendominantie; bij een verstoorde hormoonbalans kan er een overschot zijn aan oestrogeen en een tekort aan progesteron.
  • Menstruatiecyclus; er kan sprake zijn van PMS klachten tijdens de menstruatiecyclus. De hormoonbalans verandert ook tijdens de menopauze of de overgang waardoor er meer kans kan zijn op haaruitval. 

 

Verkeerde haarverzorging

Als je regelmatig de verkeerde shampoo gebruikt, kan dit ook eerder kans geven op haaruitval. Dit is sneller het geval bij een gevoelige hoofdhuid of bij dun of droog haar. Wist je dat het gros van alle shampoos verschillende chemische stoffen bevatten die zelfs schadelijk kunnen zijn voor huid en haar?

  • Gebruik van verkeerde haarproducten, zoals plastic haarborstels.
  • Gebruik van shampoo met chemische stoffen, zoals parabenen of sulfaten.
  • Het behandelen van het haar, zoals permanenten of verven, tast de conditie van het haar aan. 

Wat kun je doen tegen haaruitval?

Wat te doen als je last hebt van haaruitval? Kies liever voor de natuurlijke manier om haaruitval te verhelpen en te voorkomen. Ga voor een gezonde leefstijl met steeds meer gezonde gewoonten. Voor jouw haar, maar ook voor je body en mind. Welke vitamines gebruik ik tegen haaruitval? En welke shampoo tegen haaruitval kan ik het beste gebruiken? Ontdek hier al onze beste tips tegen haaruitval!

 

Gezonde gewoonten tegen haaruitval

Haaruitval heeft dikwijls te maken met ongezonde gewoonten. Met steeds meer gezonde gewoonten zul je ook haaruitval helpen tegengaan, zoals:

  • Ga gezonder eten zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Kies bij voorkeur voor biologisch eten. Wees matig met het eten van suikers, gluten en alcohol
  • Dagelijks meer bewegen, zoals wandelen of dansen
  • Kies voor gezond afvallen bij overgewicht
  • Als je rookt, ga dan stoppen met roken
  • Regelmatig ontgiften, bijvoorbeeld met spirulina of chlorella
  • Stress verminderen is van belang, ontdek tips om te ontstressen 
  • Gezond slaappatroon; los slaapproblemen op, zoals slapeloosheid
  • Self care; voldoende tijd nemen voor jezelf is nodig 
  • Momenten van mindfulness; voor jouw emotionele en mentale balans

 

Vitamines voor haaruitval 

Heb je veel last van haaruitval dan zou een ijzertekort of bloedarmoede een van de oorzaken van haaruitval kunnen zijn. Raadpleeg altijd een arts bij veel haaruitval. Onmisbare vitamines om haaruitval tegen te gaan zijn de volgende:

  • Vitamine B8 oftewel biotine dat in verschillende voedingsmiddelen zit
  • Alle soorten vitamine B; lees hier meer over waar zit vitamine B in 
  • Vitamine C is een onmisbare antioxidant voor sterk en gezond haar
  • Vitamine A is nodig voor de groei van de haarfollikels; lees hier meer over: waar zit vitamine A in
  • Mineralen, met name ijzer, zink en foliumzuur, zorgen voor sterk haar. 
  • Gezonde vetzuren, zoals omega-3 vetzuren, mogen ook niet ontbreken voor de gezondheid van je haar. Lees hier meer over vitamines voor gezond haar

 

Natuurlijke haarverzorging tegen haaruitval 

Ten eerste is het van belang te weten welk haartype je hebt; heb je vet haar of is jouw haar juist dun en droog? Om haaruitval tegen te gaan kies je ook liever voor natuurlijke haarverzorgingsproducten zonder schadelijke stoffen. 

  • Zo gebruik je liever een sulfaatvrije shampoo dat beter is voor zowel jouw haar als jouw hoofdhuid. De natuurlijke shampoo van Lavera is 100% gifvrij, vegan en is enkel samengesteld met natuurlijke, grotendeels biologische ingrediënten. Er is ook een natuurlijke Lavera conditioner.
  • Je kunt eventueel een speciale shampoo tegen haaruitval gebruiken. Kies ook hier voor een natuurlijk product zodat je het haar en de hoofdhuid niet irriteert met chemische (en hormoonverstorende) stoffen.
  • Bovendien maak je jouw haar blij als je gebruikmaakt van haarborstels of haarkammen gemaakt van natuurlijk materiaal, zoals hout of bamboe. Het haar zal je hierdoor niet beschadigen en blijft dus mooi.
  • Tenslotte vermijd je het gebruik van verschillende haarproducten, zoals haarlak. Zo krijgt het haar beter de kans om te ademen en dat zorgt weer  voor een gezonde haargroei. Daarnaast help je zo een droge hoofdhuid te voorkomen.
  • Haar dat gevoelig is voor haaruitval is vaak droog; gebruik hiervoor een sterk hydraterende shampoo en gebruik regelmatig wat druppels pure plantaardige olie, zoals olijfolie. Je zult zien dat haaruitval minder kans krijgt en dat het haar weer sterker en gezonder zal worden!

 

Andere middelen en methoden tegen haaruitval

Bepaalde medicijnen en haargroeimiddelen kunnen haaruitval tegengaan; deze werken echter alleen preventief dus wanneer er nog sprake is van enige haargroei. Haarwerken of pruiken kunnen samen met het eigen haar worden gebruikt; het laat de kale plekken verbergen. Daarnaast kunnen hairextensions worden gebruikt om het haar voller te maken. Hoe werkt een haartransplantatie? Hierbij worden aan de achterkant van het hoofd haarwortels en één tot vier haren weggenomen. De transplantatie van deze haarwortels gebeurt op de plaats waar geen haargroei meer is. Na een paar weken zullen de getransplanteerde haren uitvallen, maar na ongeveer drie of vier maanden, zullen de haren weer gaan groeien. Een haartransplantatie is een vrij dure methode om haaruitval tegen te gaan. Daarnaast zal de dichtheid van het haar minder zijn. Wel is het zo dat de getransplanteerde haren het hele leven door zullen blijven groeien.