Wanneer je een wond hebt, wil je natuurlijk dat deze zo snel mogelijk geneest. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Wat gebeurt er in je lichaam als je een wond hebt? Wat kun je doen om het genezingsproces te bevorderen? En wat zorgt ervoor dat de genezing misschien wel verslechterd? In deze blog leggen we je uit hoe een wond geneest in 4 stappen. Ook vertellen we je wat het verschil is tussen een normale en een verstoorde wondgenezing.

Wat is een normale en een verstoorde wondgenezing?

Een wond geneest normaal als het genezingsproces zonder problemen verloopt. Dit betekent dat de wond zich binnen een redelijke termijn sluit en dat er geen complicaties optreden. Een wond geneest verstoord als het genezingsproces stagneert of achteruitgaat. Dit kan leiden tot een complexe wond die moeilijk te behandelen is. Er zijn verschillende factoren die een verstoorde wondgenezing kunnen veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan infecties, vaatziekten en diabetes. Ook bij ouderen kan het genezingsproces vertraagd worden door metabole tekorten.

De 4 stappen van wondgenezing

Een wond geneest in 4 stappen die elkaar opvolgen. Hieronder zullen we de vier stappen voor je op een rijtje zetten.

  1. Hemostase: Dit is de eerste stap van wondgenezing, waarbij het bloeden wordt gestopt. Het bloed dat uit de wond komt, gaat stollen. De bloedvaten trekken samen om het bloedverlies te beperken. De bloedplaatjes vormen een prop die de wond afsluit. Er wordt ook fibrine aangemaakt, een eiwit dat de prop verstevigt.
  2. Inflammatie: Dit is de tweede stap van wondgenezing, waarbij het lichaam de wond gaat schoonmaken en beschermen. Er komen witte bloedcellen naar de wond toe, die bacteriën en dode cellen opruimen. Er ontstaat een ontstekingsreactie, die zich uit in zwelling, roodheid, warmte en pijn. Dit is een normaal en noodzakelijk proces om de wond te laten genezen. Let wel op, deze fase mag niet te lang aanhouden.
  3. Proliferatie: Dit is de derde stap van wondgenezing, waarbij het lichaam de wond gaat opvullen en herstellen. Er worden nieuwe cellen aangemaakt, die de wondranden naar elkaar toe brengen. Er wordt ook nieuw bindweefsel en bloedvaten gevormd, die de wond stevigheid en voeding geven. Er ontstaat een korstje of een litteken op de wond.
  4. Hermodellering: Dit is de vierde en laatste stap van wondgenezing, waarbij het lichaam de wond gaat verfijnen en verbeteren. Het nieuwe weefsel wordt sterker en soepeler gemaakt. Het litteken wordt kleiner en minder zichtbaar. Dit proces kan maanden tot jaren duren, afhankelijk van de grootte en de diepte van de wond.

Waarom is het belangrijk om wonden goed te verzorgen?

Tijdens alle vier fasen van het wondgenezingsproces is het noodzakelijk om wonden goed te blijven verzorgen. Zo laat je het wondgenezingsproces zo optimaal mogelijk verlopen. Ook kunnen eventuele infecties zo worden voorkomen. Het is van groot belang dat de wond vochtig en schoon gehouden wordt. Daarnaast helpen beschermende verbanden ervoor dat het verwonde gebied niet opnieuw beschadigd kan raken. Om de wond te beschermen kan je voor kleinere wonden pleisters gebruiken. Voor wonden met een groter oppervlakte kan je kiezen voor een Heka eilandpleister.