Een schaafwond is een oppervlakkige verwonding van de huid, die meestal ontstaat door een val of een stoot. Het kan flink pijn doen en bloeden, maar gelukkig genezen de wonden meestal snel en zonder littekens. Toch is het belangrijk om een schaafwond goed te verzorgen, om infecties en complicaties te voorkomen. In deze blog geven we je vier tips om je schaafwond te behandelen en je huid te herstellen.

Tip 1: Maak de wond goed schoon

Het eerste wat je moet doen als je een schaafwond hebt, is de wond schoonmaken. Dit doe je door de wond te spoelen met lauw water. Zo verwijder je vuil, bacteriën en losse huiddeeltjes uit de wond. Gebruik geen zeep, alcohol of jodium, want die kunnen de wond irriteren en het genezingsproces vertragen. Dep de wond daarna voorzichtig droog met een schone doek of een gaasje.

Tip 2: Laat de wond niet uitdrogen

Na het reinigen van de wond is het belangrijk om de wond vet te houden, bijvoorbeeld met een zalfkompres. Komt er een korst op de wond? Dan voorkomt het vette zalfkompres dat de wond uitdroogt en aan de pleister blijft kleven. Ook kan uitdroging van de wond ervoor zorgen dat je gaat krabben. Dat vertraagt de genezing en geeft een grotere kans op infecties. Zorg er ook voor dat je het zalfkompres regelmatig vervangt wanneer het nat of vies wordt.

Tip 3: Bescherm de wond met een pleister

Een pleister is een eenvoudige en effectieve manier om een schaafwond te beschermen. Een pleister houdt de wond namelijk schoon, vochtig en vrij van bacteriën. Kies een pleister die groot genoeg is om de hele wond te bedekken en die goed hecht aan de huid. Voor iedere wond is een geschikte pleister te vinden, maar dan is het wel belangrijk om goed naar de situatie te kijken. Zo kan je bijvoorbeeld een waterbestendige eilandpleister gebruiken wanneer je gaat zwemmen. En wanneer je snel last hebt van irritaties kan je gebruik maken pleisters die speciaal ontwikkeld zijn voor de gevoelige huid. Ook is het goed om te kijken naar de plaats van het lichaam waar de wond zich bevindt. Zit de wond bijvoorbeeld op een lichaamsdeel dat veel in beweging is? Zorg dan dat je een pleister gebruikt die extra goed blijft kleven.

De volgende producten worden aanbevolen:

Tip 4: Stimuleer de genezing met goede verzorging

Een schaafwond geneest meestal binnen een week tot tien dagen. Je kunt het genezingsproces bevorderen door de wond goed te verzorgen, zoals hierboven beschreven. Zorg er dus voor dat je de pleister vervangt wanneer deze verzadigd is. Daarnaast kun je de genezing stimuleren door je huid te ondersteunen met de juiste voeding en verzorging. Eet bijvoorbeeld voldoende eiwitten, vitamine c en zink, die belangrijk zijn voor de aanmaak van nieuwe huidcellen. Drink ook genoeg water, om je huid gehydrateerd te houden.

Tot slot: wanneer moet je naar de huisarts?

Een schaafwond is meestal een onschuldige verwonding, die je zelf thuis kunt behandelen. Maar soms kan een schaafwond ernstiger zijn, of complicaties veroorzaken. Ga naar de huisarts als je een van de volgende situaties hebt:

  • De wond is erg groot, diep of vuil, en je kunt de wond niet goed schoonmaken.
  • De wond is veroorzaakt door een dier, een mens of een roestig voorwerp en je bent niet (volledig) gevaccineerd tegen tetanus.
  • De wond wordt juist erger in plaats van dat deze geneest.
  • De wond vertoont tekenen van een infectie, zoals roodheid, warmte, zwelling, pus, pijn of koorts.