Heb je een klein of groot litteken op je huid, bijvoorbeeld ten gevolge van een operatie, ongeluk, huidziekte of (zelf)beschadiging? Dan is het belangrijk om deze goed te verzorgen. Hoe je een litteken kunt behandelen, verminderen en verzorgen lees je hier!
Wat is een litteken?
Een litteken is een blijvende zichtbare beschadiging aan je huid. Littekens ontstaan nadat de huid beschadigt is door een operatie, ongeluk, huidziekte of (zelf)beschadiging. Net zoals een wond verzorging nodig heeft, heeft een litteken dat ook. De meeste mensen willen hun litteken zo onzichtbaar mogelijk maken, omdat ze zich er bijvoorbeeld aan storen of omdat het een vervelende herinnering naar boven brengt. Een litteken kan je verminderen door deze juist te verzorgen.
Hoe snel ontstaat een litteken?
Een litteken hoort bij het proces van wondgenezing. De vorming van een litteken kent verschillende fasen en kan 2 jaar duren. Je kunt dus tot 2 jaar na de vorming van het litteken je litteken optimaal verzorgen en behandelen.
Hoe gaat een litteken weg?
Een litteken is helaas een blijvend verschijnsel op je huid. Het litteken kan je goed verzorgen, zodat je een mooier litteken krijgt. Wellicht ben je er dan uiteindelijk tevreden mee en vind je het niet nodig om verdere behandelingen te ondernemen. Ben je na jaren nog steeds onzeker en niet tevreden over je litteken? Dan bestaan er nog andere behandelingsopties.
Litteken behandeling
Een litteken kan behandeld worden met:
- lasertherapie;
- microneedling;
- chemische peelings.
Afhankelijk van het soort litteken dat je hebt en je huidtype kan een individuele behandeling opgesteld worden door een huidtherapeut. Wanneer het verzorgen van je litteken naar jouw mening niet voor voldoende effect zorgt, kan een littekenbehandeling een alternatief zijn.
Litteken verzorgen
Met onderstaande tips valt je litteken minder op en laat je je litteken er mooier uit zien!
- Litteken masseren
Masseer je litteken minstens 2 keer per dag gedurende 6 weken. Dit kun je doen door het litteken tussen duim en wijsvinger te nemen en kleine ronddraaiende bewegingen te maken. Masseren houdt je litteken soepel en verbetert de aanmaak van collageen. - Littekencrème, littekengel en littekenolie
Na het masseren kun je een verzorgende litteken- crème, gel of olie aanbrengen. Neem bijvoorbeeld deze vitamine E litteken olie van Earth-Line. Een littekenolie is vetter dan een gel of crème en kan daardoor uitstekend gebruikt worden bij de droge en gevoelige huid. - Vermijd UV-licht
Wist je dat UV-licht je litteken kan irriteren en kan zorgen voor een roder en donkerder litteken? Daarom is het belangrijk om je litteken in de eerste 2 jaar te beschermen tegen UV-licht. Verzorg je litteken met een SPF tegen UV-beschadiging, probeer bijvoorbeeld eens de Staudt littekencrème met SPF30.
Bekijk onze producten die kunnen helpen bij littekens hieronder: