Hoe voorkom ik dat een tablet blijft steken in mijn keel?

Hebt u ook wel eens het gevoel dat een ingenomen tablet of capsule blijft steken in uw keel? Wat u dan kunt doen leest u in onderstaand artikel. Het voorkomen van dit probleem is natuurlijk beter. Daarom wordt ook beschreven hoe u het beste uw tabletten en capsules inneemt.

Een pil die blijft steken in de keel

Wanneer u het gevoel hebt dat de ingenomen pil is blijven steken in de keel; neem een slok water, buig uw hoofd naar voren en slik het water door. Door het hoofd wat naar voren te buigen wordt het keelgat groter. Lukt het niet? Probeer dan warm water. Warm water kan ervoor zorgen dat de pil sneller oplost en naar beneden glijdt. Drink vervolgens nog een glas water. Als het medicijn met voedsel ingenomen mag worden, kunt u ook een klein stukje brood of iets dergelijks eten. Wanneer het gevoel dat er iets in uw keel vastzit aanhoudt of wanneer u pijn krijgt, is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.

Door het hoofd wat naar voren te buigen wordt het keelgat groter.

Wat is het gevaar?

Naast het feit dat het gewoon een vervelend gevoel is, zo’n pil die is blijven hangen in de keel, kan een verlengde contacttijd met de slokdarm in sommige gevallen problemen geven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zogenaamde bifosfonaten, gebruikt ter voorkoming van osteoporose. Wanneer deze aan de wand van de slokdarm blijven kleven kunnen zij een slokdarmontsteking veroorzaken. Ook ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen, tetracyline-antibiotica, vitamine C en ijzerpreparaten kunnen slokdarmklachten geven.

Drie tips om het blijven hangen van een pil in de keel te voorkomen

 • Neem uw tabletten en capsules nooit liggend in. U kunt beter zitten of staan wanneer u ze doorslikt.
 • Ga niet liggen meteen na het doorslikken van uw medicijnen, maar blijf nog even rechtop.
 • Drink voldoende na het innemen van de pillen, zodat ze als het ware ‘doorgespoeld’ worden.

Voorkom een vastzittende pil in de keel door uw tabletten en capsules op de juiste manier in te nemen.

Tabletten en capsules innemen; de beste manier

 • Zit of sta rechtop.
 • Neem een slokje water.
 • Plaats de tablet midden op uw tong.
 • Neem weer een slok water maar wacht nog even met doorslikken.
 • Buig uw hoofd naar voren.
 • Duw uw tong eventueel tegen uw voortanden aan om het medicijn tegen uw gehemelte te drukken.
 • Slik nu de tablet door.
 • Drink nog wat water.

Moeite met slikken?

Tip: Het doorslikken van een capsule gaat makkelijker als de buitenkant van de capsule zacht wordt gemaakt. Dit kan door hem vochtig te maken op een lepel met water. Dit is echter niet bij alle capsules mogelijk.

Tip: Sommige mensen vinden het makkelijker hun medicijn met een dikkere vloeistof in te nemen. Bijvoorbeeld met vla of met appelmoes. Dit kan niet met alle medicijnen. Vraag dit daarom goed na bij uw apotheker!

Tip: Soms is het medicijn verkrijgbaar in een andere toedieningsvorm, bijvoorbeeld als drank, oplostablet of zetpil. Vraag aan uw apotheker welke mogelijkheden er zijn om toch gemakkelijk uw medicijn in te kunnen nemen.

Tip: Mocht het ondanks alle bovenstaande tips en aanwijzingen toch niet lukken, dan kan een laatste optie zijn om de tabletten te breken, fijn te maken of capsules te openen. Niet bij alle medicijnen is dit mogelijk; soms kan het medicijn hierdoor niet meer goed of zelfs niet meer werken of kunt u last krijgen van bijwerkingen, zoals maagklachten. Laat u daarom adviseren door uw apotheker hoe u dit het beste kunt doen!Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen