Is kanker te genezen?

De vraag of kanker te genezen is, hangt sterk af van de soort kanker en het stadium waarin het ontdekt wordt. U leest erover op Leef.nl.

Vooruitgang

Een vroegtijdig ontdekte kanker die (nog) niet is uitgezaaid, is veel beter te behandelen dan uitgezaaide kanker. Daarnaast is de ene soort beter te behandelen dan de andere soort.

Jaarlijks wordt veel vooruitgang geboekt in het sneller opsporen en effectiever behandelen van kanker. Onlangs hebben onderzoekers voorspeld dat 90 procent van de kankersoorten over twintig jaar niet meer dodelijk is.

Behandeling

Afhankelijk van de soort kanker die u hebt, bestaat de behandeling uit opereren, chemotherapie of bestraling of een combinatie van twee of drie van deze mogelijkheden. De behandeling van kanker met anti-kanker medicijnen wordt chemotherapie genoemd.

Bestraling en chemotherapie

De medicijnen die u krijgt zijn sterk afhankelijk van de soort kanker. De bijwerkingen zijn daarom ook niet voor alle chemotherapie hetzelfde. Bestraling gebeurt met een sterke dosis röntgenstraling. Een nieuwe ontwikkeling is bestraling met protonen. Hiermee kunnen tumoren nauwkeuriger en met minder bijwerkingen worden bestraald.

Het doel van bestraling ofwel radiotherapie is het vernietigen van het erfelijk materiaal (DNA) in de kankercellen. Hierdoor kunnen deze kwaadaardige cellen zich niet meer delen en gaan dood. Kankercellen kunnen minder goed tegen straling dan gezonde cellen. Gezonde cellen die bestraald zijn herstellen zich over het algemeen weer.

Bestraling vergt veel van uw lichaam. U doet er goed aan tijdens de periode van bestraling voldoende te slapen, gezond te eten en stress te vermijden. Huidklachten ten gevolge van bestraling kunt u deels voorkomen en behandelen door uw huid te verzorgen met geschikte huidproducten.

Mogelijke bijwerkingen na bestraling

  • Vermoeidheid
  • Verminderde conditie
  • Gespannen gevoel
  • Huidklachten

Pas op in de zon

In het eerste jaar na de bestraling is uw huid gevoeliger voor zonverbranding. Smeer u daarom goed in met een zonneproduct met een hoge beschermingsfactor.

Op Leef.nl vindt u tips en adviezen voor klachten die bij de behandeling van kanker kunnen optreden.

Alle producten voor 'Kanker'


Bekijk producten (148)

Stel een vraag aan onze deskundige
Uw vraag wordt binnen 5 werkdag(en) beantwoord

Jos Lüers
Jos heeft bijna 20 jaar ervaring als apotheker. Hij heeft in verschillende openbare apotheken in Noord-Nederland gewerkt en werkt momenteel als apotheker voor NControl en Leef.nl. Daarnaast is hij hoofdredacteur van een apothekersvakblad en is hij mede-oprichter van een scholingsinstituut voor inhalatiemedicatie. Hij heeft een brede kennis van de behandeling met geneesmiddelen van aandoeningen waarvoor u naar de huisarts gaat.

Uw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen