Kinderen

 1. Kinderoren

  Kinderoren

  Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met Alpine. Ook kinderen kunnen problemen krijgen met hun gehoor. Bijvoorbeeld tijdens het vliegen en zwemmen. Maar ook tijdens muziekles, het bezoeken van een muziekevenement of op school.

  Mag een kind met oorontsteking zwemmen?

  Artsen adviseren dat het beter is om je kind niet te laten zwemmen als je kind een oorontsteking heeft. Zorg dat je kind het hoofd tijdens het zwemmen in ieder geval boven water houdt en niet duikt of bommetjes maakt. Je kind kan filteroordopjes dragen om zoveel mogelijk water uit de oren te houden. Infecties kunnen overigens niet voorkomen worden door het dragen van oordopjes tijdens het zwemmen.

  Lees meer »
 2. Hoest bij baby’s en jonge kinderen

  Hoest bij baby’s en jonge kinderen

  Ouders zijn vaak ongerust wanneer hun baby of jonge kind moet hoesten. Bovendien kan het hoesten vooral ’s nachts heel hinderlijk zijn. Kun je het nog even aankijken of moet je meteen de dokter bellen? En kun je zelf iets doen? Je leest het in dit artikel.

  Oorzaken hoest

  Hoesten wordt meestal veroorzaakt door een onschuldige virale infectie. Bij kinderen is dit meestal een infectie met een griepvirus of het RS-virus. Soms is er sprake van een bacteriële infectie. Ook irriterende stoffen, zoals tabaksrook, kunnen een oorzaak zijn van hoestklachten.
  Lees meer »
 3. Veiligheid van kleine kinderen in en om het huis

  Veiligheid van kleine kinderen in en om het huis

  Er gebeuren helaas nog veel ongelukken met kleine kinderen in en om het huis. De beste manier om uit te zoeken of het huis dreumesproof is, is om zelf op handen en voeten rond te kruipen en te kijken naar de dingen die gevaarlijk kunnen zijn.

  Kleine kinderen zijn nieuwsgierig

  Kleine kinderen zijn erg

  Lees meer »
 4. Acute oorontsteking bij baby's en kinderen

  Acute oorontsteking bij baby's en kinderen

  Oorpijn is een zeer vervelende kwaal, die vaak voorkomt bij baby’s en kinderen. Kinderen tot een jaar of vijf zijn extra gevoelig voor een acute ontsteking van het middenoor. Wat is een middenoorontsteking eigenlijk en wat zijn de symptomen?

  Wat is een middenoorontsteking?

  Bij een middenoorontsteking is het oor ontstoken achter het trommelvlies (het middenoor). Vaak begint de ontsteking met een gewone verkoudheid. Hierbij kan de buis van Eustachius dicht gaan zitten. Virussen, soms ook bacteriën, raken dan als het ware gevangen in het middenoor. Hierdoor stijgt de druk in het oor wat er weer voor zorgt dat het trommelvlies bol gaat staan. Dit doet pijn.
  Lees meer »
 5. Droge huid bij kinderen

  Droge huid bij kinderen

  Een groot deel van de bevolking heeft last van een droge huid. Een droge huid komt vooral vaak voor bij kinderen jonger dan tien jaar en mensen ouder dan zestig jaar. Bij jonge kinderen kan een droge huid zowel de oorzaak als een symptoom zijn van atopisch eczeem (eczeem door een erfelijke vorm van overgevoeligheid). Daarnaast kan een droge huid voorkomen zonder atopisch eczeem.

  Enkele tips:

  • Gebruik geen bodygel. Deze producten bevatten nauwelijks of geen vetten, maar veel water. Dit geeft tijdelijk een verkoelend en daarmee jeukstillend gevoel, maar de huid wordt er niet minder droog van.
  • Gebruik bij een droge huid bij voorkeur geen bodylotion of milk. Deze producten zijn vloeibaar en smeren daardoor goed uit. Ze bevatten echter veel water en maar weinig vetten. Hierdoor lijkt het alsof ze snel intrekken en vocht in je huid inbrengen. In werkelijkheid verdampt het water in de lotion en blijft er slechts heel weinig vet op de huid achter.
  • Gebruik een vettende zalf of crème, direct na het douchen. Dep de huid van je kind handdoek droog voor het aanbrengen. Crèmes bestaan voor ongeveer de helft uit water en de andere helft uit vette bestanddelen. Zalven bestaan
  Lees meer »
 6. De huisapotheek voor kinderen

  De huisapotheek voor kinderen

  Een huisapotheek is een kleine voorraad eenvoudige verband- en geneesmiddelen die in ieder huis aanwezig hoort te zijn. Met de komst van kinderen hoort ook de inhoud van je huisapotheek te veranderen. Wat is handig om in huis te halen?

  Welke middelen bij welke aandoening?

  • Diarree: ORS
  Lees meer »
 7. Slaapwandelen

  Slaapwandelen

  Slaapwandelen is een slaapstoornis die op elke leeftijd kan voorkomen maar het meest voorkomt bij kinderen tussen de leeftijd van vier en twaalf jaar. Geschat wordt dat twintig procent van de kinderen wel eens slaapwandelt.

  Tip: Plaats een traphek bovenaan de trap,
  Lees meer »
 8. Kan mijn zieke kind naar school of het kinderdagverblijf?

  Kan mijn zieke kind naar school of het kinderdagverblijf?

  Een kind met hoge koorts, pijn of een kind dat overgeeft hoort thuis. Daar kan het de rust, extra aandacht en verzorging krijgen die het nodig heeft, totdat het weer fit genoeg is om met de rest van de groep mee te doen. Daarentegen kan een kind met lichte ziekteverschijnselen zoals een snotneus of vlekjes zich goed genoeg voelen om gewoon naar het kinderdagverblijf of school te gaan. Met name wanneer sprake is van een besmettelijke aandoening (en dat zijn de meeste kinderziekten) is het voor ouders vaak onduidelijk of dat dan wel of niet mag.

  Lees meer »
 9. Koortsstuip

  Koortsstuip

  Van alle kinderen krijgt twee tot vijf procent ten minste éénmaal een koortsstuip. Een koortsstuip is een aanval die kan optreden bij kinderen in de leeftijd van drie maanden tot vijf jaar met koorts. Koortsstuipen zijn niet te voorkomen; ze zijn onafhankelijk van de hoogte of het oplopen van de temperatuur. Voor een ouder is het meemaken van een koortsstuip een zeer angstige ervaring.

  Wat gebeurt er precies bij een koortsstuip?

  Bij een jong kind zijn de hersenen nog niet uitgerijpt. Bij koorts kunnen de hersenen daarom van slag raken waardoor er als het ware kortsluiting optreedt. Erfelijke aanleg lijkt een rol te spelen bij het optreden van koortsstuipen. Eén of een paar koortsstuipen bij jonge kinderen wordt als normaal beschouwd.

  Een koortsstuip treedt meestal op aan het begin van een koortsepisode, wanneer de koorts net opkomt. Dat kan dus zomaar zijn voordat je hebt gemerkt dat je kindje

  Lees meer »
 10. Duimzuigen

  Duimzuigen

  Het zuigen op de duim is normaal voor kinderen. In moeders buik kan de foetus er al mee begonnen zijn. Doordat de duim gemakkelijk naar de mond te brengen is, is het de populairste vinger om op te zuigen.

  Duimzuigen

  Duimzuigen gebeurt onbewust, bij sommige kinderen
  Lees meer »