Oorpijn is heel vervelend en komt helaas vaak voor bij baby’s en kinderen. Kinderen tot een jaar of vijf zijn daarbij nog eens extra gevoelig voor een acute ontsteking van het middenoor. Wat is een middenoorontsteking eigenlijk en wat zijn de symptomen? 

Wat is een middenoorontsteking? 

Bij een middenoorontsteking is het oor ontstoken achter het trommelvlies (het middenoor). Vaak begint de ontsteking met een gewone verkoudheid. Hierbij kan de buis van Eustachius dicht gaan zitten. Virussen, soms ook bacteriën, raken dan als het ware gevangen in het middenoor. Hierdoor stijgt de druk in het oor wat er weer voor zorgt dat het trommelvlies bol gaat staan. Dit doet pijn. 

Hoe herken je een middenoorontsteking (bij een baby)? 

Oudere kinderen klagen meestal over oorpijn. Jongere kinderen en baby’s kunnen minder makkelijk aangeven dat ze oorpijn hebben. Bij jongen kinderen en baby’s kun je een acute oorontsteking herkennen als het kind; 

  • Een onverklaarbare koorts heeft 
  • Extra kieskeurig is 
  • Moeite heeft met slapen 
  • Aan de oren trekt, of moeite heeft met het horen van rustige geluiden
  • Bij sommige kinderen met een oorontsteking kan er ook vocht uit het oor lopen, dit heet een loopoor

Loopoor 

Soms ontstaat door de druk een scheurtje in het trommelvlies waardoor ontstekingsvocht naar buiten komt, dit wordt een loopoor genoemd. Het kan zo zijn dat hier bloed bij zit, maar wees gerust. Een loopoor kan over het algemeen geen kwaad. De pijn is dan vaak meteen weg. Het scheurtje gaat meestal vanzelf weer dicht. Neem contact op met de huisarts als de middenoorontsteking begint met een loopoor of als je kind langer dan een week een loopoor heeft. 

Tips bij een middenoorontsteking 

  • Bij een loopoor wordt zwemmen met het hoofd onder water afgeraden. 
  • Ook bij een “droge” trommelvliesperforatie is het beter niet te zwemmen. Je kind kan duizelig worden wanneer er water in het middenoor terecht komt. 
  • Douchen is geen probleem; de kans dat dan water in het middenoor terecht komt is minimaal. 

Hoe wordt een oorontsteking behandeld? 

Als een kind niet te veel last heeft of hoge koorts, zal de arts waarschijnlijk 24 tot 48 uur (1 tot 2 dagen) wachten om te zien of de oorontsteking vanzelf beter wordt. Als het kind niet verbetert of verergert, neem dan opnieuw contact op met de arts.  

De arts kan antibiotica voorschrijven als: 

  • Je kind matig tot ernstig ziek is met hoge koorts (meer dan 39◦C) 
  • Het kind ernstige pijn heeft 
  • De toestand 48 uur lang niet is verbeterd 
  • De gehoorgang nieuw vocht bevat 

Voor een ongecompliceerde oorontsteking nemen kinderen tussen 6 maanden en 2 jaar meestal 10 dagen lang een antibioticum. Kinderen ouder dan 2 jaar nemen 5 dagen een antibioticum. Er kan paracetamol in de vorm van een zetpil gegeven worden om de pijn van het kind te verminderen. (paracetamol is een geneesmiddel met pijnstillende en koortsverlagende werking, lees voor gebruik de bijsluiter).

Kinderen voelen zich meestal binnen 1 dag na het starten van een antibioticum beter, maar zorg ervoor dat je het toch afmaakt. De arts kan het kind opnieuw bezoeken om er zeker van te zijn dat de infectie volledig is verdwenen. Er kan enkele weken vocht in het middenoor achterblijven zonder dat de ontsteking nog aanwezig is.