Slaapproblemen

 1. 9 dingen die je uit je slaap houden en de oplossingen!

  9 dingen die je uit je slaap houden en de oplossingen!

  Goed slapen is belangrijk voor je gezondheid. Door een goede nachtrust herstelt je lichaam lichamelijk en geestelijk en blijft je immuunsysteem naar behoren functioneren. Door een slechte nachtrust kun je overdag moe en prikkelbaar zijn. Je kunt minder aan en concentreren is lastig. Ook je reactievermogen kan verminderd zijn. Daarnaast lijdt je gezondheid eronder wanneer je langdurig slecht slaapt. Tegen veel oorzaken van slaapproblemen kun je zelf wat doen.

  Lees meer »
 2. Melatonine bij slaapproblemen

  Melatonine bij slaapproblemen

  Volgens schattingen heeft 10 tot 15 procent van de Nederlanders regelmatig of chronisch last van slapeloosheid. 1,8 miljoen mensen krijgen hiervoor ten minste eenmaal per jaar een slaapmiddel op recept, waarvan een op de drie dit langdurig gebruikt. Deze slaapmiddelen zijn maar kortdurend werkzaam en geven gemakkelijk gewenning, waardoor artsen terecht terughoudend zijn met het voorschrijven ervan. Is melatonine een goed alternatief voor deze slaapmiddelen?

  Lees meer »
 3. Parkinson en slapen

  Parkinson en slapen

  Een chronische aandoening als de ziekte van Parkinson vergt veel energie van het lichaam. Dat komt niet alleen door de symptomen zoals het beven, waarbij de spieren voortdurend aanspannen en het lichaam voortdurend in beweging is, maar ook door de extra inspanning die nodig is om de dagelijkse handelingen gewoon te kunnen uitvoeren. Alledaagse handelingen vergen meer energie bij chronisch zieken dan bij gezonde mensen.

  Lees meer »
 4. Slaapproblemen en snurken

  Slaapproblemen en snurken

  Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met Alpine. Dertig procent van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig last van slaapproblemen. Dit wordt onder andere veroorzaakt door een snurkende partner, buren die veel lawaai maken en verkeerslawaai. Slaapgebrek kan leiden tot gezondheidsproblemen en ernstige vermoeidheid met kans op een burn-out.

  Lees meer »
 5. Slapeloosheid

  Slapeloosheid

  Iedereen slaapt wel eens een nachtje slecht. Wanneer je meer dan twee keer per week slecht slaapt en daar overdag last van hebt, wordt er gesproken van slapeloosheid. Je kunt op meerdere manieren slecht slapen. Bijvoorbeeld door moeilijk in slaap te vallen, ’s nachts meerdere malen wakker te worden of ’s ochtends al vroeg wakker te zijn. Het komt ook voor dat iemand een combinatie heeft van de verschillende klachten.

  De gevolgen van slecht slapen

  Door de slechte nachtrust kun je overdag moe en prikkelbaar zijn. Je kunt minder aan en concentreren is lastig. Ook het reactievermogen kan

  Lees meer »
 6. Astma en een slechte nachtrust

  Astma en een slechte nachtrust

  Veel mensen met astma hebben last van slaapproblemen. Waarom heeft iemand met astma meer kans om slecht te slapen? Wat is er te doen tegen een verstopte neus ’s nachts en slaapapneu?

  Slaapproblemen en astma

  Bijna de helft van de mensen met astma heeft last van slaapproblemen. Dit is 10% meer dan bij mensen zónder astma. Slapeloosheid kan een negatieve invloed hebben op bijvoorbeeld concentratievermogen, humeur en gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen met astma vooral ’s nachts last hebben van hun astma. Nog onduidelijk is hoe dat kan. Mogelijk zijn ’s nachts meer afweerstoffen actief in de longen, waardoor je meer klachten krijgt.

  Lees meer »
 7. Uitgerust naar school

  Uitgerust naar school

  Na een heerlijke vakantie waarin kinderen vaak wat later naar bed gaan, is het tijd om weer meer regelmaat in het slaappatroon van je kind te brengen. Waarom is dit belangrijk? En hoeveel slaap heeft een kind nodig?

  Waarom is slaap zo belangrijk?

  Voor zowel volwassenen

  Lees meer »
 8. Oorzaken van slaapproblemen bij baby's

  Oorzaken van slaapproblemen bij baby's

  Er zijn verschillende factoren die de oorzaak van het slaapprobleem bij je baby zouden kunnen zijn. Doorkomende tandjes, verkoudheid of darmkrampjes zijn bekende oorzaken, maar er zijn nog meer factoren waardoor een baby slaapproblemen kan krijgen.

  Doorkomende tandjes:

  Het doorkomen van tanden kan flink zeer doen. Als een baby ligt, komt er meer druk op de kaken wat de klachten verergert. Dat komt de nachtrust niet ten goede. Het kan helpen om het hoofdeinde van het bedje iets te verhogen. Bijvoorbeeld door boeken onder de poten van het bedje te leggen. Er zijn ook middeltjes die de pijn kunnen verlichten. Een bijtring helpt ook. Leg de ring voordat je hem aan je baby geeft een paar uur in de koelkast; de kou verzacht en verkoelt. Leg de bijtring niet in de vriezer! Dan is de bijtring zo koud dat hij brandwonden kan veroorzaken.

  Lees meer »
 9. Tips om je kind op vakantie lekker te laten slapen

  Tips om je kind op vakantie lekker te laten slapen

  Vakantie vieren is bij uitstek een manier om tot rust te komen en bij te slapen. Een kind denkt daar soms heel anders over en moet misschien wennen aan de nieuwe omgeving.

  Laat op vakantie het slaapritueel zoveel mogelijk hetzelfde verlopen als thuis.
  Lees meer »