Sporten en bewegen met COPD

Bewegen is gezond, ook wanneer u COPD hebt. Wat de voordelen voor uw gezondheid zijn en hoe u de risico’s beperkt, leest u in dit artikel.

Sporten met COPD

Doordat ademhalen moeilijker is geworden kost elke ademhaling energie. Veel mensen met COPD durven zich uit angst voor toenemende benauwdheid niet al te veel in te spannen. Toch is een actieve levensstijl juist voor COPD patiënten van groot belang. Beweging traint de spieren. Een goede conditie zorgt voor minder klachten en een betere weerstand tegen verkoudheid en griep. Probeer ondanks vermoeidheid en eventuele andere belemmeringen toch uw conditie te behouden of zelfs te verbeteren. U zult merken dat u zich dan beter voelt. Aangeraden wordt om in iedere geval drie keer per week, maar bij voorkeur iedere dag iets aan uw conditie te doen door bijvoorbeeld te wandelen, fietsen, zwemmen of fitnessen.

Voordelen van sporten

Door regelmatig te sporten of te bewegen worden de ademhalingsspieren sterker en neemt uw longinhoud toe. Bovendien traint u ook de zuurstofopname van uw spieren. Hierdoor kunt u met minder zuurstof toch meer doen. U voelt zich beter en raakt minder snel vermoeid.

Bovendien heeft sporten invloed op uw gewicht. Mensen met overgewicht vallen af door te sporten. Is uw gewicht te laag, dan bereikt u waarschijnlijk weer een normaal gewicht door toename van spieren.

Tenslotte worden voedingsstoffen beter opgenomen door te bewegen en door samen te sporten blijft u in contact met andere mensen.

Probeer ondanks vermoeidheid en eventuele andere belemmeringen, toch aan uw conditie te werken. U zult merken dat u zich dan beter voelt.

Bang om te sporten

Het is begrijpelijk dat veel COPD patiënten angstig zijn voor inspanning. U hebt dagelijks veel hinder van benauwdheid, kortademigheid en hoestbuien en u maakt zich zorgen dat sporten deze klachten alleen nog maar erger maakt.

Veel fysiotherapeuten en oefentherapeuten (Cesar of Mensendieck) hebben zich gespecialiseerd in longreactivatie voor COPD-patiënten. Bij hen kunt u aangepaste inspanningstraining krijgen en ademhalingsoefeningen doen, waarbij rekening gehouden wordt met uw beperkingen en uw inspanningsmogelijkheden. Uw huisarts of longarts kan u doorverwijzen naar een gespecialiseerde therapeut bij u in de buurt. Met een deskundige begeleiding kunt u veilig en zonder toename van klachten aan uw gezondheid werken.

Met een deskundige begeleiding kunt u veilig en zonder toename van klachten aan uw gezondheid werken.

Bewegen met COPD én hartklachten?

Evenals voor COPD geldt ook voor mensen met hartklachten het advies om regelmatig te bewegen. Bij veel mensen komen beide ziektebeelden gelijktijdig voor. Beweging wordt ook dan geadviseerd, maar bij voorkeur onder deskundige begeleiding.

De longarts of cardioloog kan voorafgaand aan een bewegingsprogramma een ergometrie-onderzoek doen, beter bekend als de fietstest die moet uitwijzen hoe uw hart reageert als u zich flink inspant. Door dit onderzoek kan uw belastbaarheid en trainingsintensiteit ingeschat worden, evenals de kans op complicaties op uw hartvaatstelsel.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen