In onder meer de artikelen ‘huidproblemen bij de hond’ en ‘allergie bij de hond’ is het onderwerp vlooienallergie al eens besproken. Hier vind je deze informatie nog eens samengevat.

Vlooienallergie is een immunologische reactie op het speeksel van vlooien. Elk dier dat gebeten wordt door een vlo, krijgt een kleine lokale huidreactie op de plek van de beet. Dit komt door de irriterende eigenschappen van het speeksel zelf en deze reactie gaat vrij snel weer over. Bij vlooienallergie gaat het lichaam het speeksel behandelen alsof het een ziekmakende stof is, waartegen een immunologische respons moet worden gevormd. Er komen stoffen vrij (zoals histamine) die een uitgebreide afweerreactie rond de beet opleveren, inclusief jeuk en zwelling. Deze reactie houdt heel lang aan. Door één beet heeft het dier dan een week lang een jeukende rode plek. Op dieren met vlooienallergie worden vaak helemaal niet veel vlooien gevonden, terwijl ze wel vergaan van de jeuk en veel kale plekken hebben. De plekken zitten meestal achterop de rug, maar kunnen zich in ernstige gevallen uitbreiden naar de buik, liezen en nek. Er zijn dan ook rode bultjes en wondjes te zien en door al het krabben kan de huid wat harder worden.

De allergische reactie op vlooienbeten is bij mensen hetzelfde als bij dieren.

Vlooien bij mensen

Vlooien bijten ook mensen, maar leven niet op hun huid, zoals bij dieren. De vlo springt op de huid, bijvoorbeeld vanaf de vloer of vanaf een dier, en springt na de beet weer weg. Mensenvlooien komen in Nederland weinig voor, je wordt eigenlijk altijd gebeten door de kattenvlo.

Gebeten worden door een vlo doet niet echt pijn, maar soms voel je het wel gebeuren. De vlo bijt vaak een paar keer naast elkaar. Je herkent een beet aan een ronde rode vlek met een rood puntje in het midden.

De allergische reactie op vlooienbeten is bij mensen hetzelfde als bij dieren. De meeste mensen hebben van een beet weinig last. Mensen die een allergie ontwikkeld hebben, krijgen grote platte bulten, die ontzettend jeuken en lang blijven zitten. De beten zitten vaak op de onderbenen en op plekken waar kleren strak tegen het lichaam aan zitten.

Wat te doen?

Grondige vlooienbestrijding is de enige manier om van deze kwaal af te komen! Om de allergische reactie te onderdrukken, kunnen bij ernstige gevallen corticosteroïden worden toegediend, maar dit is alleen symptoombestrijding. In de gerelateerde artikelen kun je lezen hoe een vlooienplaag ontstaat en hoe je vlooien kunt bestrijden.