Dieren

 1. Veel voorkomende ziektes bij konijnen

  Net zoals bij mensen, zijn er ook bij konijnen een groot aantal konijnenziektes die kunnen voorkomen. Een konijn kan niet zoals een mens gemakkelijk aangeven wanneer het zich niet goed voelt. Daarom is het belangrijk om konijnenziektes te herkennen. Hier worden de veelvoorkomende konijnenziektes toegelicht, zodat jij een inschatting kan maken of je konijn ziek is en zodat je er zo snel mogelijk wat aan kunt doen!

  Konijnen ziektes herkennen

  Konijnen laten niet gemakkelijk zien wanneer ze zich niet goed voelen. Sommige symptomen zijn niet zo snel herkenbaar, daarom is het belangrijk om je konijn te wegen. Een afname in gewicht kan erop duiden dat je konijn zich niet goed voelt en er iets mis is. Maar hoe weet je verder of je konijn ziek is en/of pijn heeft?

  Hoe weet je of je konijn ziek is?

  Er zijn een aantal symptomen die erop kunnen wijzen dat je konijn ziek is. De volgende symptomen van een ziek konijn komen geregeld voor. Wanneer een konijn pijn ervaart zal je konijn:

  • Minder/niet eten of drinken.
  • Minder ontlasting hebben, je konijn zal minder poepen en plassen. Je vindt dus minder keutels terug in de kooi.
  • Lang op één plek stil zitten.
  • Minder bewegen.

  Consult konijn dierenarts

  Herken je één of meerdere bovengenoemde symptomen bij je konijn? Neem dan contact op met je dierenarts. Wanneer je konijn niet meer goed eet en drinkt, kan je konijn snel verzwakken. 

  Konijnenziektes

  De meest voorkomende konijnenziektes zijn:

  Oorontsteking en (oor)mijt

  Mijten kunnen ziekte bij konijnen veroorzaken. Mijten zorgen voor veel jeuk bij je konijn. Je konijn zal last krijgen van kale plekken en korstjes, doordat je het in zijn vacht gaat krabben en bijten. Als je konijn last heeft van oormijt, zal het vaak schudden met zijn kop, zijn hoofd scheef houden en natuurlijk krabben aan de oren. Want mijten gaan jeuken! Oormijt kan behandelt wor

  Lees meer »
 2. De beste verzorging van papegaaien

  Denk je erover na om een papegaai als huisdier te nemen? Dan is het natuurlijk eerst handig om je goed te verdiepen over de verzorging van papegaaien. Hier lees je alles wat je moet weten bij het houden van papegaaien en hoe je ze het beste kunt verzorgen.

  Soorten papegaaien

  Net zoals je van elk dier verschillende soorten hebt, heb je ook verschillende soorten papegaaien. De meest voorkomende soorten zijn de welbekende blauwgele Ara, de grijze roodstaartpapegaai en de Amazonepapegaai.

  Parkieten en papegaaien

  Parkieten en papegaaien worden ook wel kromsnavels genoemd. Het zijn interessante en kleurrijke vogels om als huisdier te hebben. Maar ze vereisen een uitgebreide verzorging en het zijn niet de gemakkelijkste huisdieren om op te voeden. Wanneer jouw papegaai of parkiet gedragsproblemen ontwikkelt, heeft dit eigenlijk altijd te maken met gebrek aan verzorging. Een goede verzorging van je parkiet of papegaai is dus cruciaal, want anders zit je straks met een vervelende en bijtende vogel. Dat wil je natuurlijk niet! Lees snel verder over de optimale verzorging van je parkiet of papegaai.

  Wat eten papegaaien?

  Papegaaien hebben het liefst een gevarieerd dieet bestaande uit pellets, vruchten, groenten, zaden en noten. Ze houden heel erg van zaden en fruit, maar je kunt ze ook blij maken met nectar en stuifmeel. Fruit kun je dagelijks geven. Zaden en noten kun je als beloning of snack geven aan je papegaai. Je kunt zo nu en dan wat walnoten of broccoli geven, want deze voedingsmiddelen zitten boordevol calcium. 

  Handig om te onthouden:

  • Papegaaien eten 2x per dag: ‘s ochtends en ‘s avonds (voordat ze gaan slapen).
  • Verschoon dagelijks het voerbakje en drinkwater.
  • Geef je papegaai om de week wat maagkiezel.

  Papegaaienvoer

  Bij de plaatselijke dierenwinkel of online kun je eenvoudig papegaaienvoer bestellen. Papegaaienvoer bevat alle vitaminen en

  Lees meer »
 3. Welke dierenvoeding moet ik kopen?

  Tegenwoordig is er een breed assortiment aan dierenvoeding beschikbaar. Wij begrijpen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Bij Leef.nl staat de gezondheid van de mens centraal. Maar ook voor jouw geliefde viervoeter kun je bij Leef.nl terecht voor het juiste advies. In deze blog worden de verschillende soorten dierenvoer toegelicht voor honden en katten.

  Biologisch dierenvoer

  Biologische dierenvoeding moet net zoals biologische voedingsmiddelen voor mensen aan verschillende richtlijnen voldoen. De Europese Unie heeft een aantal strenge richtlijnen verbonden aan biologische voedingsmiddelen, zodat niet elke producent zijn dierenvoer biologisch kan noemen. Biologisch dierenvoer wordt gemaakt van plantaardige en dierlijke ingrediënten. Als op de verpakking een bio-logo staat is het product geproduceerd zonder gebruik te maken van kunstmatige en chemische stoffen. Als het om vlees gaat, hebben de dieren een veel beter en natuurlijker leven gehad. De veedieren zijn bovendien gevoed met biologische en biodiverse planten. Biologisch dierenvoer is dus met meer zorg en aandacht voor dier en milieu geproduceerd. 

  Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor biologisch dierenvoer. Wij lichten de belangrijkste redenen kort toe:

  • Bij de productie en verwerking van biologisch dierenvoer wordt rekening gehouden met mens, dier en milieu.
  • Je huisdier krijgt minder chemische en kunstmatige stoffen binnen.
  • Bij de productie van diervoeding worden natuurlijke meststoffen gebruikt en wordt het gebruik van antibiotica vermeden, waardoor er veel minder schadelijk afval in de natuur terecht komt.
  • De dieren hebben meer leefruimte, waardoor ze een ‘normaler’ en gezonder leven kunnen leiden zonder te veel stress.

  Biologisch dierenvoer versus natuurlijk en eerlijk dierenvoer

  Natuurlijke dierenvoeding is niet direct hetzelfde als biologische dierenvoeding, maar deze termen hebb

  Lees meer »
 4. Lusteloosheid bij de kat

  Lusteloosheid bij de kat

  Lusteloosheid is net als niet eten een heel aspecifiek symptoom dat bij veel ziekten voorkomt. Toch is het een belangrijk signaal dat als één van de eerste dingen opvalt als je kat niet lekker is.

  Wat is rusteloos

  Lusteloosheid is relatief, omdat niet iedere kat even actief is. Ook valt het niet bij

  Lees meer »
 5. Kattenaids

  Kattenaids

  Het human immunodeficiency virus (HIV) komt ook bij dieren voor, bij katten is dit het feline immunodeficiency virus oftewel FIV. Omdat het zo op het virus lijkt dat bij mensen aids veroorzaakt, wordt het ook wel kattenaids genoemd.

  Hoe komt de kat aan het virus?

  FIV is één

  Lees meer »
 6. Niesziekte bij de kat

  Niesziekte bij de kat

  Niesziekte is een ziekte bij de kat die veroorzaakt wordt door een virus van de Herpesfamilie, het Feline Herpesvirus (FHV), of door het Feline calicivirus. Deze virussen zorgen voor ernstige problemen aan de voorste luchtwegen, waardoor sommige katten zelfs kunnen overlijden.

  Ernstige variant

  Het FHV virus is de meest ernstige variant. De meeste katten genezen wel van het virus, maar dit kan weken duren. Sommige katten houden er een chronische neusverkoudheid aan over.
  Doordat bacteriën makkelijk toeslaan als een dier geïnfecteerd is door een virus
  Lees meer »
 7. Blaasontsteking en blaasgruis bij de kat

  Blaasontsteking en blaasgruis bij de kat

  Blaasontsteking uit zich door vaak plassen. Soms zit er bloed bij de urine, of perst de kat terwijl er geen urine meer wordt geproduceerd. Pijn (miauwen) bij het plassen en naast de bak plassen zijn ook problemen die bij blaasontsteking passen.

  In tegenstelling tot bij de mens is er bij de kat zelden een bacteriële oorzaak voor blaasontsteking! De oorzaak voor een blaasontsteking is vaak onbekend, of wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld blaasstenen. Blaasontsteking komt veel vaker voor bij poezen dan bij katers.

  Lees meer »
 8. Diarree bij de kat

  Diarree bij de kat

  Diarree kan gedefinieerd worden als een verandering in de consistentie, hoeveelheid en frequentie van ontlasting en is een heel duidelijk teken van een probleem in de darmen. Bij honden hoeft pas nader onderzoek gedaan te worden wanneer de hond 3 tot 4 dagen matige diarree vertoont. Omdat gezonde katten hun ontlasting meer uitdrogen dan honden is elke vorm van verandering van consistentie al abnormaal.

  Diarree kan gedefinieerd worden als een verandering in de consistentie, hoeveelheid en frequentie van ontlasting en is een heel duidelijk teken van een probleem in de darmen.
  Lees meer »
 9. Kattenziekte

  Kattenziekte

  Kattenziekte is een zeer ernstige infectieuze aandoening die wordt veroorzaakt door een virus. De officiële benaming van kattenziekte is Feline panleukopenie. Het is een infectie van het maagdarmkanaal die wordt veroorzaakt door het Feline parvovirus. Het virus lijkt erg op het parvovirus dat een vergelijkbare ziekte veroorzaakt bij de hond. Het parvovirus is een virus dat niet makkelijk gedood kan worden door reinigingmiddelen en nog jaren infectieus kan blijven in de omgeving.

  Witte bloedcellen

  Katten van iedere leeftijd zijn gevoelig voor het virus, maar kittens raken het makkelijkst besmet. De symptomen lopen uiteen, maar in het algemeen hebben dieren hoge koorts, ze braken, hebben (soms bloederige) diarree en een verminderde weerstand voor andere ziekten. Dit komt doordat het aantal witte bloedcellen sterkt daalt bij een infectie met parvovirus. Katten die tijdens de dracht worden geïnfecteerd kunnen doodgeboren kittens krijgen, of kittens met neurologische afwijkingen, zoals trillen en incoördinatie. Kittens die in het nest besmet worden kunnen zo snel sterven dat er geen verschijnselen worden waargenomen.
  Lees meer »
 10. Schurft en schilfermijt bij de kat

  Schurft en schilfermijt bij de kat

  Schurft bij de kat wordt veroorzaakt door schurftmijten die de huid infecteren. Schurftmijten zijn kleine spinachtige beestjes die niet kunnen vliegen. Er zijn veel verschillende soorten schurftmijt, met verschillende ziekmakende eigenschappen en verschillende manieren om de huid te infecteren. De mijten zijn zo klein dat je ze niet kunt zien, mijten zie je dus nooit door de vacht lopen.

  Schurft

  De mijt die schurft bij de kat veroorzaakt heet Notoedres cati. Deze mijt is erg gastheerspecifiek maar kan soms ook problemen geven bij het konijn en kan huidirritaties geven bij de mens. Katten hebben minder vaak last van de schurftmijten dan honden. De mijten graven gangen in de huid van de kat, waardoor ze ernstige jeuk veroorzaken. Op de plekken van infectie treedt er haarverlies op, de huid kan een rimpelig en verhard aspect krijgen en is bedekt met schilfers en korsten. De geïnfecteerde plekken zitten meestal op of rond de kop. Katten besmetten elkaar erg makkelijk met deze mijt. Behandeling kan met een spot-on (pipetje) in de nek gebeuren.
  Lees meer »
Pagina