Een kitten is natuurlijk super schattig, maar er horen helaas ook minder schattige dingen bij zo’n klein katje. Ook kittens kunnen namelijk last hebben van vlooien. Alhoewel voor volwassen katten en honden vlooien heel hinderlijk kunnen zijn, kan een vlooieninfectie voor kittens zelfs gevaarlijk zijn. Ze kunnen namelijk dusdanig erg onder de vlooien komen te zitten dat ze te veel bloed verliezen en bloedarmoede krijgen.

Hoe komen vlooien bij kittens terecht?

Vlooien zijn kleine bloedzuigende vliegende insecten die dus grote problemen veroorzaken voor kittens. Dit maakt het noodzaak dat wanneer je vlooien ontdekt er ook voor zorgt dat deze worden verwijderd. Vlooien kunnen hun weg naar een kitten op vele manieren vinden, zelfs als het kitten alleen binnen woont. De moederpoes kan bijvoorbeeld vlooien hebben, andere huisdieren kunnen vlooien hebben meegebracht, en zand dat binnenshuis wordt opgespoord kan zelfs vlooien bevatten.

Kittens zijn bijzonder kwetsbaar en sommige vlooienbehandelingen zijn niet veilig. Volg het advies van je dierenarts. Gebruik ook nooit medicijnen die bedoeld zijn voor honden of volwassen katten - deze kunnen dodelijk zijn voor een kitten. De producten hieronder zijn voor katten:

Wat te doen bij vlooien bij kittens?

Als je de vlooien gaat verwijderen bij een pasgeboren kitten, is het noodzaak om ook de moeder te behandelen. Verwijder vervolgens pas de vlooien van het kitten. Het lichaam van een kitten is klein, dus er is geen groot gebied te bedekken, en je zou de vlooien gemakkelijk moeten kunnen verwijderen met vingers of een pincet. Vanwege de jonge leeftijd en kwetsbaarheid van pasgeboren kittens, mag je geen reinigingsmiddel of medicijnen aanbrengen op of aan de kitten.

Hoe veilig vlooien verwijderen van kittens:

  1. Maak de vacht van de kitten vochtig.

Maak eerst de vacht van de kitten vochtig met lauw tot warm (niet heet) water. Wees voorzichtig met het baden van kittens, want dit kan traumatisch zijn voor een kitten als het verkeerd wordt gedaan. Probeer het hele bad in minder dan 2 minuten te voltooien, want kittens kunnen in paniek of onderkoeld raken tijdens dit proces.

Vlooien gaan naar de droogste plek van het kitten, dus het is niet ongewoon om te zien dat ze naar het hoofd en het kopje van de kitten zwermen. Als je deze vlooien met je vingers of een pincet kunt pakken, laat ze dan in een kopje heet, zeepwater vallen.

  1. Kam de vlooien uit terwijl de vacht vochtig is.

Terwijl de vacht van het kitten nog vochtig is, kan je met een eenvoudige vlooienkam de vlooien uit het haar van de kitten kammen. De beste vlooienkam voor jonge kittens is er een is met extra fijne tanden. Laat opnieuw alle vlooien in het bakje met heet zeepwater vallen als je ze vindt.

Herhaal deze procedure - het bevochtigen van de vacht van het kitten en het gebruik van de vlooienkam - naar behoefte dagelijks.

  1. Droog de kitten met een handdoek.

Droog de kitten meteen af en zorg dat dit in volledigheid wordt gedaan. Plaats het beestje terug in een warme omgeving, zoals een verwarming schijf of babydeken, om de kitten niet onderkoeld te laten raken. 

  1. Maak het beddengoed of de dekens schoon.

Leg de droge kitten op een plek die vrij is van vlooien en pak een plastic zak of vuilniszak. Verzamel alle beddengoed en stof waarmee het kitten in contact kan zijn gekomen en was ze in heet water.

Stofzuig daarnaast alle plekken waarmee het beestje in contact is gekomen, en behandel eventuele andere kittens. Het is belangrijk om zowel de omgeving als de dieren schoon te maken, anders zullen de vlooien een hardnekkig probleem blijven.

Spoelwormen

Elke kitten heeft spoelwormen. In de spieren van de moederpoes bevinden zich ingekapselde larfjes, die zich tijdens de dracht naar de melkklieren begeven. De poezen scheiden de larfjes uit met de moedermelk. Aan de moederpoes merk je niks, maar de kittens kunnen hier heel snel ziek van worden. Als de kittens tussen twee en drie weken oud zijn kunnen ze gaan hoesten. De larven migreren door de longen, waar ze worden opgehoest en weer doorgeslikt. Hierna infecteren ze als volwassen wormen het maag-darmkanaal. Drie tot vier weken na de geboorte zijn de spoelwormen volwassen en leven ze in de darmen van de kitten.

De volgende verschijnselen kunnen zich voordoen bij een worminfectie:

  1. dik buikje;
  2. doffe vacht;
  3. diarree of juist obstipatie (soms wormen te zien in ontlasting);
  4. braken;
  5. longontsteking;
  6. plotseling overlijden.

Ontwormen kittens

Spoelwormen kunnen ontzettend veel eitjes leggen waarmee ze de omgeving besmetten. Let op, want de spoelwormen zijn zelfs besmettelijk voor de mens. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen besmet. In de mens ontwikkelen de larven zich niet tot wormen, maar trekken ze door het lichaam om zich in te kapselen in organen, waaronder mogelijk de ogen en hersenen. Was altijd je handen als je in aanraking bent gekomen met kittens die niet ontwormd zijn.

Begin met het ontwormen van alle kittens op een leeftijd van vier weken. De dieren worden steeds opnieuw geïnfecteerd vanuit het milieu en de moedermelk, daarom moet de behandeling elke twee weken herhaald worden tot ze twaalf weken oud zijn. Daarna één keer per maand tot ze zes maanden oud zijn, daarna één keer per drie maanden. Ontworm de moeder telkens mee met de kittens, zolang zij zogen. Ontwormen kan met een ontwormingsmiddel op basis van milbemycine of pyrantel in combinatie met praziquantel. Deze middelen doden ook lintwormen.