Voor katten en honden zijn vlooien vooral hinderlijk, maar voor kittens kan een vlooieninfectie zelfs gevaarlijk zijn. Ze kunnen zo onder de vlooien komen te zitten dat ze te veel bloed verliezen en bloedarmoede krijgen.

Van de moederpoes

Kittens krijgen vlooien van de moederpoes en uit de omgeving. Controleer regelmatig de vacht door haren een beetje opzij te duwen en te kijken of je vlooien of vlooienpoepjes ziet. Je kunt dit ook met een vlooienkammetje doen. Ook als je deze niet ziet is het verstandig om ze vlovrij te houden door regelmatig te ontvlooien. Om de vlooien te bestrijden moet de kitten behandeld worden met een middel dat geschikt is voor hele jonge dieren. Onder de acht weken is dit een spray op basis van fipronil. Dit doodt alle vlooien die het dier bijten. Na zes tot acht weken mag de kitten ook ontvlooid worden met een pipetje in de nek op basis van bijvoorbeeld selamectine, fipronil, imidacloprid of lufenuron.

Spoelwormen

Elke kitten heeft spoelwormen. In de spieren van de moederpoes bevinden zich ingekapselde larfjes, die zich tijdens de dracht naar de melkklieren begeven. De poezen scheiden de larfjes uit met de moedermelk. Aan de moederpoes merk je niks, maar de kittens kunnen hier heel snel ziek van worden. Als de kittens tussen twee en drie weken oud zijn kunnen ze gaan hoesten. De larven migreren door de longen, waar ze worden opgehoest en weer doorgeslikt. Hierna infecteren ze als volwassen wormen het maag-darmkanaal. Drie tot vier weken na de geboorte zijn de spoelwormen volwassen en leven ze in de darmen van de kitten.

Spoelwormen zijn ook besmettelijk voor de mens!

Typische verschijnselen worminfectie:

  • dik buikje;
  • doffe vacht;
  • diarree of juist obstipatie (soms wormen te zien in ontlasting);
  • braken;
  • longontsteking;
  • plotseling overlijden.

Ontwormen kittens

Spoelwormen kunnen ontzettend veel eitjes leggen waarmee ze de omgeving besmetten. Spoelwormen zijn ook besmettelijk voor de mens! Wereldwijd zijn er miljoenen mensen besmet. In de mens ontwikkelen de larven zich niet tot wormen, maar trekken ze door het lichaam om zich in te kapselen in organen, waaronder mogelijk de ogen en hersenen. Was altijd je handen als je in aanraking bent gekomen met kittens die niet ontwormd zijn en leer je kinderen dat ook te doen. Begin met het ontwormen van alle kittens op een leeftijd van vier weken (bij puppy’s is dit twee weken!). De dieren worden steeds opnieuw geïnfecteerd vanuit het milieu en de moedermelk, daarom moet de behandeling elke twee weken herhaald worden tot ze twaalf weken oud zijn. Daarna één keer per maand tot ze zes maanden oud zijn, daarna één keer per drie maanden. Ontworm de moeder telkens mee met de kittens, zolang zij zogen. Ontwormen kan met een ontwormingsmiddel op basis van milbemycine of pyrantel in combinatie met praziquantel. Deze middelen doden ook lintwormen.

Bestel nu, dan heb je morgen de producten in huis!

Lintworm

Vlooien (en muizen ook) zijn drager van larven van de lintworm. Als jouw kat vlooien heeft, is de kans heel groot dat hij ook lintworm heeft. Katten krijgen de larven binnen door vlooien uit de vacht te plukken en op te eten. Je kunt lintworm herkennen bij de kat doordat er kleine stukjes van de worm afbreken en deze te zien zijn bij de anus of in de vacht. Deze stukjes zijn gevuld met eieren en zien eruit als rijstkorreltjes. De kat heeft er over het algemeen niet veel last van. De behandeling begint bij vlooienbestrijding, omdat de vlooien de infectie overdragen. Lintwormen gaan dood door het middel praziquantel, dat zit meestal in combi-preparaten samen met één van de middelen tegen spoelworm.