We kunnen niet zonder de zon, want het zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D gaat aanmaken. Vitamine D is essentieel voor ons immuunsysteem en het zorgt voor sterke botten. Maar dat niet alleen. Het is ook onmisbaar voor onze mentale gezondheid. Door jouw huid dagelijks bloot te stellen aan zonlicht (zonder zonbescherming) help je jouw lichamelijke en mentale gezondheid te verbeteren. Ga je echter langdurig in de zon, dan is een goede zonbescherming wel nodig. Teveel zon, maar ook de zonnebank kan namelijk gezondheidsklachten geven, zoals huidveroudering. De zon kan dan leiden tot oxidatieve stress van de huid. Ontdek in dit blogartikel alles wat je moet weten over zonbescherming!

Wat zijn de nadelen van te veel zonnen?

Teveel zonnen heeft verschillende nadelen en brengt soms zelfs gevaren met zich mee. Dit zijn de nadelige effecten van teveel zon:

  • Vroegtijdige huidveroudering met meer kans op rimpels.
  • De huid droogt uit en kan leiden tot een extreem droge huid.
  • Huidverslapping door beschadiging van het collageen. Collageen is belangrijk, want het zorgt voor een gezonde huid van binnenuit. Het wordt tezamen met aminozuren opgebouwd in ons lichaam. 
  • Meer kans op het ontstaan van pigmentvlekken. 
  • Meer kans op het krijgen van warmtebultjes of een zonnesteek.

Natuurlijke zonnebrand is beter

Met een natuurlijke zonnebrand kies je voor een goede zonbescherming. Een reguliere zonnebrand bevat namelijk chemische stoffen die niet alleen schadelijk zijn voor ons milieu, maar ook voor onze gezondheid. De chemische filters bevatten de gifstof oxybenzone. Het is gebleken dat deze kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten, zoals allergieën. Daarnaast bevat een reguliere zonnebrand andere synthetische stoffen, zoals aluminium, parabenen en sulfaten, maar ook microplastics. Deze niet-natuurlijke stoffen worden ook wel hormoonverstoorders genoemd en wil je liever vermijden. Ze kunnen leiden tot hormonale problemen, zoals oestrogeen dominantie en PMS.

Minerale zonnefilters

Een natuurlijke zonnebrand daarentegen is gemaakt van natuurlijke, minerale zonnefilters die wel veilig zijn om te gebruiken. Zo is het beter voor jouw gezondheid, maar ook voor onze omgeving en onze oceanen. De gifstoffen in reguliere zonnebrand komen namelijk ook in onze oceanen terecht waar ze de zeedieren en de koraalriffen kunnen aantasten. Bescherm jezelf en het milieu dus liever met een natuurlijke zonnebrand, zoals van het duurzame merk Lavera

Zonbescherming en de zonnebank

Moet je eigenlijk ook zonbescherming gebruiken onder de zonnebank? Als je gebruik maakt van de zonnebank, is een zonnebrandproduct met een beschermingsfactor niet nodig. Toch is een goede bescherming onder de zonnebank wel aan te raden. Het is dan van belang om je in de zonnestudio goed te laten adviseren over het type zonnebank dat het meest geschikt is voor jouw huid. Zo verminder je de kans op verbranding van de huid. Als je onder de zonnebank gaat, kun je beter geen make-up en geen parfum gebruiken. Bescherm daarnaast jouw ogen met een speciaal zonnebankbrilletje. Volg altijd het advies op van de zonnebank. 

Is de zonnebank veilig voor de huid?

Kun je veilig gebruik maken van de zonnebank? Net als bij de echte zon, is ook te veel en onbeschermd zonnen onder de zonnebank niet gezond voor de huid. Wat is het verschil tussen de zon en de zonnebank? Ze lijken veel op elkaar, er is alleen een klein verschil in straling; zonlicht bestaat voornamelijk uit UVA straling en een klein beetje UVB straling. De zonnebank geeft grotendeels UVA straling af en weinig of geen UVB straling. Het is altijd van belang om een zonnebankkuur op te bouwen op advies van de adviseur in de zonnestudio. Na het gebruik van de zonnebank is het ook belangrijk om de huid goed te verzorgen met een hydraterende lotion. Zo kun je uitdroging van de huid helpen voorkomen. Win advies in van een dermatoloog als je een huidaandoening hebt, maar ook als je last hebt van sproeten, pigmentvlekken of moedervlekken. Komt huidkanker voor in jouw familie? Dan kun je de zonnebank beter niet gebruiken.