Aanbevolen hoeveelheid

De aanbevolen hoeveelheid vitamine A per dag is voor mannen en vrouwen verschillend. Volwassen mannen hebben per dag zo’n 800 microgram nodig en volwassen vrouwen hebben 680 microgram nodig. Voor zwangere vrouwen en kinderen is de aanbevolen hoeveelheid anders. De tabel hieronder laat duidelijk zien hoeveel vitamine A nodig is per dag per categorie.

vitamine A
Bron: ivg-info.nl

Vitamine A tekort

Er is sprake van een vitamine A tekort als je minder vitamine A binnenkrijgt dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Wanneer iemand een langere tijd geen voedingsmiddelen eet met vitamine A dan kan er een tekort ontstaan. Je kan dit herkennen aan een verminderde weerstand, een droge/schilferige huid of problemen met het gezichtsvermogen. Dit laatste zie je alleen bij een ernstige vitamine A tekort. Het is belangrijk dat je dan meer vitamine A binnenkrijgt. Dit kan door vitamine A supplementen in te nemen of door voeding te eten waar veel vitamine A in zit. Hier lees je waar vitamine A allemaal in zit.

Teveel vitamine A 

Het is aan de andere kant ook mogelijk dat je teveel vitamine A kan binnenkrijgt. Een vitamine A overdosis kan bij zwangere vrouwen gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind.. Gelukkig komt een teveel aan vitamine A niet vaak voor. Lees hier meer over vitamine A tijdens de zwangerschap