Vitamine A (retinol) is belangrijk voor de huid, het is goed voor het gezichtsvermogen en het ondersteunt je immuunsysteem. Ook als je zwanger bent is vitamine A belangrijk. Maar wat zijn de gezonde keuzes? Hoeveel vitamine A mag je binnenkrijgen tijdens de zwangerschap? En kun je sommige voedingsmiddelen beter vermijden tijdens de zwangerschap? Je leest er hier meer over!

Vitamine A en zwanger worden

Er zijn veel vrouwen die vitamine A supplementen slikken in de periode dat ze zwanger willen worden. In deze supplementen zit het stofje betacaroteen. Betacaroteen wordt ook wel pro-vitamine A genoemd. Ons lichaam maakt zelf vitamine A aan van betacaroteen. Dit is volkomen veilig, omdat je lichaam nooit meer van deze vitamine aanmaakt dan nodig. 

Vitamine A tijdens de zwangerschap

Vitamine A is een vetoplosbare vitamine dat belangrijk is voor huid, het is goed voor de slijmvliezen en het helpt om normaal te kunnen zien. De aangeraden hoeveelheid vitamine A voor zwangere vrouwen is 800 microgram per dag. Maar een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Om die reden wordt afgeraden om supplementen te slikken met vitamine A als je zwanger bent.

Teveel vitamine A tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap en als je borstvoeding geeft is je behoefte aan vitamine A verhoogd voor de groei van je baby. Echter, teveel vitamine A (meer dan 3.000 microgram) kan schadelijk zijn voor je (ongeboren) kindje. Zwangere vrouwen moeten daarom voorzichtig zijn met producten waar veel vitamine A in zit en dan vooral leverproducten. Lever, (smeer)leverworst, levertraan en paté bevatten namelijk veel vitamine A. Daarnaast zit er ook vitamine A in dierlijke producten als vlees, vis, melk, kaas en eieren.