Braken bij de kat

Als uw kat overgeeft kan dit door heel veel verschillende oorzaken komen. Van heel onschuldig zoals te snel eten, tot ernstig zoals nierproblemen of een maagtumor. De oorzaak van braken is meestal niet af te leiden van het braken zelf, maar wordt duidelijk door andere symptomen die de kat heeft. Maar wat is braken nu eigenlijk precies?

Braken of regurgiteren

Actief braken kan verward worden met regurgiteren. Deze twee processen lijken erg op elkaar. Braken is een actief, reflexmatig proces, dat optreedt onder invloed van de hersenen. De buikspieren spannen zich herhaaldelijk aan, de kat gaat speekselen, en loos slikken. Regurgiteren gebeurt passief. Dat wil zeggen dat er geen reflex optreedt vanuit de hersenen, maar dat maag- of slokdarminhoud weer terugkomt onder invloed van een lage houding van kop en hals. Er is dan meestal sprake van een mechanische belemmering in de slokdarm of de maaguitgang.

Bij chronisch braken (langer dan 7 dagen), waarvoor geen duidelijke reden is zoals voer naar binnen schrokken, is er ook aanvullend onderzoek bij uw dierenarts nodig.

Piet Hellemans - Veterinair consultant en freelance dierenarts

Een haarbal…Of iets ernstigers?

Omdat braken (net zoals niet eten) een verschijnsel is dat bij ontzettend veel ziekten past is het moeilijk iets te zeggen over de ernst. Katten braken over het algemeen regelmatig een haarbal uit, hierbij zijn ze niet ziek en gaan ze van tevoren gras eten. Dit is geen braken om u zorgen over te maken. Sommige katten eten zo gulzig dat ze vaak vlak na het eten overgeven. U kunt dan aan het braaksel zien dat de kat nauwelijks gekauwd heeft.
Wanneer u echt alert moet worden op eventuele ernstige zaken is wanneer uw kat ineens vaak gaat braken en daarbij ook sloom wordt of niet meer eet. Het kan zijn dat uw kat een vreemd voorwerp opgegeten heeft, of dat er een afknelling in de darmen is ontstaan (invaginatie).
Bij chronisch braken (langer dan 7 dagen), waarvoor geen duidelijke reden is zoals voer naar binnen schrokken, is er ook aanvullend onderzoek bij uw dierenarts nodig. Dit om bijvoorbeeld nier- en leverlijden, een allergie, of een chronische darmontsteking uit te sluiten.
Uw dierenarts wil waarschijnlijk graag weten hoe het braaksel eruit zien, dus wat de kat precies opbraakt en hoe vaak en op welke momenten het braken gebeurd. Als uw kat veel braakt is het soms handig deze kenmerken van het braken even op papier bij te houden.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen