Je kat moet braken en je vraagt je misschien af wat er aan de hand is. Als je kat overgeeft, dan kan dat van alles zijn. Meestal is de oorzaak onschuldig. Je kat heeft bijvoorbeeld te gulzig zitten eten, of had last van een vastzittende haarbal. Toch kan de oorzaak van braken ook ernstiger zijn. In deze blog lees je alles over braken bij de kat. Ook lees je meer over de mogelijke oorzaken en wanneer jij alert moet zijn op een mogelijk ernstige oorzaak. 

Braken door een haarbal

Als katteneigenaar weet je bij je kat vaak wel te herkennen wanneer deze misselijk is of moet braken. Een haarbal komt tenslotte regelmatig voor. Je kat gaat bijvoorbeeld op zoek naar gras om te eten of je merkt dat je kat veelvuldig begint te slikken. Vaak zijn dit de eerste tekenen dat je kat misselijk is en dat er bijvoorbeeld een haarbal omhoog komt. Doordat katten zichzelf schoonlikken en het ingeslikte haar niet kunnen verteren, is het nodig om zo’n haarbal zo nu en dan uit te braken. Dit is niets om je zorgen over te maken.

Braken kat na eten

Een andere (onschuldige) reden dat katten soms moetn braken, is wanneer ze hun eten te snel opeten. Sommige katten eten zo gulzig dat ze vaak vlak na het eten overgeven. Je kunt dan aan het braaksel zien dat je kat nauwelijks gekauwd heeft. Ook dit is vervelend, maar wijst gelukkig niet op een ernstige oorzaak. 

Wanneer moet je opletten als je kat braakt?

Braken past (net zoals niet eten) bij veel verschillende ziekten. Dat maakt het moeilijk soms te herkennen wanneer er wél iets ernstigs aan de hand is. Vaak moet je vooral letten op ander afwijkend gedrag dat je huisdier vertoont. Als je kat ineens vaak gaat braken en daarbij ook sloom wordt of niet meer eet, dan is dat een reden om extra alert te zijn. Het kan zijn dat je kat een vreemd voorwerp opgegeten heeft, of dat er een beknelling in de darmen is ontstaan (invaginatie). In dit geval is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts.

Wanneer naar de dierenarts bij braken?

Ook wanneer je kat langer dan 7 dagen braakt en je geen aanwijsbare onschuldige oorzaak ziet, dan is dat een reden voor een bezoekje aan je dierenarts. Soms kan braken namelijk wijzen op iets ernstigers, zoals problemen met de nieren of lever, een allergie, of een chronische darmontsteking. Om dit te kunnen bepalen wil de dierenarts waarschijnlijk weten hoe het braaksel eruitziet. Het is misschien een beetje vervelend om te doen, maar als je kat veel braakt, dan kan het handig zijn om wat details bij te houden. Schrijf bijvoorbeeld op wat je kat opbraakt, hoe vaak en op welke momenten. Deze informatie kan de dierenarts gebruiken om te bepalen wat er scheelt.