Diarree kan gedefinieerd worden als een verandering in de consistentie, hoeveelheid en frequentie van ontlasting en is een heel duidelijk teken van een probleem in de darmen. Bij honden hoeft pas nader onderzoek gedaan te worden wanneer de hond 3 tot 4 dagen matige diarree vertoont. Omdat gezonde katten hun ontlasting meer uitdrogen dan honden is elke vorm van verandering van consistentie al abnormaal.

Kenmerken diarree

De diarree kan afkomstig zijn uit de dunne darm of de dikke darm, of er is sprake van een mengvorm. Dunne-darm diarree zorgt ervoor dat het dier grote hoeveelheden waterige diarree produceert. Dikke-darm diarree kenmerkt zich door kleine hoeveelheden zachte ontlasting, meerdere keren per dag. Soms kan er wat (vers) bloed meekomen, of slijm. Bij dikke-darm diarree heeft het dier vaak weinig controle over de ontlasting.

Oorzaken diarree bij de kat

Diarree kan heel snel ontstaan (uren tot dagen) en direct vrij ernstig worden. Dit heet acute diarree. Acute diarree stopt vaak vanzelf weer, maar door het heftige karakter kan het wel levensbedreigend zijn.

 

Oorzaken voor acute diarree zijn:

  • Bedorven voedsel eten, of iets van de straat eten.
  • Een virusinfectie. Voorbeelden zijn feline parvovirus (kattenziekte), coronavirus en rotavirus. Belangrijk is om na te gaan of de andere katten ook ziek zijn!
  • Parasitaire infecties. Giardia (infectie met een eencellige parasiet), wormen.
  • Een invaginatie: de dunne darm stulpt in de dikke darm. De kat moet hiervoor geopereerd worden.
  • Een vreemd voorwerp. De kat heeft iets opgegeten (honden doen dit veel vaker) dat nu ergens in het maag-darmkanaal vast zit.

 

Bij acute diarree is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de ernstige oorzaken en de wat onschuldige problemen. Als de kat nog eet, niet sloom is en geen koorts heeft, kan de behandeling volstaan met diarree-remmers. Als de toestand van het dier verandert moet er snel weer naar de kat gekeken worden!

Diarree kan ook voor langere tijd bestaan (10 dagen), of iedere keer verdwijnen en weer terugkomen. In dit geval spreken we van chronische diarree. Chronische diarree kan een heel lastig probleem zijn. De oorzaken zijn erg verschillend van die van acute diarree.

Oorzaken voor chronische diarree zijn:

  • Chronische dunne darm ontstekingen
  • Parasieten: spoelwormen, lintwormen, giardia
  • Voedselallergie
  • Tumoren

 

De behandeling van diarree is symptomatisch (de diarree en de effecten ervan worden bestreden) en als de oorzaak gevonden wordt kan die in de meeste gevallen ook bestreden worden.

 

De doelen van symptomatische behandeling zijn:

  • Het maag-darmkanaal rust geven: voer kleine porties heel licht verteerbaar voer zoals rijst met gekookte kip
  • De vloeistofbalans in het dier moet onderhouden worden: als het dier uitgedroogd lijkt te raken is een infuus soms nodig
  • Het voorkomen van een bloedvergiftiging bij (secundaire) bacteriële infecties: hiervoor moet een antibioticum gekozen worden dat passend is bij de soort bacterie waarvan de dierenarts denkt dat die een rol speelt.