Hoesten bij de kat

Katten hebben niet vaak last van hoest. Een kat die hoest kan hier ook andere verschijnselen bij hebben, zoals koorts, neusuitvloeiing, benauwdheid, of bijgeluiden bij de ademhaling. Hoesten kan bij de kat ook een verschijnsel zijn van een probleem dat niet in de luchtwegen ligt. Druk van buitenaf, zoals een vergroot hart of een tumor, kan ook de longen prikkelen om te gaan hoesten.

De aard van de hoest

Hoesten kan in buien komen, of de kat kan alleen af en toe kuchen. De aard van de hoest zegt veel over de oorzaak er van. Hoesten wordt bij katten niet altijd als zodanig herkend en wordt wel eens met braken verward. Dit door de typische houding die de kat aanneemt tijdens het hoesten: met de poten uit elkaar en de borst tegen de grond en de hals gestrekt. De hoest klinkt vaak droog en schrapend.

De meest voorkomende ziekten waarbij katten gaan hoesten:

  • Allergische bronchitis: Dit komt relatief vaak voor bij katten en is te vergelijken met astma bij de mens. De kat reageert (aanvalsgewijs) allergisch op allerlei stoffen in de lucht zoals pollen, stof, en sigarettenrook. Door de chronische ontstekingsreactie in de longen vinden er veranderingen plaats aan het longweefsel en vormt er veel slijm. De veranderingen aan het weefsel kunnen uiteindelijk voor luchtwegvernauwing zorgen. Tussen hoestaanvallen door kan de kat geheel normaal functioneren. De diagnose wordt gesteld op basis van het lichamelijk onderzoek in combinatie met een röntgenfoto. De ziekte is te onderdrukken met corticosteroïden, die het immuunsysteem remmen. Dit is slechts symptoombestrijding. Het belangrijkste is de kat uit de buurt te houden van stoffen die een aanval lijken op te wekken.
  • Hartworm: katten kunnen geïnfecteerd raken met hartworm. Ze vermageren langzaam, worden wat stiller en hebben minder eetlust. Een kat die minder eetlust heeft en hoest moet beslist naar de dierenarts. De hartworm doden is niet zonder risico.
  • Infecties in de luchtwegen zoals longontsteking of ontsteking van de keel en luchtpijp
  • Hartproblemen: beginnend longoedeem door hartfalen zorgt ook dat de kat gaat hoesten. Er komt steeds meer vocht in de longen, dat de kat probeert uit te hoesten.
Omdat katten niet snel hoesten is het verstandig u bekend te maken met hoe een hoestende kat eruit ziet. U kunt bijvoorbeeld een filmpje opzoeken op internet. Ga met een kat die hoest altijd naar de dierenarts, de meeste oorzaken van hoest gaan niet vanzelf over.

Alle producten voor 'Producten voor hoestende katten'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen