Wanneer je COPD hebt, ben je een risicogroep voor de griep of influenza. Waarom dit is en of de griepprik voor jou aan te bevelen is, lees je hieronder.
Wat is COPD?
COPD (Chronische obstructieve longziekte) is de naam voor een groep longaandoeningen waarbij het moeilijk is om lucht uit de longen te ademen. Wat COPD is, wat het kan veroorzaken en wat de symptomen van COPD zijn worden hieronder uitgelegd.
Wat is COPD en welke ziektebeelden vallen hieronder?
Bij chronische obstructieve longziekte (COPD) kan de lucht niet gemakkelijk uit de longen stromen, omdat deze luchtstroom wordt belemmerd. COPD is een veel voorkomende aandoening die vooral voorkomt bij volwassenen van middelbare leeftijd of ouder die roken of gerookt hebben. Ook banen waarbij mensen worden blootgesteld aan stof dampen en chemicaliën verhogen het risico op COPD, evenals borstklachten of astma in de kindertijd.
COPD omvat langdurige (chronische) bronchitis en emfyseem. Bij beide aandoeningen worden de luchtwegen vernauwd. Hierdoor wordt het moeilijker om lucht in en uit te ademen en kunnen de longen minder goed zuurstof opnemen en kooldioxide afvoeren. Je luchtwegen zijn bekleed met spieren en elastisch weefsel. In een gezonde long trekt het verende weefsel tussen de luchtwegen aan de luchtwegen om ze open te houden.
Wanneer je COPD hebt is het belangrijk om gezond te blijven. Wellicht kunnen onze vitamines en supplementen daaraan bijdragen:
Wat zijn de symptomen van COPD?
De symptomen van COPD zijn onder andere:
- Gemakkelijk kortademig worden bij alledaagse dingen, zoals een wandeling maken of het huishouden doen
- Een hoest die lang aanhoudt
- Piepende ademhaling
- Meer slijm ophoesten dan normaal.
Deze symptomen kunnen voortdurend aanwezig zijn, maar kunnen ook optreden of verergeren als je een infectie hebt of als je rook of dampen inademt.
Invloed van griep bij COPD
Veel patiënten met COPD krijgen één of meer plotselinge verslechteringen van hun klachten per jaar. Deze zogenaamde exacerbaties zorgen voor een versnelde achteruitgang van de longfunctie en een vermindering van de kwaliteit van leven. Deze exacerbaties worden vaak veroorzaakt door infectie door virussen, waaronder het griepvirus. Een COPD-patiënt die het griepvirus oploopt heeft een toegenomen kans op een ziekenhuisopname of zelf sterfte. Preventie en vroegtijdige behandeling van exacerbaties zijn daarom belangrijke doelen bij de behandeling van COPD.
Vermoed je een luchtweginfectie en dreigt daardoor een exacerbatie? Of doet zich een plotselinge verergering van benauwdheid of kortademigheid en/of toename van hoestklachten voor? Dan is het belangrijk dat je snel mogelijk contact opneemt met de huisarts. Vaak zal deze de dosering van de medicijnen willen aanpassen of tijdelijk medicatie willen toevoegen.
Invloed van het influenzavirus bij stabiele COPD?
Onze longen zijn aan de binnenkant bekleed met een slijmvlies dat bescherming biedt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Bij personen met gevoelige longen, zoals vaak bij rokers het geval is, leidt blootstelling aan geïnhaleerde schadelijke deeltjes en gassen tot een ontsteking van het longslijmvlies. Virussen die via de lucht worden overgedragen, waaronder het griepvirus, kunnen zich innestelen in de oppervlakkige cellen in de longen. Daar vermenigvuldigen ze zich. Dit veroorzaakt de vernietiging en het afsterven van deze cellen. De doorlaatbaarheid van het slijmvlies neemt hierdoor toe en andere ziekmakende bacteriën, virussen en irriterende stoffen krijgen de kans erin door te dringen. Via het afweersysteem komt een ontstekingsreactie op gang die zorgt voor een hypergevoeligheid van de longen. Deze hypergevoeligheid veroorzaakt de vernauwing van de luchtwegen bij COPD-patiënten.
Biedt de griepprik genoeg bescherming?
Jaarlijks krijgen groepen met een vergroot risico’s op complicaties van de griep, een uitnodiging voor de griepprik. Hieronder bevinden zich ook patiënten met een chronische longziekte, zoals COPD. Griepvaccinatie biedt geen volledige bescherming tegen de griep. Het vermindert de kans op een ziekenhuisopname met ongeveer een derde. De kans op overlijden door de griep wordt met ongeveer de helft verminderd.
Krijg je ondanks de griepprik toch griep, dan verloopt deze over het algemeen milder. Ter verlichting van de klachten bij griep zijn er verschillende zelfzorgmiddelen te koop. Veel mensen hebben het idee dat ze kort nadat ze de griepprik hebben gekregen juist een grotere kans op griep hebben. Uit onderzoek dat hiernaar is gedaan, is dit niet gebleken. De griepprik geeft hooguit wat plaatselijke klachten op de injectieplaats. De griepprik kan dus van harte worden aanbevolen.