COPD en griep

Griep of influenza is gevaarlijk bij COPD. Waarom is dat? En is een griepprik voor u aan te bevelen? Lees hier over COPD, griep en de griepprik.

Griep bij COPD

Veel patiënten met COPD krijgen één of meer plotselinge verslechteringen van hun klachten per jaar. Deze zogenaamde exacerbaties zorgen voor een versnelde achteruitgang van de longfunctie en een vermindering van de kwaliteit van leven. De verslechteringen slokken meer dan de helft van de gezondheidzorgkosten voor COPD op.

Infecties door virussen, waaronder het griepvirus, zijn een belangrijke oorzaak van exacerbaties, toegenomen ziekte en sterfte bij patiënten met COPD. Tijdens het jaarlijkse virusseizoen lopen patiënten met COPD een groter risico op ziekenhuisopname, onafhankelijk van hun leeftijd of de ernst van de COPD. Preventie en vroegtijdige behandeling van exacerbaties zijn daarom belangrijke doelen bij de behandeling van COPD.

Vermoedt u een luchtweginfectie en dreigt daardoor een exacerbatie? Of doet zich een plotselinge verergering van uw benauwdheid of kortademigheid en/of toename van hoestklachten voor? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts. Vaak zal deze de dosering van uw medicijnen willen aanpassen of tijdelijk medicatie willen toevoegen.

Tijdens het virusseizoen lopen COPD-patiënten een groter risico op ziekenhuisopname.

Wat doet het influenzavirus bij stabiele COPD?

Uw longen zijn aan de binnenkant bekleed met een slijmvlies dat bescherming biedt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Bij personen met gevoelige longen, zoals vaak bij rokers het geval is, leidt blootstelling aan geïnhaleerde schadelijke deeltjes en gassen tot een ontsteking van het longslijmvlies.

Virussen die via de lucht worden overgedragen, waaronder het griepvirus, kunnen zich innestelen in de oppervlakkige cellen in de longen. Daar vermenigvuldigen ze zich. Dit veroorzaakt de vernietiging en het afsterven van deze cellen. De doorlaatbaarheid van het slijmvlies neemt hierdoor toe en andere ziekmakende bacteriën, virussen en irriterende stoffen krijgen de kans erin door te dringen. Via uw afweersysteem komt een ontstekingsreactie op gang die zorgt voor een hypergevoeligheid van de longen. Deze hypergevoeligheid veroorzaakt de vernauwing van de luchtwegen bij COPD patiënten.

De rol van het influenzavirus bij COPD exacerbaties

Virussen zijn niet alleen betrokken bij het ontstekingsproces in de longen bij stabiele COPD, ze kunnen ook plotselinge verergering van de klachten, een zogenaamde exacerbatie, geven. Luchtwegvirussen zijn de belangrijkste oorzaak van deze exacerbaties. Infecties met virussen, zoals het griepvirus, veroorzaken overmatige ziekte en sterfte bij COPD en hebben mogelijk invloed op de verergering van de ziekte. Uit onderzoek blijkt dat het aantal ziekenhuisopnames vanwege acute exacerbaties van COPD aanmerkelijk hoger is in dan buiten het griepseizoen. Dit geldt voor mensen die geen griepprik hebben gehad.

De griepprik, de beste bescherming bij COPD

De jaarlijkse griepprik wordt aangeraden voor alle patiënten die een vergroot risico op ernstige complicaties hebben van de griep. Hieronder bevinden zich ook patiënten met een chronische longziekte, zoals COPD. Griepvaccinatie biedt geen volledige bescherming tegen de griep. Het vermindert de kans op een ziekenhuisopname met ongeveer een derde. De kans op overlijden door de griep wordt met ongeveer de helft verminderd.

Toch griep met de griepprik?

Krijgt u ondanks de griepprik toch griep, dan verloopt deze over het algemeen milder. Ter verlichting van de klachten bij griep zijn er verschillende zelfzorgmiddelen te koop. Veel mensen hebben het idee dat ze kort nadat ze de griepprik hebben gekregen juist een grotere kans op griep hebben. Uit onderzoek dat hiernaar is gedaan, is dit niet gebleken. De griepprik geeft hooguit wat plaatselijke klachten op de injectieplaats. De griepprik kan dus van harte worden aanbevolen.

Alle producten voor 'Griep & Verkoudheid'


Bekijk producten (278)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen