Eczeem

 1. Contacteczeem door cosmetica

  Contacteczeem door cosmetica

  Contacteczeem kan veroorzaakt worden door een contactallergie of door irriterende stoffen die inwerken op de huid. Cosmetica kunnen irriterend werken, maar je kunt er ook echt allergisch voor zijn.

  Wat is contacteczeem?

  Eczeem is een huiduitslag. De huid is daarbij ontstoken. Bij contacteczeem komt de oorzaak ‘van buitenaf’, door stoffen waarmee je in aanraking komt. Contacteczeem kan veroorzaakt worden door een contactallergie of door irriterende stoffen, zoals oplosmiddelen en zepen die inwerken op de huid. Contacteczeem komt in meer dan 80 procent van de gevallen

  Lees meer »
 2. Eczeem in de zomer

  Eczeem in de zomer

  De zomer is vaak een prettige periode voor mensen met eczeem. Door de hogere luchtvochtigheid en de zon kunnen de huidklachten behoorlijk verminderen. Toch is het ook oppassen geblazen in de zomer. Met de volgende tips kom je het beste de zomer door met eczeem.

  Tips bij eczeem en de zon

  • Laat de huid aan de zon wennen; begin met vijf tot tien minuten in de zon en bouw dit langzaam op.
  • Bescherm de huid tegen verbranding met bedekkende kleding en een goede zonnebrandcrème.
  Lees meer »
 3. Eczeem en erfelijkheid

  Eczeem en erfelijkheid

  Eczeem is een huiduitslag. Er zijn meerdere oorzaken van eczeem; naast omgevingsfactoren spelen ook genetische factoren een rol.

  Constitutioneel eczeem

  Constitutioneel eczeem, ook atopisch eczeem genoemd, is aangeboren; de aanleg voor dit eczeem is genetisch bepaald. De ernst waarmee het optreedt, is echter ook van andere factoren afhankelijk. Voeding, huisstof en huidverzorging kunnen een rol spelen bij eczeemklachten. De meeste mensen met eczeem hebben aanleg voor allergie: het lichaam reageert overgevoelig op bepaalde stoffen en prikkels uit de
  Lees meer »
 4. Eczeem en schaamte

  Eczeem en schaamte

  Sommige mensen met eczeem schamen zich voor hun huid. Ze zijn bang dat anderen het vies of lelijk vinden. Of dat ze denken dat ze besmet kunnen raken, terwijl de aandoening niet besmettelijk is.

  Eczeem

  Bij eczeem vertoont de huid roodheid, zwelling, schilfers, puistjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Bovendien jeukt de huid in bijna alle gevallen. Hoewel eczeem ongevaarlijk is, kan het je leven flink beïnvloeden.

  Lees meer »
 5. Wat is eczeem?

  Wat is eczeem?

  Simpel gezegd is eczeem een huiduitslag. Bij eczeem vertoont de huid roodheid, zwelling, schilfers, puistjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Bovendien jeukt de huid in bijna alle gevallen. De aandoening is niet besmettelijk.

  Kinderen en constitutioneel eczeem

  Waarom de een wel eczeem krijgt en de ander niet is onduidelijk. Wel is duidelijk dat de meeste kinderen met eczeem aanleg hebben voor allergie.

  Een vorm van eczeem die veel bij kinderen voorkomt is constitutioneel eczeem. Bij kinderen onder de twee jaar ontstaat dit vooral in het gezicht en op het hoofd; dit laatste heet ook wel dauwworm. Bij baby’s en dreumesen komt eczeem ook veel voor op de ellebogen, knieën en het bovenlichaam. Na het tweede jaar ontstaat eczeem vooral in de elleboog- en knieholten en op de polsen en enkels.

  De klachten bij constitutioneel eczeem nemen in veel gevallen na het dertiende jaar af. De meeste kinderen met constitutioneel eczeem hebben aanleg voor allergie.

  Lees meer »
 6. Eczeem bij baby's en kinderen

  Eczeem bij baby's en kinderen

  Eczeem kan erg vervelend zijn voor uw kleintje. Roodheid, schilfering, jeuk; het zijn allemaal verschijnselen van eczeem. De aanleg voor eczeem is al bij de geboorte aanwezig. In welke mate je kind eczeem ontwikkelt, heeft niet alleen te maken met aanleg. Ook externe factoren zoals voeding, omgeving en huidverzorging hebben invloed op eczeem.

  Hoe is eczeem te herkennen?

  Kinderen met eczeem hebben vaak een droge huid met kloofjes en rode plekken. Rond de mond en neus hebben ze juist een blekere huid. Indien eczeem in de babytijd ontstaat, uit zich dat vaak achter de oren,
  Lees meer »