Eczeem is een huiduitslag. Er zijn meerdere oorzaken van eczeem; naast omgevingsfactoren spelen ook genetische factoren een rol.

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem, ook atopisch eczeem genoemd, is aangeboren; de aanleg voor dit eczeem is genetisch bepaald. De ernst waarmee het optreedt, is echter ook van andere factoren afhankelijk. Voeding, huisstof en huidverzorging kunnen een rol spelen bij eczeemklachten. De meeste mensen met eczeem hebben aanleg voor allergie: het lichaam reageert overgevoelig op bepaalde stoffen en prikkels uit de omgeving. Allergie komt in families vaak bij meerdere personen voor.
De meeste mensen met eczeem hebben aanleg voor allergie.

Erfelijkheid

Ongeveer 70 procent van de mensen met constitutioneel eczeem heeft familieleden met eczeem, astma of hooikoorts. Deze aandoeningen vallen samen met constitutioneel eczeem binnen het zogenoemde atopisch syndroom. Het atopisch syndroom is de combinatie van astma, neusklachten door allergie (allergische rhinitis) en/of allergische bindvliesontsteking van het oog (allergische conjunctivitis), voedselallergie en constitutioneel eczeem bij één persoon of binnen één familie.

Ongeveer 20 procent van de Nederlanders heeft een atopische constitutie. De kans dat een kind een atopische constitutie heeft, is 10 tot 40 procent wanneer één ouder dit heeft en 50 tot 80 procent wanneer beide ouders dit hebben. Het hebben van een atopische constitutie betekent niet dat er daadwerkelijk sprake is van een allergische aandoening. Het krijgen van klachten is namelijk van meerdere factoren afhankelijk.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kind ook eczeem krijgt?

  • Rook niet tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
  • Stel je kind niet bloot aan tabaksrook.
  • Geef bij voorkeur vier tot zes maanden uitsluitend borstvoeding.
  • Voed je kind met hypoallergene flesvoeding wanneer borstvoeding niet mogelijk is.
  • Start bijvoeding het liefst pas vanaf zes maanden.
Komt eczeem in de familie voor? Geef hypoallergene flesvoeding wanneer borstvoeding niet mogelijk is.

Eczeem en astma

Soms komt eczeem voor in combinatie met astma. Uit onderzoek is gebleken dat kindereczeem een goede voorspeller is van wie astma krijgt op latere leeftijd. Ook zijn er aanwijzingen dat het voorkomen en het behandelen van kindereczeem op jonge leeftijd mogelijk de hardnekkigheid van astma kan verminderen en de ontwikkeling van astma op latere leeftijd kan voorkomen.