Wat is eczeem?

Simpel gezegd is eczeem een huiduitslag. Bij eczeem vertoont de huid roodheid, zwelling, schilfers, puistjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Bovendien jeukt de huid in bijna alle gevallen. De aandoening is niet besmettelijk.

Kinderen en constitutioneel eczeem

Waarom de een wel eczeem krijgt en de ander niet is onduidelijk. Wel is duidelijk dat de meeste kinderen met eczeem aanleg hebben voor allergie.

Een vorm van eczeem die veel bij kinderen voorkomt is constitutioneel eczeem. Bij kinderen onder de twee jaar ontstaat dit vooral in het gezicht en op het hoofd; dit laatste heet ook wel dauwworm. Bij baby’s en dreumesen komt eczeem ook veel voor op de ellebogen, knieën en het bovenlichaam. Na het tweede jaar ontstaat eczeem vooral in de elleboog- en knieholten en op de polsen en enkels.

De klachten bij constitutioneel eczeem nemen in veel gevallen na het dertiende jaar af. De meeste kinderen met constitutioneel eczeem hebben aanleg voor allergie.

Voedselallergie en eczeem

Heeft uw kind van jonger dan twee ernstig eczeem? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Soms kan onderzoek naar voedselallergie nodig zijn.

Eczeem - oorzaak en behandeling

Soms veroorzaakt een bepaalde stof, zoals parfum in cosmetica of wasmiddel, eczeem. Het is vaak lastig om erachter te komen welke stof het eczeem veroorzaakt. Mensen met eczeem hebben vaker last van hooikoorts en astma dan andere mensen. Met medicijnen, zoals corticosteroïdcrèmes op recept van de arts, gaat eczeem niet over maar kunt u de klachten wel verminderen.

Maatregelen om eczeem te beperken:

  • Probeer niet te krabben; dit verergert het eczeem. Bovendien raakt de huid dan beschadigd.
  • Om schade door onbewust krabben te verminderen is er speciale anti-krabkleding te koop.
  • Voorkom dat de huid uitdroogt; ga niet te lang in bad of onder de douche en zorg dat het water niet te warm is. U kunt badolie in het bad doen en uzelf na het wassen of douchen insmeren met een vette crème of zalf. Gebruik liever geen zeep, badschuim of douchegel.
  • Draag luchtige, liefst katoenen kleding.
  • Vermijd stress; dit kan het eczeem verergeren.

Alle producten voor 'Antikrabkleding van Sansita'

Bekijk alle producten >

Voorkom dat de huid uitdroogt

Voorkom dat de huid uitdroogt met de tips op. Zie onze tekst over droge huid.

Alle producten voor 'Droge huid'


Bekijk producten (87)

Voorkom dat de huid uitdroogt; U kunt badolie in het bad doen en uzelf na het wassen of douchen insmeren met een vette crème of zalf.

Alle producten voor 'Eczeem en huidirritatie'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen