Eczeem is huiduitslag dat in verschillende vormen voorkomt. Eczeem ontstaat vaak als reactie op een ontsteking in het lichaam of op de huid. Zo kan het een gevolg zijn van schadelijke invloeden waarmee de huid in contact is geweest. Daarnaast kan eczeem ontstaan door een verminderde weerstand of door een allergie. Je kunt eczeem herkennen aan bijvoorbeeld een rode huid, maar ook aan een geïrriteerde of gezwollen huid. Hoewel eczeem heel vervelend kan zijn, is het niet besmettelijk. Zowel volwassenen als kinderen kunnen last krijgen van eczeem. Het kan ontstaan op verschillende delen van het lichaam, zoals op de handen en de hoofdhuid, maar ook kan eczeem bovenlip ontstaan. Wat zijn de oorzaken van eczeem? En hoe kun je het verhelpen en voorkomen? In dit blogartikel lees je meer over eczeem, ook bij kinderen.

Hoe kun je eczeem herkennen?

Bij eczeem vertoont de huid afwijkende reacties, zoals roodheid, zwelling en schilfers. Daarnaast kunnen er puistjes, blaasjes, korstjes of kloofjes ontstaan. Vaak is er ook sprake van een jeukende huid. Eczeem komt voornamelijk voor op handen, voeten en ellebogen, maar ook op het gezicht of de hoofdhuid kan eczeem ontstaan. 

Hoe ontstaat eczeem?

De exacte oorzaken van eczeem zijn moeilijk te benoemen. Er zijn zowel interne als externe factoren die een rol spelen bij het ontstaan van eczeem. Als kinderen eczeem krijgen, speelt het hebben van een allergie wel vaak een rol, bijvoorbeeld een voedselallergie, zoals een gluten allergie of een pinda allergie. Mensen met astma of hooikoorts blijken gevoeliger te zijn voor het krijgen van eczeem. 

 

Externe oorzaken

Eczeem kan ontstaan doordat de huid in contact is geweest met bepaalde irriterende stoffen. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakmiddelen, parfum of niet-natuurlijke ingrediënten in verzorgingsproducten, zoals handzeep. Daarnaast kan huiduitslag ontstaan als gevolg van warmte of sterke temperatuurverschillen. Een andere mogelijke oorzaak van eczeem waar we misschien niet snel bij stil staan is stress. Steeds vaker wordt de link gelegd van stress met het ontstaan van huidproblemen, zoals eczeem, maar ook psoriasis.  

 

Interne oorzaken

Eczeem kan echter ook ontstaan als gevolg van verstoringen in het lichaam. We spreken dan van interne factoren. Oorzaken van eczeem zijn dan bijvoorbeeld:

  • Voedselallergie
  • Verstoorde darmflora
  • Verminderde weerstand
  • Tekort aan voedingsstoffen
  • Verstoorde hormoonbalans

Constitutioneel eczeem bij kinderen

De vorm van eczeem dat vaak bij kinderen voorkomt is constitutioneel eczeem oftewel atopisch eczeem. Bij kinderen jonger dan twee jaar is er meestal sprake van eczeem in het gezicht of op het hoofd. Eczeem op het hoofd wordt ook wel dauwworm genoemd. Eczeem bij baby’s en dreumesen komt vaak voor op de ellebogen, de knieën en het bovenlichaam. Bij kinderen boven de twee jaar is er vaak sprake van eczeem in de elleboog- en knieholten en op de polsen en de enkels. Na het dertiende jaar nemen de klachten bij constitutioneel eczeem vaak af. Eczeem bovenlip komt ook voor bij kinderen. Het is gebleken dat de meeste kinderen met constitutioneel eczeem gevoelig zijn voor een allergie, zoals een voedselallergie. Dit kan worden vastgesteld aan de hand van onderzoek. Als jouw kind jonger dan twee jaar ernstige eczeem heeft, is het van belang om een afspraak te maken met de huisarts. 

Hoe kun je eczeem behandelen?

Er bestaan medicijnen tegen eczeem, zoals corticosteroïdcrèmes, verkrijgbaar op recept van de huisarts. Eczeem zal hiermee niet overgaan, wel kunnen de klachten worden verminderd. Het is echter raadzaam om de mogelijke oorzaken van eczeem te achterhalen voor een geschikte aanpak van eczeem. Op deze manieren kun je eczeem helpen verminderen:

 

  • Laat de huid zoveel mogelijk met rust en probeer niet te krabben, want dit kan het eczeem doen verergeren. Je kunt eventueel speciale anti-krab kleding aanschaffen om onbewust krabben te helpen verminderen.
  • Voorkom uitdroging van de huid en gebruik alleen natuurlijke huidverzorging. De huid met eczeem heeft vette producten nodig, zoals een vette crème of zalf. Je kunt ook een natuurlijke olie gebruiken. Bij eczeem is namelijk vaak sprake van een extreem droge huid. 
  • Vermijd producten met chemische toevoegingen, zoals SLS en parabenen dat in veel zepen en douchegels zit. Gebruik een sulfaatvrije shampoo.
  • Vermijd hete temperaturen in bad, douche of sauna. 
  • Draag bij voorkeur katoenen kleding zodat de huid beter zal kunnen ademen. 
  • Versterk het immuunsysteem door gezonder te eten en beter te slapen.
  • Houd de darmen gezond met voeding, beweging en ontspanning.
  • Verminder stress, want het kan eczeem doen verergeren.