Onder luchtwegproblemen vallen alle aandoeningen die met de neus, keel, luchtpijp en longen van de hond te maken hebben. Deze aandoeningen kunnen infectieus zijn, zoals bijvoorbeeld een longontsteking, maar ook erfelijke afwijkingen aan de luchtpijp of neus zorgen voor symptomen als benauwdheid en verminderd uithoudingsvermogen. Er zijn veel symptomen die met luchtwegproblemen te maken kunnen hebben en dan zijn er ook nog verschillende hondenrassen die bepaalde aandoeningen vaker krijgen. Denk hierbij aan honden met een korte platte snuit (brachycephale hondenrassen).

Welke groepen van luchtwegproblemen zijn er?

Grofweg onderscheiden we de problemen aan voorste luchtwegen (neus, keel, en luchtpijp) en diepere luchtwegen (achterste longdelen).

Daarna zijn de luchtwegproblemen in te delen in de volgende groepen:

  • Infecties, een bacterie, schimmel, virus of parasiet veroorzaakt de klachten.
  • Vreemd voorwerp in de keel of luchtpijp
  • Erfelijke afwijkingen/vormveranderingen van de luchtwegen (te kleine neusgaten, of te lang verhemelte)
  • Tumoren
  • Allergie

Een voorbeeld van een luchtweginfectie is kennelhoest (infectieuze tracheobronchitis). Kennelhoest wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella bronchiseptica, door een virus of door een combinatie van beide. Honden kunnen elkaar besmetten via de uitademingslucht en via hoesten.

Hondenrassen met een hele platte snuit, zoals de bulldogs, kunnen lijden aan het brachycephaal obstructief syndroom (BOS).

Brachycephaal obstructief syndroom

Hondenrassen met een hele platte snuit, zoals de bulldogs, kunnen lijden aan het brachycephaal obstructief syndroom (BOS). Dit is een erfelijke afwijking die samen gaat met de extreme gezichtskenmerken van dit type honden. Het syndroom is een combinatie van één of meer van deze afwijkingen; vernauwde neusgaten, een te lang zacht gehemelte en een te nauwe luchtpijp. Alle drie deze kenmerken belemmeren de luchtstroom door de voorste luchtwegen. De honden moeten erg hun best doen om genoeg lucht binnen te krijgen voor hun zuurstofbehoefte. Ze maken snurkende en piepende geluiden bij het ademen. De ruimte die overblijft is zo nauw dat het vergelijkbaar is met door een rietje ademen. Het is mogelijk de neusgaten van de hond chirurgisch wat ruimer te maken en het gehemelte in te korten. Dit kan een groot verschil maken voor een hond die constant ademnood heeft en daardoor niet veel kan bewegen.