De ene hond heeft er altijd last van, de ander krijgt er last van wanneer ze ouder worden. Het is een lastig probleem: ontstoken ogen. Het is niet alleen vervelend, maar het kan ook een lastig probleem zijn om te verhelpen. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je wel kunt doen.

Oorzaken van conjunctivitis

De ogen zelf zijn meestal niet ontstoken, het zijn de oogleden die rood en dik worden. Dit heet conjunctivitis. De ogen gaan hierdoor tranen en vaak gaat er wat pus in de ooghoek zitten. Door de ontsteking kunnen de traanbuisjes ook dichtgedrukt worden

Er zijn meerdere oorzaken te bedenken voor een ontstoken oog. Meestal is niet precies te achterhalen of er een bacterie, virus of soms zelf schimmel in het oog zit. Ook kan het zo zijn dat de ontsteking van de oogleden een symptoom is van een infectieziekte. Een voorbeeld hiervan is de hondenziekte (of niesziekte bij de kat). Dit zal je op tijd herkennen, want dan heeft het dier last van meer verschijnselen dan alleen vieze ogen.

Ook kan een vies oog veroorzaakt worden door een verminderde aanmaak van traanvocht. Dan zijn niet alleen de ogen ontstoken, maar ook het hoornvlies raakt dan beschadigd. Dit gebeurt ook bij wimperharen die naar binnen gericht staan en over het hoornvlies krassen. Dit doet veel pijn, de hond zal het oog dichtgeknepen houden.

Honden met lange haren rond de ogen kunnen vaak last hebben van constant vieze ogen zonder dat daar echt ontstoken oogleden bij te zien zijn. De haren irriteren de oogleden chronisch en de oogleden blijven daardoor steeds wat nattig en soms toch wat ontstoken. De haren rond de ogen wat korter knippen, zodat ze niet in de ogen kunnen prikken kan hierbij helpen.

Hoe wordt de oogontsteking behandeld?

De dierenarts zal het oog grondig inspecteren en uitspoelen met lauwe zoutoplossing. Dit om uit te sluiten dat er vreemde voorwerpen onder de oogleden zitten.

De behandeling is gericht op de specifieke oorzaak en kan zowel topische als orale geneesmiddelen omvatten. Vaak zal er toch een oogzalf met antibioticum worden voorgeschreven. Deze zalf kun je thuis zelf in het oog aanbrengen. Sommige honden krijgen medicijnen die ontstekingsremmers bevatten, zoals oftalmologische prednisolon of dexamethason. 

Bij honden met secundaire conjunctivitis kunnen ook orale antibiotica of ontstekingsremmers worden gebruikt. Honden met de diagnose KCS hebben meestal medicijnen nodig zoals cyclosporine of tacrolimus om de traanproductie te stimuleren. Honden met ooglid- of wimperafwijkingen moeten chirurgisch worden gecorrigeerd.

Hoe kun je zalf aanbrengen bij de hond aanpakken?

 

  • Verwijder eerst eventuele viezigheid die om het oog heen zit met een schoon vochtig gaasje.
  • Pak met een hand de hond rondom de bek vast en til de kop een beetje omhoog.
  • Til het bovenooglid op en leg een streepje zalf op het onderooglid.
  • Laat het ooglid weer los, controleer of de zalf in het oog blijft zitten bij het knipperen.