Er zijn een aantal sporten waarbij nekblessures kunnen optreden. Wanneer de grens van de bewegingen wordt bereikt of spieren extreem worden belast, zoals bij judo of worstelen, maar ook bij sporten waarbij je geen blessures zou verwachten, zoals zwemmen. Bij de schoolslag, waarbij de zwemmer naar voren kijkt, vindt een behoorlijke achteroverbuiging van de nek plaats. Wanneer je dat langere tijd doet, kan dat irritatie van de nekgewrichten geven. Ook bij wielrennen zien we dit verschijnsel: je zit voorovergebogen op je fiets en kijkt vooruit, want je wilt geen ongelukken maken!

Nekblessures voorkomen

Het voorkomen van dergelijke blessures is best lastig, want je kunt bijvoorbeeld niet je nek tapen. En een halskraag is niet echt praktisch in het zwembad. Dus rest alleen het advies regelmatig de houding te veranderen: bij het fietsen toch af en toe even naar beneden kijken, wanneer het verkeer het toelaat, en bij het zwemmen ook af en toe met je gezicht in het water of zelfs rugslag tussendoor doen. Bij sporten zoals judo en worstelen kunnen blessures alleen maar voorkomen worden door de nekspieren goed te trainen.

Wat te doen wanneer je toch geblesseerd raakt?

Nekblessures mogen niet onderschat worden. Wanneer de blessure is veroorzaakt door een plotse beweging is een whiplash niet ondenkbaar. Het is dan verstandig je huisarts of een fysiotherapeut te raadplegen. De fysiotherapeut zal je kunnen behandelen, wanneer hij geen ernstige afwijkingen verwacht. Hierbij worden ontspannende massage en mobiliserende technieken toegepast. Vooral technieken volgens Mulligan zijn succesvol gebleken. Hierbij worden actieve bewegingen ondersteund door passieve sturende technieken. 

Middelen die een warme sensatie geven, zoals Midalgan en Tijgerbalsem, zullen weinig effect hebben op de spier zelf. Daarvoor is de werking te oppervlakkig. De warme sensatie wordt veroorzaakt door een verhoging van de huiddoorbloeding. En dat bloed komt uit het onderliggende weefsel, waaronder de spier. Dus de werking kan averechts zijn. Daarom is het van belang dat je, wanneer je toch dergelijke producten gebruikt, het aangedane gebied goed afdekt, bijvoorbeeld met een sjaal. Dan gaat de warmte niet verloren, hetgeen zelfs tot een negatief effect zou leiden.

Thermacare bij een nekblessure

Thermacare kan een uitkomst bieden bij een nekblessure. Door constante diepgaand warmte ontspant Thermacare de spieren, waardoor de bloedcirculatie verbetert en de pijn wordt verlicht. Thermacare verlicht op natuurlijke en doeltreffende wijze spier- en gewrichtspijnen ten gevolge van spierverrekkingen, stijfheid, verstuikingen, spierspanningen of artrose. Oefen geen bijkomende druk uit op het product, draag er een nauwsluitend verband of een riem over. Stop het gebruik indien het product te warm aanvoelt of draag het kompres over je kleding en niet direct op de huid.