Netelroos, ook wel bekend als urticaria, is een veel voorkomende huidaandoening bij kinderen en volwassenen. Netelroos kan ontstaan door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. Wat is netelroos? En hoe kom je er vanaf? Dat lees je hier!

Wat is netelroos?

Netelroos (urticaria) wordt ook wel galbulten genoemd. Wanneer je eerder in contact bent gekomen met brandnetels, herken je de bulten waarschijnlijk wel. Netelroos kenmerkt zich door rode en ietwat opgezette bultjes die jeuken. Sommige mensen ervaren een branderig en pijnlijk gevoel. De rode bultjes verschillen van vorm en grootte. De bulten kunnen ook samen één grote bult vormen, zo groot als bijvoorbeeld je hand. De rand rondom de bulten is meestal wat roder. De bulten blijven niet lang aanwezig op de huid. Meestal verdwijnt een bult binnen een paar uur. Wel kunnen er steeds nieuwe bulten ontstaan, waardoor je wellicht langer last hebt van netelroos.

Lees ook ons artikel 'Detox je huid'. 

Hoe krijg je netelroos?

Netelroos is een huidaandoening die veroorzaakt wordt doordat specifieke stoffen in je huid vrijkomen. Dit kan bijvoorbeeld histamine zijn. Deze stoffen zorgen voor vochtophoping onder je huid, waardoor bultjes en jeuk ontstaan. Hoe netelroos precies ontstaat is tot heden nog onduidelijk.

Chronische netelroos 

Bij de meeste mensen met netelroos verdwijnen de bulten binnen een dag, maar omdat er vaak nieuwe bulten bij komen ben je meestal na ongeveer een maand helemaal vrij van netelroos. Bij een kleine groep mensen komt de netelroos echter steeds weer terug. Als de netelroos steeds terugkomt spreken we van chronische netelroos. Als je last hebt van chronische netelroos neem dan contact op met je huisarts.

Netelroos symptomen

De belangrijkste netelroos symptomen zijn:

  • Relatief platte, rode bulten op de huid. De bulten hebben een rodere rand
  • De bulten verschillen van grootte
  • De netelroos bulten kunnen samenvloeien tot één grote bult, zo groot als bijvoorbeeld je hand. De bulten jeuken en kunnen pijnlijk en branderig aanvoelen.
  • Bij ongeveer 1 op de 3 mensen zwellen de ogen, lippen, handen, voeten of geslachtsdelen op.

Netelroos oorzaak

De oorzaak van netelroos is bij de helft van de mensen met netelroos onduidelijk. Vaak ontstaat netelroos door:

  • Een infectie met een virus, bijvoorbeeld een griepvirus of een buikvirus. Dit is vooral bij kinderen de oorzaak.
  • Overgevoeligheid of allergisch voor voedsel zoals bijvoorbeeld melk, ei, vis, noten, pinda of soja. Een allergische reactie kan ook ontstaan door sommige fruitsoorten of hulpstoffen die aan voedingsmiddelen zijn toegevoegd, zoals kleurstoffen. Bij kinderen ontstaat netelroos vaker door voeding dan bij volwassenen.
  • Een insectenbeet of steek door een wesp of een bij.
  • Contact met brandnetels of kwallen.
  • Medicijnen zoals antibiotica, ACE-remmers en pijnstillers. Als je vermoedt dat netelroos veroorzaakt wordt door je medicijn(en), neem dan contact op met je huisarts. Stop nooit zomaar met het toedienen van je medicijnen!
  • Zonlicht. Sommige mensen krijgen een overgevoeligheidsreactie van zonlicht en dit kan zorgen voor netelroos.
  • Strakzittende kleding of druk op je huid kan netelroos verergeren. Net zoals opwarming en afkoeling van je huid na bijvoorbeeld een warme douche of een koude wind. 

Als je niet zeker weet waar de netelroos door ontstaat, houd dan een dagboekje bij met alle producten die je die dag gegeten hebt en alles wat je die dag hebt gedaan. Zo kun je ontdekken waar de netelroos door veroorzaakt wordt. En zo kun je de prikkel die netelroos veroorzaakt vermijden!

Netelroos behandeling

De behandeling van netelroos bestaat vooral uit het voorkomen van de prikkel. Als je niet goed weet waar de netelroos vandaan komt, kan de jeuk verlicht worden met een gel of crème. Als de jeuk dusdanig erg is, kun je medicijnen gebruiken. De medicijnen die gebruikt kunnen worden bij netelroos zijn antihistaminica. Antihistaminica zijn medicijnen die de werking van histamine stoppen.

Wat te doen tegen netelroos?

Netelroos verdwijnt meestal vanzelf. Wanneer je niet krabt, beschadigd de huid niet. Maar wat kun je doen als je netelroos hebt? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet!

  1. Vermijd contact met de prikkel. Als je weet waar de netelroos vandaan komt, probeer de prikkel dan te vermijden. Stel dat je in de tuin gewerkt hebt en je ontdekt netelroos op je huid, dan kan dit komen door een plant die aanwezig is in je tuin. Bijvoorbeeld een brandnetel. Let hier vervolgens goed op als je in de tuin werkt en draag beschermende kleding of laat de brandnetels verwijderen!
  2. Draag luchtige, loszittende kleding en krab niet! Het is erg lastig om niet aan je netelroos te zitten en niet te krabben, omdat het natuurlijk erg jeukt. Maar krabben verergert het alleen maar.
  3. Vermijd alcohol, stress en hitte. Alcohol, stress en hitte zijn factoren die netelroos kunnen veroorzaken en daarom raden wij aan om geen alcohol te drinken en stress en hitte zoveel mogelijk te vermijden.
  4. Sommige medicijnen kunnen netelroos veroorzaken. Wanneer je denkt dat netelroos veroorzaakt wordt door de medicijnen die je slikt, neem dan contact op met de huisarts. Stop nooit zomaar met het innemen van je medicijnen!

Netelroos gehad? Dan is het belangrijk om de huid goed te verzorgen: