Tussentijds bloedverlies: is de pil nog wel betrouwbaar?

Veel vrouwen maken zich zorgen over de betrouwbaarheid van de pil wanneer ze tussentijds bloed verliezen. Als er vrij veel bloed vrijkomt heet dit doorbraakbloeding. Bij een paar druppels spreekt men van spotting. Wanneer is de pil nog betrouwbaar en wanneer moet u opletten?

Bij welke doorbraakbloedingen is de pil mogelijk minder betrouwbaar?

In de meeste gevallen zijn doorbraakbloedingen en spotting vervelend, maar is het geen teken van een verminderde betrouwbaarheid van uw anticonceptiepil. In een aantal situaties kan een doorbraakbloeding of spotting wel wijzen op een mogelijk verminderde betrouwbaarheid.

Dat is het geval bij:

• Vergeten pillen. Lees hier meer over wat u moet doen wanneer u een of meer pillen bent vergeten.

• Wisselwerking met andere medicijnen, bijvoorbeeld sommige anti-epileptica. Lees hier meer over de wisselwerking tussen de anticonceptiepil en anti-epileptica op. Ook zelfzorggeneesmiddelen met Sint Janskruid (Hypericum) kunnen de betrouwbaarheid van de pil verminderen. Let op: uw apotheek is niet altijd op de hoogte dat u dit middel gebruikt.

• Braken of waterdunne diarree kort na inname. Lees hier meer over wat u moet doen bij braken of diarree en pilgebruik.

Wanneer komen doorbraakbloedingen vooral voor?

  • Bij de start van de pil tijdens de eerste drie pilstrips.
  • Bij verkeerde inname, bijvoorbeeld wanneer een of meerdere pillen uit de strip vergeten worden of wanneer bij de driefasenpil de pil in een verkeerde volgorde wordt ingenomen.
  • Bij wisselwerkingen met andere geneesmiddelen, bijvoorbeeld met medicijnen tegen epilepsie of Sint Janskruid. Inmiddels is bekend dat antibiotica geen invloed hebben op de betrouwbaarheid van de pil.
  • Bij braken of ernstige diarree binnen vier uur na inname van de pil. Hierdoor kan de opname van de pilhormonen zijn verminderd.
  • Bij rokende vrouwen komen doorbraakbloedingen vaker voor dan bij niet rooksters.
  • Bij infecties of andere aandoeningen van de vagina of baarmoeder(hals), bijvoorbeeld een Chlamydia-infectie.
  • Bij een minder geschikte hormooncombinatie of sterkte.
  • Bij het slikken van twee of meer strips na elkaar.

In een aantal situaties kan tussentijds bloedverlies wijzen op een verminderde betrouwbaarheid van de pil

Wat te doen bij doorbraakbloedingen?

Veel vrouwen hebben geregeld last van doorbraakbloedingen of spotting. Met uitzondering van bovengenoemde situaties heeft dat geen invloed op de betrouwbaarheid van de pil. Gebruikt u uw pil langer dan drie maanden en blijft u last houden van doorbraakbloedingen die niet te verklaren zijn? Mogelijk kan het overstappen naar een anticonceptiepil met andere hormonen de klachten verminderen. De keuze van een andere pil of anticonceptiemethode kunt u overleggen met uw huisarts.

Gebruikt u de prikpil (Depo-Provera), het implantatiestaafje (Implanon) of het hormoonhoudend spiraaltje (Mirena) als anticonceptiemiddel, dan is er geen sprake van een stopweek. Wel zult u onttrekkingsbloedingen krijgen. Vaak is de frequentie hiervan verminderd en bij sommige vrouwen blijven de bloedingen helemaal uit.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen