Help, je bent ongesteld door de pil heen, wat moet je doen? Bloedverlies tijdens de pil, zelfs met buikpijn, zijn situaties waar andere vrouwen nog al eens hinder van ondervinden. In dit artikel bespreken we de symptomen van tussentijds bloedverlies en een doorbraakbloeding.

Wat is het verschil tussen een doorbraakbloeding tijdens het gebruik van de pil en tussentijds bloedverlies?

Er treedt tussentijds bloedverlies op wanneer je lichte bloedingen ervaart tussen je menstruaties door tijdens het gebruik van anticonceptiepillen. Je krijgt doorbraakbloedingen wanneer je intensere bloedingen hebt tijdens het gebruik van de pil op momenten dat je geen menstruatie zou verwachten. Tussentijds bloedverlies is meestal lichter, terwijl doorbraakbloedingen meer lijken op een normale menstruatie.

Heb ik een doorbraakbloeding of is het spotting?

Tijdens het gebruik van de pil kan het voorkomen dat je tussentijds bloedverlies ervaart, ook bekend als een doorbraakbloeding. Kleine hoeveelheden bloedverlies, oftewel spotting, komen ook voor. Maar maak je geen zorgen, doorbraakbloedingen en spotting zijn geen tekenen van verminderde betrouwbaarheid van de pil. Het is echter belangrijk om alert te zijn in bepaalde situaties, zoals:

  • Het vergeten van je pil
  • Overgeven of diarree binnen 3-4 uur na inname van de pil
  • Mogelijke wisselwerking met andere medicijnen

In deze situaties kan het namelijk zo zijn dat er wel sprake is van een mogelijk verminderde bescherming.  

Wanneer hoef ik mij geen zorgen te maken over een doorbraakbloeding? 

Er zijn verschillende redenen waarom je je geen zorgen hoeft te maken over tussentijds bloedverlies tijdens het gebruik van de pil. Enkele mogelijke redenen zijn:

  • Je bent net begonnen met de pil
  • Je bent overgeschakeld op een andere leverancier
  • Wanneer je de pil doorslikt zonder pauze
  • Ruwe geslachtsgemeenschap kan ook doorbraakbloedingen veroorzaken
  • Een soa: Als je onbeschermde seks hebt gehad en bloedverlies optreedt, kan dit mogelijk wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening (SOA).
  • Bij een voor jou minder geschikte hormooncombinatie of -sterkte

Als je een doorbraakbloeding ervaart terwijl je de pil doorslikt, hoef je je geen zorgen te maken. Het kan namelijk vaker voorkomen na het slikken van minimaal twee strips. In dat geval kun je het beste een pauze van maximaal 7 dagen inlassen en daarna weer met een nieuwe strip beginnen. 

Vitamines en mineralen voor een normale hormoonhuishouding

Een normale hormoonhuishouding is belangrijk voor een goede werking van het lichaam. Door gezond en gevarieerd te eten houd je jouw hormoonhuishouding in balans. Je kan ervoor kiezen om vitamine B6 en zink te slikken, deze dragen bij aan een normale hormoonhuishouding. Daarnaast zijn vitamine B6, B8, B12 en magnesium goed voor de gemoedstoestand. Bestel nu jouw vitamines en mineralen op Leef.nl.

De volgende producten worden vaak gekocht door de lezers van dit artikel

Bloedverlies tijdens pil en buikpijn; wat kun je het beste doen?

Met uitzondering van o.a. de bovengenoemde situaties hebben doorbraakbloedingen of spotting dus over het algemeen geen invloed op de betrouwbaarheid van de pil. Wanneer je vaker last hebt van de bloedingen, is het misschien een idee om een inlegkruisje te dragen om je kleding te beschermen. Bij Leef.nl kan je verschillende inlegkruisjes kopen.

Gebruik je de pil langer dan drie maanden en blijf je last houden van doorbraakbloedingen die niet te verklaren zijn? Neem dan contact op met de huisarts.