Wist jij al dat palmolie slecht is voor het milieu? Waar wordt palmolie voor gebruikt? Palmolie wordt veelvuldig gebruikt in verschillende voedingsmiddelen, met name in bewerkte producten. Daarnaast wordt het ook wel toegevoegd aan diverse huidverzorgingsproducten en aan cosmetica producten. Toch heeft het gebruik van palmolie een negatieve impact op ons milieu. De productie van palmolie is in de meeste gevallen namelijk niet duurzaam. Zo is er sprake van ontbossing zodat plaats kan worden gemaakt voor de aanleg van palmplantages. Hoewel er al een deel duurzame palmolieproductie bestaat, is een groot deel nog steeds zorgwekkend. 

 

Palmolie is ook nadelig voor onze gezondheid

Het is daarnaast gebleken dat verwerkte palmolie schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. In deze blog lees je waarom dat zo is. Welke nadelige effecten heeft palmolie precies? En hoe kun je het gebruik van palmolie vermijden? Ontdek hier ook hoe je kunt kiezen voor producten zonder palmolie. Zo is jouw keuze beter voor onze aarde, maar ook beter voor jezelf!

Wat is palmolie?

Palmolie is een plantaardige olie die afkomstig is van de vruchten van de oliepalm. De palmvrucht bevat vruchtvlees waaruit palmolie kan worden gewonnen. Een tros palmvruchten kan wel 25 kg wegen. Palmolie komt voornamelijk uit Indonesië, Maleisië, Zuid-Amerika en Midden-Amerika. De productie van palmolie zorgt voor werkgelegenheid voor de lokale bevolking. 

 

Hoe wordt palmolie gemaakt?

Met speciale machines worden de palmvruchten uitgeperst. Vervolgens wordt de palmolie verder bewerkt in de raffinaderij, zoals zuiveren, ontkleuren en ontgeuren. Waarom wordt palmolie gebruikt? De opbrengst van palmolie is hoger dan andere oliegewassen, zoals kokosolie. Daarnaast is de productie van palmolie, net als sojaolie, goedkoper. Bovendien zijn de palmvruchten het hele jaar beschikbaar.

 

Waar zit palmolie in?

Palmolie is dus een goedkoop ingrediënt. Het wordt gebruikt om de structuur van een voedingsmiddel te verbeteren. Palmolie wordt voornamelijk toegevoegd aan (sterk) bewerkte producten, zoals slaolie, margarine, chocolade, koekjes, ijs en kant-en-klare maaltijden. Naast voeding, wordt palmolie ook gebruikt voor de productie van biodiesel. Bovendien wordt palmolie toegevoegd aan verzorgingsproducten, zoals zeep en aan cosmeticaproducten, zoals lippenstift. En wist je dat er zelfs palmolie als goedkope opvulling wordt gebruikt in babyvoeding? 

Op zoek naar een alternatief? Bekijk onze kokosolie:

Palmolie en het milieu

Waarom is palmolie slecht voor het milieu? Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid. Bomen zorgen immers voor onze zuurstof en voor een gezond leefklimaat. De productie van palmolie heeft de volgende negatieve effecten voor het milieu:

  • Het tropisch regenwoud verdwijnt als gevolg van de aanleg van palmolieplantages.
  • Wilde diersoorten, zoals de orang-oetan, worden bedreigd. 
  • Het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor de palmolieproductie is zorgwekkend voor de aarde, want het tast de bodemkwaliteit aan. 
  • De afbranding van de bossen zorgt ook voor luchtverontreiniging en CO2-uitstoot.

Andere nadelen van palmolie productie

  • De aanleg van palmolieplantages komt ten koste van het leefgebied van lokale mensen. 
  • Er is soms sprake van conflicten over het gebruik van land. 
  • De productie van palmolie zorgt voor gezondheidsproblemen van omwonenden.
  • Arbeiders op de palmolieplantages hebben te maken met lange werkdagen en onveilige werkomstandigheden. 

Bestaat er ook duurzame palmolie? Er is ook duurzame palmolie verkrijgbaar; deze is te herkennen aan het RSPO-keurmerk. Hierbij wordt gesteld dat er respect is voor het tropisch regenwoud en voor eerlijke omstandigheden voor de arbeiders op de plantages. Helaas is ook duurzame palmolie is niet altijd volledig betrouwbaar gebleken. Stichting Greenpeace zet zich hiervoor in; zo worden met de Bossenwet bedrijven verplicht gesteld om ontbossingsvrije palmolie te kopen. In Nederland gebeurt dit gelukkig al steeds vaker.

Palmolie en onze gezondheid

Palmolie maakt helaas geen deel uit van duurzame voeding. Verwar palmolie niet met kokosolie dat juist verschillende gezondheidsvoordelen voor ons heeft; voor consumptie, maar ook voor onze huid en ons haar. Palmolie bevat veel verzadigd vet en het is net als sojaolie en zonnebloemolie niet gezond om te verhitten. Het is met name opletten voor geharde palmolie; geharde palmolie is palmolie dat sterk verwerkt is. Dit is dan ook de boosdoener voor onze gezondheid. Wist je dat geharde palmolie wel aan verschillende voedingsmiddelen wordt toegevoegd, zoals aan pindakaas? Dit wordt gedaan om de consistentie van het product te verbeteren. 

 

Hoe kun je palmolie vermijden?

Voor zowel het milieu als voor jouw gezondheid is het dus beter om palmolie zoveel mogelijk te vermijden. Dit is niet altijd gemakkelijk, want palmolie wordt in heel veel producten gebruikt. Toch is het wel mogelijk om te kiezen voor producten zonder palmolie. Met deze tips kun je zorgen voor minder palmolie:

  • Vermijd (sterk) bewerkte voeding, zoals kant-en-klare maaltijden, maar ook lekkernijen, zoals ijs, chocolade en koekjes. 
  • Kies zoveel mogelijk voor pure en onbewerkte voedingsmiddelen.
  • Maak liever zelf gezonde koekjes met kokosolie, havermout en noten. 
  • Kies voor producten die een gezonde plantaardige olie bevatten, zoals kokosolie, olijfolie of avocado olie. 
  • Kies zoveel mogelijk voor lokaal geproduceerde producten. 
  • Lees altijd de ingrediëntenlijst van producten; soms staat alleen ‘plantaardige olie’ aangegeven; de kans is groot dat het hier ook palmolie betreft.
  • Vermijd producten van grote internationale merken, omdat deze vaak gebruik maken van bosvernietigende palmolie. 
  • Gebruik cosmetica producten zonder palmolie, zoals van het duurzame merk Lavera dat alleen natuurlijke en duurzame grondstoffen gebruikt. 
  • Gebruik natuurlijke huidverzorging zonder palmolie en gifstoffen, zoals SLS.

Kortom, kies liever voor producten zonder palmolie voor zowel het milieu als voor jouw gezondheid!