Het volledig op verzoek borstvoeden van uw baby heeft een anticonceptieve werking. Uw baby krijgt dan alleen de borst, dag en nacht, met tussenpozen van niet meer dan zes uur. Het risico op zwangerschap tot vier maanden na de geboorte is hierbij minimaal, mits er geen bij- of flesvoeding wordt gegeven, niet wordt gekolfd en u geen vaginaal bloedverlies heeft. Tot zes maanden na de bevalling loopt de kans op zwangerschap op tot ongeveer twee procent. Deze methode van anticonceptie heet de lactatieamenorroemethode (LAM).
Zodra u weer menstrueert, bent u ook bij volledige borstvoeding mogelijk weer vruchtbaar. Bij de eerste menstruatie of de eerste bijvoeding is anticonceptie weer noodzakelijk als u niet zwanger wilt worden.
Ook wanneer u borstvoeding geeft, is het van belang te denken aan anticonceptie.
Wanneer u een kans op zwangerschap van minder dan twee procent te hoog vindt of geen volledige borstvoeding geeft, kunt u in combinatie met de LAM aanvullend een condoom gebruiken. Ook andere niet-hormonale anticonceptiemethoden zoals het vrouwencondoom en pessarium zijn goede mogelijkheden tijdens lactatie.
Wanneer u flesvoeding geeft, is gedurende de eerste weken na de bevalling het condoom de enige mogelijke vorm van anticonceptie. Later kunt u eventueel overstappen op een hormonale anticonceptiemethode of spiraal.
Een moment geduld aub...