Anticonceptie na de zwangerschap

De eerste dagen na een bevalling staat uw hoofd waarschijnlijk helemaal niet naar seks. Ook medisch gezien is het beter minstens tien dagen niet te vrijen. Wanneer de zin in seks terugkomt is per vrouw verschillend en kan soms maanden duren. Een goed voorbehoedsmiddel is belangrijk wanneer u niet zwanger wilt worden. Ook wanneer u borstvoeding geeft, is dit van belang. Hieronder volgt een opsomming van de methoden van anticonceptie die u kunt gebruiken na een bevalling.

Borstvoedingsmethode

Het volledig op verzoek borstvoeden van uw baby heeft een anticonceptieve werking. Uw baby krijgt dan alleen de borst, dag en nacht, met tussenpozen van niet meer dan zes uur. Het risico op zwangerschap tot vier maanden na de geboorte is hierbij minimaal, mits er geen bij- of flesvoeding wordt gegeven, niet wordt gekolfd en u geen vaginaal bloedverlies heeft. Tot zes maanden na de bevalling loopt de kans op zwangerschap op tot ongeveer twee procent. Deze methode van anticonceptie heet de lactatieamenorroemethode (LAM).

Zodra u weer menstrueert, bent u ook bij volledige borstvoeding mogelijk weer vruchtbaar. Bij de eerste menstruatie of de eerste bijvoeding is anticonceptie weer noodzakelijk als u niet zwanger wilt worden.

Ook wanneer u borstvoeding geeft, is het van belang te denken aan anticonceptie.

Condooms en andere niet-hormonale methoden

Wanneer u een kans op zwangerschap van minder dan twee procent te hoog vindt of geen volledige borstvoeding geeft, kunt u in combinatie met de LAM aanvullend een condoom gebruiken. Ook andere niet-hormonale anticonceptiemethoden zoals het vrouwencondoom en pessarium zijn goede mogelijkheden tijdens lactatie.

Wanneer u flesvoeding geeft, is gedurende de eerste weken na de bevalling het condoom de enige mogelijke vorm van anticonceptie. Later kunt u eventueel overstappen op een hormonale anticonceptiemethode of spiraal.

Alle producten voor 'Condooms'

Bekijk alle producten >

Anticonceptiepil

Wanneer u borstvoeding geeft, kunt u vanaf zes weken na de bevalling met de anticonceptiepil starten. De voorkeur gaat dan uit naar een pil met alleen progestageen, omdat deze waarschijnlijk geen invloed heeft op de hoeveelheid borstvoeding. Het effect van een combinatiepil (oestrogeen en progestageen) op de borstvoeding is minder onderzocht. Mogelijk kan de borstvoeding iets teruglopen door deze pil. Het beste is dan om op verzoek te blijven voeden zodat de aanmaak van de melk gestimuleerd blijft. Tot op heden zijn bij beide methoden geen schadelijke effecten voor het kind op de lange termijn bekend.
Wanneer u flesvoeding geeft, kunt u twee weken na de bevalling beginnen met de pil met alleen progestageen. Combinatiepillen worden in verband met het risico op trombose pas na drie weken gestart.

Spiraaltje

Zes weken na de bevalling kan de huisarts een spiraaltje plaatsen. Zowel een koper- als hormoonspiraal heeft geen invloed op de borstvoeding en de groei van het kind.

Overige methoden

Bovengenoemde methoden zijn het meest bekend en gebruikt. Tegenwoordig zijn er verschillende alternatieven zoals: een vaginale ring (oestrogenen en progestagenen), een pleister (oestrogenen en progestagenen), een prikpil (progestageen) of een implantatiestaafje (progestageen). Wanneer u echt geen kinderen meer wilt, kunt u ook sterilisatie overwegen.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen