Wanneer vrouwen beginnen te experimenteren met seks en zij een seksuele relatie krijgen, is het een logisch moment om te beginnen met anticonceptie. In Nederland ligt de leeftijd dat meiden voor het eerst seks hebben op ongeveer 18 jaar. Hormonale anticonceptie, zoals de pil, wordt lang niet altijd alleen maar gebruikt om de zwangerschap te voorkomen. Een hormonale anticonceptie kan ook gebruikt worden om heftige bloedingen of buikkrampen te verminderen. Daarnaast beginnen sommige jonge vrouwen ook om meer controle op de menstruatiecyclus te krijgen. 

Wat is anticonceptie? 

Anticonceptie of een voorbehoedsmiddel, is de naam van een medicijn of hulpmiddel om zwangerschap te voorkomen. Voorbehoedsmiddelen zijn er om de zwangerschap te voorkomen, maar zijn er ook om seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) helpen te voorkomen, denk hierbij aan condoom.  

Wat zijn de verschillende opties? 

Er zijn verschillende soorten voorbehoedsmiddelen, die op verschillende manieren werken: 


1. Barrière methoden 
- Mannencondoom: Dit is waarschijnlijk de meeste bekende vorm van anticonceptie doormiddel van een barrièremethoden. Een barrièremethoden zorgt ervoor dat er tussen de zaadcel en de eicel een hindernis ontstaat. Het condoom is een omhulsel dat de penis bedekt om sperma op te vangen en te voorkomen dat het sperma het lichaam van de vrouw binnendringt. 
- Vrouwencondoom: Een minder bekende vorm van een condoom, is het vrouwencondoom. Dit is net als het mannencondoom een dun, flexibel plastic zakje. Een deel van het condoom wordt vóór de geslachtsgemeenschap in de vagina ingebracht om te voorkomen dat sperma de baarmoeder binnendringt. Vrouwencondooms kunnen net als mannencondooms SOA's helpen voorkomen. 
- Anticonceptiespons: Dit is een kleine spons die je in de vagina stopt om de baarmoederhals (de opening van de baarmoeder) af te dekken. Het sponsje bevat ook een spermicide, dit zorg ervoor dat het sperma gedood wordt. 
- Spermicide: Een stof die zaadcellen kan doden. Het bestaat uit schuim, gelei, crème, zetpil of film. Je brengt het in de vagina bij de baarmoeder. Spermicide kan in combinatie met andere anticonceptie gebruikt worden. 
- Pessarium en baarmoederhalskapje: Bekers die in de vagina worden geplaatst om de baarmoederhals af te dekken. Deze manier van anticonceptie is lastig(er) in gebruik. Het product kan worden gebruikt in combinatie met spermicide. Ze zijn er in verschillende maten, dus het is belangrijk om bij je arts na te vragen welke maat de beste pasvorm voor jou heeft. 
 
2. Hormonale methoden 
- Orale anticonceptiemiddelen ("de pil"): Dit is een pil die een vrouw elke dag inneemt. Er zijn verschillende vormen van de pil. Zo bevat de minipil alleen het hormoon progestageen en de 'gewone' pil zowel progestageen als oestrogeen. Let op, hormonale vormen van anticonceptie zorgen er niet voor dat er geen SOA wordt overgedragen. 
- Anticonceptiepleister: Een pleister die een vrouw elke week op haar huid plakt. De pleister geeft hormonen af die terechtkomen in de bloedbaan. 
- Vaginale ring: Een dunne, flexibele ring. De vrouw brengt de ring in de vagina in, waar hij drie weken lang voortdurend hormonen afgeeft. In de vierde week kan de vaginale ring eruit gehaald worden. In deze week treedt de menstruatie/ bloeding op. Wil je de menstruatie week een keer overslaan? Breng dan direct na de derde week de nieuwe vaginale ring in. 
- Injecteerbare anticonceptie: Een injectie met een hormoon die een vrouw eens in de drie maanden krijgt. Dit gebeurt in het kantoor van uw huisarts. 
- Implantaat: Een enkel, dun staafje dat een arts onder de huid van de bovenarm van een vrouw inbrengt. Hiervoor dient een afspraak gemaakt te worden bij de huisarts. Het implantaat/ hormoon staafje heeft een werking van 3 jaar en moet na deze periode verwijderd worden door de huisarts.  
 
3. Langwerkende omkeerbare anticonceptiemiddelen (LARC's) 
- Spiraal: Een klein, T-vormig ankertje dat een huisarts in de baarmoeder inbrengt. Spiralen gaan tussen de 3 tot 10 jaar mee. Er zijn twee soorten: hormonale spiraaltjes en koperspiraaltjes.

Bijwerkingen van hormonale methoden van anticonceptie 

Deze methoden bevatten de hormonen progestageen en/of oestrogenen (de pil). Dit anticonceptiemiddel is één van de meest gekozen manieren van anticonceptie. Er zitten nadelen aan het gebruik van dit anticonceptiemiddel. Dit is belangrijk om te weten voordat je de anticonceptiemiddel overweging maakt. Allereerst is het belangrijk te beseffen dat hoewel een hormonale methode ervoor zorgt dat je niet zwanger wordt, hetgeen SOA’s kan voorkomen.  

De meeste vrouwen hebben geen ernstige bijwerkingen van hormonale anticonceptiemiddelen. Mocht je wel bijwerkingen hebben, gaan die waarschijnlijk na een paar maanden vanzelf over.

Je kunt o.a. last hebben van: 
- Gewichtstoename 
- Hoofdpijn 
- Pijnlijke borsten 
- Onregelmatige menstruatie 
- Stemmingswisselingen 
- Verminderd libido 
- Acne 
- Misselijkheid 

Sommige soorten hormonale anticonceptie hebben meer kans op bepaalde bijwerkingen dan andere. Ga hier van tevoren over in gesprek met je huisarts. Als je bijwerkingen hebt die langer dan drie maanden aanhouden, overweeg om dan in overeenstemming met de huisarts over te gaan op een andere methode welke mogelijk beter bij jou past.